HIRDETÉS
MTI 2015.08.19 14:09 Frissítve: 2015.08.19 14:21

Elismerés: Novotny Zoltán kapta a Szepesi-díjat

Novotny Zoltán rádiós sportriporter kapta a Szepesi-, míg Czibor Zoltán húga és családja az Östreicher-díjat, melyet most első alkalommal ítélt oda a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány.

 A szerdai eseményen Szöllősi György, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, azért erre a napra időzítették a díjátadót, mert Szepesi György 70 évvel ezelőtt, 1945. augusztus 20-án közvetítette első válogatott labdarúgó-mérkőzését a rádióban, s ez egyben Puskás Ferencnek is az első válogatott fellépése volt.

Az osztrákokkal vívott találkozó 12. percében született meg első közös góljuk: a 18 éves Puskás lőtte, a 23 esztendős Szepesi pedig élőben közvetítette a Ferencváros stadionjából, ezért a mostani ünnepségnek az Üllői úti stadion adott otthont.

Szöllősi György kitért arra, hogy a Szepesi-díjjal ezentúl minden évben a hazai újságírás és sportújságírás egyik meghatározó alakját díjazzák.

A választás először a 75 éves Novotny Zoltánra esett, aki 1966 óta szolgálja sportriporterként a Magyar Rádiót, s az intézmény örökös tagjának is választotta. A kuratóriumi elnök hozzátette, Novotny 1968 óta mind a tizenkét nyári olimpiáról közvetített, s emellett négy labdarúgó-világbajnokságról is tudósított. Tizenhét évig vezette elnökként a Magyar Sportújságírók Szövetségét, s a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje.

A díjat maga Szepesi György nyújtotta át, aki legnagyobb tanítványának nevezte Novotnyt.

A rendezvényen elhangzott, hogy az Östreicher Emilről – Puskás Ferenc egykori játékosügynökéről, a Real Madrid korábbi elnöke, Santiago Bernabéu tanácsadójáról, az ’56-os Bp. Honvéd, valamint a '80-as évek magyar válogatottjának menedzseréről – elnevezett díjat évről évre már elhunyt nagy labdarúgók hozzátartozói kapják, akik a háttérből járultak hozzá sportoló családtagjuk sikereihez.

Ezt az elismerést elsőként az Aranycsapat balszélsőjének húga, Mester Emilné Czibor Zsuzsanna és családja érdemelte ki.

Szöllősi György a méltatásban kitért arra, hogy Czibor Zsuzsanna az emigráció idején is szoros kapcsolatban maradt Czibor Zoltánnal, majd Komáromba való hazaköltözése után is mindig ott volt mellette, s a kiváló csatárt élete végén ő ápolta. A díjat az 1956-os emigráns Tóth Zele József, a Real Madrid korábbi utánpótlásedzője adta át, aki Madridból erre az eseményre utazott haza.

A rendezvényen a jelenlévők megemlékeztek az alapítvány létrehozójáról, az augusztus 12-én elhunyt Puskás Ferencné Hunyadvári Erzsébetről.

2019.03.18 12:17:55

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Marschall László főszerkesztőt a Rajk-per árnyékában 1949. december 29-én akasztották fel.

2019.03.15 18:18:45

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Munkamániás és kérlelhetetlenül szigorú volt a játékosaihoz. De ez kellett ahhoz, hogy az öntörvényű zseniket egy irányba terelje.

2019.03.16 23:33:53

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mert hiába akarok én lassan, hosszú melegítő szakasszal kezdeni, ha a periférikus látásommal észlelem, hogy balról nagyon igyekszik egy »háziasszony«. Na, azért ezt már ne! – szólal meg a riasztócsengő, és máris hajrázni kezdek.

2019.03.15 21:03:56

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

Európa sportfővárosa már négyszer rendezte meg a Budapest Urban Gamest, és szeptemberben még magasabb fordulatszámra kapcsol, az első World Urban Gamesnek ad otthont.

2019.03.08 18:52:10

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Tehetségéről mindent elmond: a KSI-nél már eredményesen pingpongozott, az MTK-nál Pölöskei János néven még futballozott egy ideig.