EJ: a magyar cselgáncsozók is elkezdték Minszkben

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.06.22. 10:47
null
Pupp Réka (kékben) harmadik intéssel kapott ki (Fotó: NS-archív)
A cselgáncsozóknak is elkezdődött az Európai Játékok, ami egyben a sportág Európa-bajnoksága is. A minszki Csizsovka Arénában első három magyartól nem láthattunk érvényes akciót.

A sort az 52 kg-ban szereplő Szabó Katinka kezdte, akinek nem ment végig a mérkőzése, mert ellenfele, a norvég Madelene Rubinstein két és fél perc alatt begyűjtötte a harmadik intését. A magyar cselgáncsozó végig irányított, jóval aktívabb volt, és megérdemelten jutott a tizenhat közé.

A program elején szereplő másik két magyar egyaránt aranyponttal kapott ki, ezzel egyben el is búcsúzott a versenytől. A 60 kg-os Szabó Csaba belenézett egy ipponba a cseh David Pulkrabek ellen, míg az 52 kg-os Pupp Rékaharmadik intéssel kapott ki a svájci Fabienne Kochertől, miután mintegy öt percen át állt az amúgy is több mint nyolc percig tartó mérkőzése.

A magyar cselgáncsválogatott egyébként teljes létszámban kivonult a csarnokba, a versenyzők a lelátóról szurkolnak a szombaton tatamira lépő társaiknak. A későbbi programban bemutatkozik Csernoviczki Éva (48 kg), Karakas Hedvig (57 kg) és Gorjanácz Zsolt (66 kg).

FRISSÍTÉS (11.21). Csernoviczki Éva sem törte meg a jeget 48 kg-ban, de magabiztosan irányította az izraeli Sira Risoni elleni párharcot, s ellenfele gyorsan össze is szedte a harmadik intését. A tatabányai versenyző nem kapott könnyű sorsolást, a 16 között a világ- és Európa-bajnok ukrán Darja Bilogyiddal találkozik.

Időközben kiderült Szabó Katinka (52 kg) és az első körben kiemelt Karakas Hedvig (57 kg) ellenfele is. Szabó a lengyel Agata Perenccel csap össze a nyolc közé jutásért, míg Karakas a német Sappho Coban ellen kezdi meg szereplését a nyolcaddöntőben.

FRISSÍTÉS (13.43). Gorjanácz Zsolt (66 kg) szereplése két percig sem tartott Minszkben. Az olasz Matteo Medves előbb vazari értékű dobást mutatott be, majd leszorította a magyar cselgáncsozót, így ipponnal győzött, Gorjanácz pedig az első körben, a 32 között búcsúzott.

A folytatás sem volt sikeresebb, Szabó Katinkát (52 kg) a tizenhat között megállította a lengyel Agota Perenc. A kiegyenlített küzdelem aranyponttal dőlt el, a lengyel cselgáncsozó vazarit érően dobta el a BHSE versenyzőjét.

A kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Évára rendkívül nehéz feladat várt a nyolc közé jutásért, minden idők legfiatalabb világbajnokával, Darja Bilogyiddal került szembe. Az ukrán egy vazarival előnybe került, így a tatabányai sportolónak muszáj volt kezdeményeznie. Az egyik próbálkozásánál azonban ez ellenfele megelőzte, és átfordította, így véget ért a mérkőzés. Csernoviczki Éva könnyek között ment be az öltözőbe, majd némiképp nyugodtabban jött vissza onnan.

„Ugyan kevésen múlt, de nem voltam kiemelt, így rendkívül nehéz sorsolást kaptam, nagyon korán összekerültem az ukrán lánnyal – mondta Csenoviczki Éva. – Nagyon csalódott vagyok, mert jó erőben és formában éreztem magamat, és úgy gondolom, ezen az ellenfélen kívül bárkit meg tudtam volna verni, sajnálom, hogy ezt nem volt lehetőségem megmutatni.”

A napot így már csak Karakas Hedvig menthette meg magyar szempontból, akinek elég sokat kellett várnia, amíg a nyolc közé jutásért végre tatamira léphetett a német Sappho Coban ellen. A küzdelemben a BHSE versenyzője dominált, de mindössze öt másodperccel a vége előtt a német eldobta, a javításra pedig esély sem maradt. Így aztán mind a hat magyar cselgáncsozó helyezetlenül zárt az Eb első napján.

„Azt éreztem, hogy én irányítok végig, de sajnos ilyen a dzsúdó, ráléptem egy dobásra, és esélyem sem maradt a javításra – mondta Karakas Hedvig. – Nem gondolom, hogy ezen a mérkőzésen el kellett volna buknom, nem ezt vártam magamtól és mások sem tőlem. Jó formában voltam, sok mindent beletettem a felkészülésbe, de most semmit sem tudtam kivenni. Ugyan nem ez volt karrierem legfontosabb állomása, mégis bosszús vagyok, mert érmet szerettem volna nyerni. De igyekszem elengedni ezt az érzést, és a csapatversenyben javítani.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik