Egyedül vagy párban? – A közös edzés előnyei

MAGYAR ADRIENN (MINDSET.CO.HU)MAGYAR ADRIENN (MINDSET.CO.HU)
Vágólapra másolva!
2017.04.11. 16:46
null
Kevesen vannak azok, akik szeretnek magányosan létezni, ez alól a sportolás sem kivétel (Fotó: AFP)
Sokan egyedül járnak edzeni, hiszen ilyenkor egy kicsit kiszakadhatnak a mindennapokból, és elmerülhetnek a saját gondolataikban. Ezzel szemben másoknak szüksége van a társaságra, motivációra és nem utolsósorban támogatásra. Ilyenkor pedig jó, ha van egy edzőtársunk. De hogyan találjuk meg a tökéletes partnert, és milyen előnyökkel jár a közös edzés? Cikkünkből kiderül.

 

 

Az ember társas lény: kevesen vannak azok,akikszeretnek magányosan létezni, ez alól a sportolás sem kivétel.Az edzőtárs nemcsak a szociális igények kielégítését segíti, hanem extra motivációt is jelent, különösen akkor, ha a partner támogató edzéstervünkkel szemben.

A motiváció a sportban elengedhetetlen, hiszen minden olyan tényezőre hatással van, amely befolyásolja a teljesítményt: fizikai erőnlét, technikai és taktikai edzés, mentális felkészülés, valamint a mindennapi életstílus is ide tartozik. A fontosságának oka pedig nem más, mint hogy ez az egyetlen olyan tényező, amelyet saját magunk kontrollálni tudunk. Magas motiváció esetén időt és energiát fektetünk a sportolásba, hogy még magasabb szintekre emelhessük az edzettségi fokunkatvagya játék színvonalát. Viszont vannak napok, amikor a legkevésbé sincsen kedvünk edzőterembe, futni vagy a már előre megbeszélt edzésre menni. Ilyenkor jó, ha van egy edzőtársunk, aki segít kilépni a komfortzónánkból, és rá tud minket venni a mozgásra. Egy társ pozitív mentális és emocionális hatással lehet ránk, de fizikálisan is a segítségünkre lehet. Az edzőpartnernek fontos szerepe van mind a gyakorlatok helyes végrehajtásában, mind a súlyzós edzések esetén az eszközök feladásában és levételében, sőt az időmérésben és a visszajelzésekben is. A közös edzések alkalmával lehetőség adódik a másik hibás mozdulatainak észrevételére, javítására. A modellkövetéses tanulás által pedig eltanulhatjuk a társunk megfelelően végzett cselekvéssorozatait.

A profi testépítők közül olyan méltán híres párosakat említhetünk, mint Arnold Schwarzenegger és Franco Columbu, Jay Cutler és Phil Heath vagy a filmekből is „Barbár fivérek" néven ismert ikerpár, Peter és David Paul.

Melyek egy jó edzőtárs ismérvei?

A megfelelő partner edzettségi foka közel azonos a sajátunkkal.
Nem előnyös, ha nagy a különbség a pár tagjai között, hiszen így az idő könnyen eltelhet a másik tanításával, és a motiváció is csökkenhet, ha mindenáron utol szeretnénk érni a társunkat. Azonban, ha az edzettségi szint hasonló, lehetőség nyílik az egészséges versengésre, és az edzés dinamizmusa is hatékonyabb lesz.

Valaki, akivel hasonló céljaink vannak.
Az eltérő célok gyakran eltérő edzésprogramot is igényelnek. Noha ez nem kizáró tényező, a céloknak nem kell mindig azonosaknak lenniük, de fontos, hogy egy irányba mutassanak.
A jó edzőtársak nem hátráltatják, hanem támogatják egymást céljaik elérésében.

Megbízható.
Nem hagyja ki, nem mondja le utolsó pillanatban az edzéseket. A megbízható társra rá lehet bízni magunkat, ha éppen határainkat feszegetjük, mert tudjuk, hogy a mi érdekeinket nézi, és tudja, mennyit kell segítenie egy-egy feladat elvégzésénél.

A megfelelő edzőtárs megtalálása nem egyszerű, de egy jó partner mentálisan és fizikálisan is nagy segítségünkre lehet. Ha az életben megtaláltuk a számunkra tökéletes párt, miért ne lehetne a másik felünk az edzőtársunk is egyben?

Az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend a páros edzés, melyet a #traintogetherstaytogether hashtagek egyre növekvő száma is mutat. De milyen hatással van a közös sportolás a párkapcsolatokra, és pszichológiailag mire alapozható az az elképzelés, miszerint akik együtt edzenek, hosszabb párkapcsolatra számíthatnak?

A közös sportolás növeli a kapcsolattal való elégedettséget.

Kutatások bizonyítják, hogy egy együttesen végzett, kihívást jelentő fizikai tevékenység után a párok nagyobb elégedettségről és vonzalomról számolnak be. A közös edzés esetén nem az újdonság vagy a kihívás ébreszti fel a romantikus vonzalmat, hanem a pszichológiai arousal. Az arousal a szervezet általános izgalmi és éberségi állapotát jelenti, az optimális szint pedig természetesen egyéntől függő, így mindenkinél más és más.

Javítja az edzés hatékonyságát.

A szociálpszichológia egyik régóta ismert jelensége a társas serkentés. Lényege, hogy mások jelenléte hatással van az egyén teljesítményére. Mások jelenlétében az idegi- hormonális rendszer készenléti szintje, azaz az arousal szintünk növekszik. Ez a növekedés könnyen eszünkbe jutó és már begyakorolt viselkedések esetében serkentő hatást fejt ki, míg az összetett, nehéz vagy új viselkedésekre gátlóan hat. Vagyisa mások által keltett arousal segíti a kocogót, hogy gyorsabban fusson, viszont ronthatja a teljesítményt egy nehezebb feladat megoldásánál.

Segít elérni, hogy a partnered újra beléd szeressen.

A mozgás az arousal szint emelkedéséhez hasonló tüneteket eredményez: izzadás, pulzusszám növekedés, szapora légzés. Ezek azok a jelek, amelyek a fizikai vonzalom esetében is megjelennek. Éppen ezért hajlamosak vagyunk a kiváltó okokat összetéveszteni.

Segít elérni a sportban kitűzött célokat.

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint azoknál a párok, akik támogatják az egészséges életmódot és a sportolást, könnyebben érik el a céljaikat. Egy közös reggeli kocogás vagy biciklitúra tökéletes kontextust nyújthat a további támogató hozzáállás megerősítésére. Ami viszont nagyon fontos, hogy a saját céljaink esetében ne függjünk a partnerünktől. A célunk eléréséhez szükséges mentális erő kiszervezése saját erőkifejtésünket csökkentheti.

Erősíti az érzelmi kapcsolatot.

Amikor együtt edzünk valakivel, akaratlanul is egymásra hangolódunk. Egy ütemben súlyzózunk, a futási sebességünket egymáshoz igazítjuk, vagy akár oda-vissza passzolgatunk egy labdát. Ezek a tevékenységek nonverbális idomulást, illetve mimikrit eredményeznek. Szűkebb értelemben a mimikri csak más élőlények utánzását foglalja magában, tágabb értelemben pedig az alkamazkodás azon formáját jelenti: mikor egy élőlény felveszi egy másik élőlény vagy a környezet mintáját, színét, külalakját, szagát, viselkedését. Ebben az esetben a mimikri hatására az edzőpartnerek érzelmileg is összehangolódnak, amely elősegíti a mélyebb érzelmi kapocs kialakulását.

Láthatjuk tehát, hogy a közös edzésnek mentálisan és fizikálisan is pozitív hatásai vannak. A megfelelő partner esetében pedig, legyen akár a párunk vagy egy közeli barátunk, bizonyítottan növeli a motivációt és ezáltal a sportteljesítményt is. Sőt,a szerelmi kapcsolatokat is elmélyítheti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik