MTI 2020.02.24 14:34 Frissítve: 2020.02.24 16:25

E-sport: hét játékkal indul az idei nemzeti bajnokság

Az alapszakasszal március 2-án indul a második K&H magyar nemzeti e-sport-bajnokság, amelynek keretében a tavalyi öttel szemben idén már hét versenyszámban zajlanak a június végéig tartó küzdelmek. A legjobb versenyzők és csapatok között összesen 15 millió forint pénzdíjat osztanak ki.

 

Biró Balázs, a Magyar E-sport-szövetség elnöke a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a 2017-ben alakult szervezet legfőbb célja a játékosok számára folyamatos versenyzési lehetőséget és olyan körülményeket teremteni, hogy a legjobb teljesítményt tudják kihozni magukból és a nemzetközi porondon is helyt tudjanak állni. Beszámolt arról is, hogy a múlt héten Brüsszelben 23 tagország részvételével megalakult az Európai E-sport-szövetség, amelynek Magyarország is alapítója, ő maga pedig bekerült a kontinentális sportszervezet tanácsadói testületébe.

Biró kitért arra, hogy az idei év egyik kiemelt célja az is, hogy a résztvevő csapatok a szezon végéig jogi személyiséggé – céggé vagy egyesületté – váljanak.

Horváth Magyary Nóra, a K and H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója kiemelte, a sportág népszerűségének ugrásszerű növekedését jól érzékelteti, hogy a tavalyi e-sport-bajnokság közvetítését már több mint 700 ezer néző követte a stream-csatornákon. Egyúttal bejelentette, hogy a digitális innovációk irányába nyitó pénzintézet – amely tavaly két játéknak volt névadó szponzora – idén már a teljes magyar bajnokságot támogatja névadóként.

Hodozsán Dániel, a bajnokság főszervezője ismertette, hogy három fő változás lesz a tavalyi lebonyolításhoz képest. Az egyik, hogy az öt korábbi játékhoz – League of Legends, a Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), a PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG), a Hearthstone és a Rainbow Six:Siege – a FIFA 20 és a Gran Turismo Sport csatlakozik. Előbbi a labdarúgás, utóbbi az autóversenyzés szimulációs játéka. A második újdonság, hogy a CS:GO-ban, a League of Legendsben és a Rainbow Six:Siege-ben azoknak a csapatoknak, amelyek tavaly az első hatban végeztek és az összetételük csak minimálisan változott, idén nem kell selejtezőt játszaniuk. A harmadik pedig, hogy a PUBG-ben és a Hearthstone-ban nyílt nevezéses kupasorozatot rendeznek, az egyes kupáknak önálló díjazása lesz, majd a sorozatban legtöbb pontot gyűjtő csapatokat hívják meg a nagydöntőre.

Hodozsán tájékoztatása szerint eddig 1635 nevezés érkezett be, de mivel a jelentkezési lehetőség folyamatos, a teljes versenyzői létszám elérheti majd a négy-ötezret. A lebonyolításról annyit mondott, hogy az alapszakasz küzdelmei márciustól június közepéig, a döntők pedig április 26-tól június 27-ig tartanak majd.

Mint az MTI kérdésére elhangzott, CS:GO, a League of Legends és a Rainbow 6:Siege játékokban, 3.1-3.1 millió, a PUBG-ben 2.7 millió, a FIFA 20-ban 1.5 millió, a Hearthstone-ban pedig 850 ezer forint pénzdíj talál majd gazdára a legjobbak között.

A profik már nem viccelnek – napi 8-10 óra gyakorlás a magyar bajnokságra

 

2020.03.27 21:31:52

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Viharos időszak volt, de a sportvilág csak nehezen fogta fel, hogy vannak fontosabb dolgok is, mint futni, ugrani, úszni, labdázni. Magyarországon különösen igyekeztek elhessegetni a borús jóslatokat.

2020.03.26 22:28:59

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Még meg is tudják magyarázni a – megmagyarázhatatlant.

2020.03.25 23:32:01

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Amikor jönnek sorra az információk, hogy melyik bajnokságban meddig nem játszanak egészen biztosan, akkor az ilyen esetek derítenek jobb kedvre. Megmutatják, hogy a sportvilág minden szorult helyzetből megtalálja a kiutat.

2020.03.25 23:24:45

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Abe Sinzo már ki is mondta a bűvös szót.