I. M. 2019.08.13 14:46 Frissítve: 2019.08.13 14:51

E-sport: elképesztő botrány, kommandósok a vb-győztes házánál

A Fortnite nevű játékban júliusban világbajnoki címet szerző Kyle „Bugha” Giersdorf hamis bejelentés áldozata lett – a 16 éves e-sportoló családjának házát kommandósok vették körül szombat este.

A Fortnite világbajnoka hihetetlen botrányba keveredett (Fotó: AFP)

 

A friss vb-győztes a barátaival gyakorolt – és ezt az egyik videomegosztón élőben közvetítette is szokás szerint – szombat este pennsylvaniai otthonában, amikor az ESPN beszámolója szerint nagyjából tíz percre eltűnt a képernyőről. Nem ok nélkül: házukat körülvették az amerikai különleges egység (SWAT) kommandósai.

Az Egyesült Államokban „swattingnak” nevezett zaklatás áldozata lett Giersdorf: ilyenkor telefonon jelentenek be olyan bűncselekményt (bombaveszélyt, gyilkosságot, túszejtést, vagy hasonló állítólagos esetet), amire a hatóságok azonnal reagálnak, és a legtöbb esetben a különleges egység (SWAT) kommandósai érkeznek a helyszínre. Ez történt szombat este Pennsylvaniában: Albert Werner tizedes az ESPN-nek elmondta, hogy egy bejelentő Giersdorf nevében hívta a rendőrséget, és azt mondta, megölte az édesapját, édesanyját pedig a garázsban tartja fogva megkötözve.

A rendőrség és a SWAT egységei gyorsan körülvették Giersdorfék házát, majd – ahogy az ilyenkor szokásos eljárási rend tartja – betelefonáltak. A Fortnite-világbajnok édesapja vette fel a telefont, majd kisétált a bejárati ajtón fiával együtt – a nagyjából fél óráig tartó ügy itt véget is ért. Ugyanakkor rengeteg kellemetlenséget okozott, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz. Valószínűsítik, hogy a telefonhívás Európából érkezett.

„Ilyen még sohasem történt velem. Fegyverekkel jöttek, szó szerint ránk tartották azokat. Félelmetes… Az internet kib.szott őrület” – mondta az ESPN-nek Kyle Giersdorf.

Idén márciusban egy hasonló eset után 20 év börtönbüntetésre ítéltek egy 26 esztendős Los Angeles-i férfit, aki egy Call of Duty-játék elvesztése után tett hamis bejelentést a rendőrségen.

2019.08.09 19:33:10

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Lehetne Budapest a sportvilág Oscarjaként elkönyvelt Laureus-díj gálájának helyszíne?

2019.08.13 11:16:48

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A bőrtípusunknak megfelelő testápoló rendszeres alkalmazása rendkívül fontos. (x)

2019.08.12 00:23:05

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Tekintélyes szervezetek érzik úgy, hogy itt kell letelepedniük.

2019.08.12 00:14:56

Egyéb egyéni SZABÓ LÁSZLÓ

ALAPVONAL. Ha a legjobb vagy, ha kivívod a győzelmet (és egyébként akkor is, ha harmadik, nyolcadik, hetvenedik vagy utolsó előtti lettél becsületesen küzdve), senkit sem érdekel, hogy honnan jössz.