E-sport: elképesztő botrány, kommandósok a vb-győztes házánál

I. M.I. M.
Vágólapra másolva!
2019.08.13. 14:46
null
A Fortnite világbajnoka hihetetlen botrányba keveredett (Fotó: AFP)
A Fortnite nevű játékban júliusban világbajnoki címet szerző Kyle „Bugha” Giersdorf hamis bejelentés áldozata lett – a 16 éves e-sportoló családjának házát kommandósok vették körül szombat este.

 

A friss vb-győztes a barátaival gyakorolt – és ezt az egyik videomegosztón élőben közvetítette is szokás szerint – szombat este pennsylvaniai otthonában, amikor az ESPN beszámolója szerint nagyjából tíz percre eltűnt a képernyőről. Nem ok nélkül: házukat körülvették az amerikai különleges egység (SWAT) kommandósai.

Az Egyesült Államokban „swattingnak” nevezett zaklatás áldozata lett Giersdorf: ilyenkor telefonon jelentenek be olyan bűncselekményt (bombaveszélyt, gyilkosságot, túszejtést, vagy hasonló állítólagos esetet), amire a hatóságok azonnal reagálnak, és a legtöbb esetben a különleges egység (SWAT) kommandósai érkeznek a helyszínre. Ez történt szombat este Pennsylvaniában: Albert Werner tizedes az ESPN-nek elmondta, hogy egy bejelentő Giersdorf nevében hívta a rendőrséget, és azt mondta, megölte az édesapját, édesanyját pedig a garázsban tartja fogva megkötözve.

A rendőrség és a SWAT egységei gyorsan körülvették Giersdorfék házát, majd – ahogy az ilyenkor szokásos eljárási rend tartja – betelefonáltak. A Fortnite-világbajnok édesapja vette fel a telefont, majd kisétált a bejárati ajtón fiával együtt – a nagyjából fél óráig tartó ügy itt véget is ért. Ugyanakkor rengeteg kellemetlenséget okozott, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz. Valószínűsítik, hogy a telefonhívás Európából érkezett.

„Ilyen még sohasem történt velem. Fegyverekkel jöttek, szó szerint ránk tartották azokat. Félelmetes… Az internet kib.szott őrület” – mondta az ESPN-nek Kyle Giersdorf.

Idén márciusban egy hasonló eset után 20 év börtönbüntetésre ítéltek egy 26 esztendős Los Angeles-i férfit, aki egy Call of Duty-játék elvesztése után tett hamis bejelentést a rendőrségen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik