NS-ÖSSZEÁLLÍTÁS 2019.12.12 11:28 Frissítve: 2019.12.12 11:28

Dopping: minden képlékeny – honnan zárják ki az oroszokat?

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfői döntése értelmében Oroszország négy évig nem vehet részt rangos nemzetközi sporteseményen, és nem is rendezhet – néhány kivételtől eltekintve.

Fotó: Reuters

 

Kivételekből nincs is olyan kevés, hiszen a tiltás nem érinti a selejtezősorozatokat, nem vonatkozik a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság szentpétervári mérkőzéseire, valamint a 2021-es labdarúgó BL-döntőre, amelyet szintén Szentpétervár rendez (az UEFA nem tartozik a WADA által elismert szervezetek közé). A tiltás nem vonatkozik azokra a sportolókra, akik bizonyítani tudják, hogy nem vettek részt a laboratóriumi eredmények manipulálásában, ezért ők függetlenként indulhatnak a világversenyeken.

A hétfői döntésből ugyanakkor biztosan kiolvasható, hogy Oroszország az elkövetkező négy évben nem vehet részt a tokiói olimpián, a 2022-es pekingi téli játékokon és a katari labdarúgó-vb-n.

NEM LEHET KOLLEKTÍV

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Oroszország négyéves eltiltására vonatkozó határozata ellentétes az Olimpiai Chartával – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este Párizsban.

„A WADA-nak az Orosz Olimpiai Bizottsággal szemben nincsen kifogása. Ha pedig nincs ellene kifogása, akkor az országnak a nemzeti lobogó alatt kell szerepelnie. Ilyen az Olimpiai Charta – mondta Putyin. – A római jog óta bármely büntetésnek személyre szabottnak kell lennie, és abból kell kiindulnia, amit egy adott személy elkövetett. A büntetés nem lehet kollektív, és nem terjedhet ki olyan emberekre, akiknek az adott szabályszegéshez semmi közük sincs, és ezt mindenki érti. De ha valaki közülük kollektív büntetésről hoz döntést, úgy tűnik számomra, hogy van alap azt feltételezni, hogy az ilyen döntések hátterében nem a gondoskodás áll a világ sportjának tisztaságáról, hanem politikai megfontolás, amelynek semmi köze sincsen a sport érdekeihez és az olimpiai mozgalomhoz.”

Vagy mégis?

A JÉGPÁLYÁN: AZ OROSZ CSAPAT!

Ha a döntés jogerőre emelkedik így, ebben a formájában, máris kvótát érő helyre lép például elő női kard- és férfi párbajtőrcsapatunk – noha még hátravan három verseny a kvalifikációs időszakból, vagyis ez valójában nem jelent semmit, ám az, hogy egy esetleges nagy rivális kiesik, illetve kiesne a kvótáért zajló harcból, nagyon nem mindegy. De a Nemzetközi Vívószövetségnek is van beleszólása a dologba, elnökét pedig Aliser Uszmanovnak hívják. S bár az úriember üzbég származású, az elmúlt években rengeteg pénzt ölt a sportágba, így elképzelhetetlennek tűnik, hogy áldását adja a döntésre. És ha rászorulna, még hivatkozni is tudna egy múltbéli történetre, például arra, hogy hasonló büntetés hatálya alatt az orosz jégkorongcsapat jégre léphetett a pjongcsangi olimpián.

Hokiban nagyon is „élő” nagyhatalom Oroszország, minden létező tornának esélyesként fut neki, így lesz ez a két hét múlva, karácsonykor Csehországban kezdődő U20-as fiú elit-világbajnokságon is, amelyre nyilván még Oroszország néven, zászlóval, színekkel, címerrel nevezett a csapat, és mivel a WADA-döntés elleni fellebbezési határidő a legvalószínűbb információ szerint december 26., ráadásul a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) eseményei jelen tudásunk szerint nem tartoznak a tiltás hatálya alá, hokieseményen továbbra is „normálisan” szerepelhetnek az oroszok. Már ha nem a 2022-es téli olimpiáról beszélünk, ugye...

Az ugyanis a NOB rendezvénye – azon belül a jégkorongért hiába felel az IIHF –, de így volt ez 2018-ban Pjongcsangban is. Az más kérdés, ha fedőnéven is, de tavaly engedték nevezni az oroszokat, viszont a nemzet és a dopping kapcsolatrendszere jéghokiban sem makulátlan. Az idén nyáron például az NHL-es Washington Capitalsben légióskodó Stanley-kupa-győztes és kétszeres világbajnok Jevgenyij Kuznyecov kapott négyéves eltiltást az IIHF-től doppingvétség miatt, ami valójában kokainhasználatot takar. Ám mivel ez a tengerentúlon más büntetési kategóriába tartozik, nem a doppinghoz, az NHL-ben csak néhány meccset kellett mulasztania, amúgy vidáman játszhat évi 7.8 millió dolláros fizetéséért. De az „odaát” van, és a mostani WADA-döntéssel ő már duplán ki lesz tiltva Pekingből.

CSAK AZ A BIZTOS, AMI MEGTÖRTÉNT

A hokisok Pjongcsangban ott lehettek...

Az egyes sportágak nemzetközi szövetségei máris hallatták hangjukat, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) kedden kiadott közleménye leszögezi: amint a WADA döntése jogerőre emelkedik, a szervezet alá tartozó sportágak 2021-es és 2023-as világbajnokságain is érvényesítik az orosz sportolókra és sportvezetőkre vonatkozó szankciókat – biztosítva az ügyben vétlen indulók jogainak védelmét. A 2025-ös szabadstílusú sí- és hódeszka-vb megrendezésére ugyanakkor Oroszország is beadta pályázatát – ezzel kapcsolatban a FIS a RUSADA fellebbezésének elbírálása után vár iránymutatást a WADA-tól.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) döntéshozói néhány nap múlva értekeznek a témában – az ügy leginkább a vízilabdát érintheti. Bár ebben a sportágban csak az a biztos, ami megtörtént (lásd az olimpia rajtja előtt mindössze hét hónappal eldöntött csapatonkénti játékoslétszámot), jelen állás szerint a januári budapesti Európa-bajnokságon az orosz férfi- és női válogatott is teljes pompájában szerepelhet. Ha azonban bármelyik olimpiai kvótát szerezne akár az Eb-n, akár a tavaszi kvalifikációs tornán (valljuk be, erre a nőknek van inkább esélyük, de azért a férficsapat helyzete sem reménytelen), az ötkarikás indulás már esélytelen – legalábbis orosz színekben. Persze úszásban is egészen másként alakulnának a versenyek mondjuk Tokióban, ha nem indulhatnának az orosz csapatok, hiszen az ország váltói minden egyes számban megszerezték már az indulás jogát a kvangdzsui világbajnokságon.

A (műúszó)világ meg egyenesen kifordulna a sarkából, ha az orosz versenyzők nem tudnák bizonyítani, hogy megfelelnek a részvételhez szükséges feltételeknek abban a sportágban, amelyben az ezredforduló óta nyomasztó a fölényük. Vajon miként alakulnának az erőviszonyok a tokiói műúszóversenyeken azon nemzet sportolói nélkül, amely 2000 és 2016 között minden olimpiai versenyszámot megnyert?

A szbornaja még bízhat a FIFA-ban

MÉG ÉL A REMÉNY

Érintheti a birkózást is a döntés, nem is kicsit, hiszen a sportág hagyományosan az oroszok egyik legfőbb felségterülete – Rióban például toronymagasan végeztek az éremtáblázat élén. Az orosz ökölvívók éppen szerdán informálták arról az amerikai AP hírügynökséget, hogy nem indulnak a tokiói olimpián, ha nem vonják vissza az Oroszországra kirótt szankciókat.Nem indulunk az olimpián zászlónk és himnuszunk nélkül” – jelentette ki Umar Kremljov, az Orosz Ökölvívó-szövetség főtitkára. Hozzátette, ha a szankciókat nem vonják vissza, az orosz bokszolók inkább elmennek profinak.

AZ F1-ES OROSZ NAGYDÍJ PROMÓTERE NEM AGGÓDIK

Mivel a Formula–1-es világbajnoki sorozatot lebonyolító Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) is elkötelezte magát a WADA doppingellenes irányelvei mellett, az Orosz Nagydíj jövőjével kapcsolatban is felvetődtek kérdések. A kiemelt sportesemények megrendezésére vonatkozó tiltást illetően ugyanakkor a WADA úgy fogalmaz, kivételt képez ez alól, amikor jogi vagy gyakorlati akadályok miatt kivitelezhetetlen a büntetés érvényesítése. A verseny rendezéséért felelős promóter, a Roszgonki egy hétfőn kiadott közleményben fogalmazta meg álláspontját, amely szerint az F1-es nagydíj pontosan ebbe a kategóriába esik: „A Formula–1-es világbajnokság oroszországi fordulójáról 2010-ben szentesítettük a megállapodást – jóval a WADA vizsgálatai előtt. A szerződésünk 2025-ig érvényes, és az orosz futam az FIA 2020-as nemzetközi sportnaptárába is bekerült. Ha a fellebbezés után is változatlan marad a WADA ítéletének szövegezése a kiemelt sportesemények törléséről, és ezt rávetítik a Formula–1-es Orosz Nagydíjra, kiderül, hogy sem jogi, sem technikai lehetőség nincs arra, hogy az oroszországi versenyt töröljék és más országba vigyék. Magabiztosak vagyunk, az Orosz Nagydíjat 2020-ban és az azt követő években is megrendezzük.”

Fájó pont lehet Oroszországnak a tenisz. A tokiói olimpia versenyeit kemény pályán rendezik, a legjobb orosz férfi játékos, a világranglistán ötödik Danyiil Medvegyev idén döntőt játszott a szintén kemény pályás US Openen, tehát az esélyesek közé tartozik. A sportágat alaposan ellenőrzik, Medvegyevéknek bizonyára sikerül igazolniuk tisztaságukat, így független színekben ott lehetnek a mezőnyben.

Kerékpárban főleg pályán jók, a világbajnok Genyisz Dmitrijev Rióban bronzérmes lett sprintben, de országúton is vannak jó versenyzőik az oroszoknak: 2008-ban Pekingben bronzérmet nyert a mezőnyversenyben Alekszandr Kolob-nyev – aki arról is híres, hogy a 2011-es Tour de France-on övé volt az egyetlen pozitív doppingeset... Jelenleg Ilnur Zakarin a legnagyobb nevük, akit négy éve szó szerint a Rióba induló gépről szedték le felszállás előtt, miután a McLaren-jelentés napvilágot látott, és ez azért sokatmondó.

Az orosz férfi kosárlabda-válogatott június végén vesz részt olimpiai kvalifikációs tornán, a spliti, vagyis horvátországi hatosban, ahol a házigazda, Brazília, Mexikó, Németország és Tunézia előtt kellene végeznie – lássuk be, erre vajmi kevés a sansz.

Habár a WADA hétfői döntése értelmében Oroszország nem vehet részt a 2022-es katari labdarúgó-vb-n, korai biztosra venni, hogy valóban lemarad a tornáról. A reményt főként az táplálja, hogy a FIFA egyelőre nem tette közzé hivatalos álláspontját az üggyel kapcsolatban. Pozitívan nyilatkozott Alekszej Szorokin, a 2020-as Európa-bajnokság orosz szervezőbizottságának elnöke is, aki az rt.com oldalnak elmondta, hogy a labdarúgásnak több szempontból is különleges a helyzete.

„Csak spekulálni tudok, de a kétezerhúszas Európa-bajnokság nem világesemény és nem is multisport-rendezvény, ezért maradhatott ki a szankciókból – nyilatkozta. – Mivel a kétezerhuszonkettes katari világbajnokság selejtezője szintén a kontinenst érinti, és az Európai Labdarúgó-szövetség hatáskörébe tartozik, azon jó eséllyel részt vehet Oroszország. Az utóbbi években szorosan együttműködtünk a FIFA-val, labdarúgóinkat fokozottan ellenőrizték, de egyetlen doppingteszt sem zárult pozitív eredménnyel. Bízunk benne, hogy sikeres kvalifikáció esetén részt vehetünk a tornán.”

Az összeállítást készítette: Győri Ferenc, Kohán Gergely, Kovács Erika, Nagy Zsolt, Pircs Anikó, Szűcs András, Zsoldos Barna

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.

2020.03.30 21:42:46

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Ami történt-történik, engem is meggyötör, de hogy lélekben erősödve élhetjük túl az egészet, hinni akarom mégis. S hogy így élheti túl a sport, az olimpia, azt is!

2020.03.29 22:36:51

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Sokáig sokat tettünk azért, hogy ne legyen rendben semmi, most viszont életünk meccsét vívjuk. Úgyhogy nincs más választásunk, mint megnyerni azt.

2020.03.27 21:31:52

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Viharos időszak volt, de a sportvilág csak nehezen fogta fel, hogy vannak fontosabb dolgok is, mint futni, ugrani, úszni, labdázni. Magyarországon különösen igyekeztek elhessegetni a borús jóslatokat.