Dopping: a spanyolok varázsitaláról beszélt egy interjúban Yannick Noah

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.11.20. 11:44
Címkék
Nagy indulatokat váltott ki Yannick Noah legutóbbi nyilatkozata, amelyben úgy fogalmazott, hogy a spanyol sportsikerek hátterében Asterix varázsitala áll, s egyébként is jobb lenne, ha engedélyeznék a doppingolást.

„Ma a sport kicsit olyan, mint az Asterix az olimpián című filmben: ha nincs varázsitalod, nehéz nyerni – állapította meg a Le Monde szombati számában a hazájában rendkívül népszerű korábbi teniszező, kitérve a labdarúgásban, a kosárlabdában és a Tour de France-on megfigyelhető spanyol dominanciára. – Ne legyünk álszentek. Természetesen tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmének elvét, de ma már senki sem balek. A legjobb megoldás az lenne, ha elfogadnánk és engedélyeznénk a doppingolást, és akkor mindenkinek lehetne varázsitala.”

David Douillet francia sportminiszter „súlyosnak” és „felelőtlennek” nevezte Noah kijelentéseit.

„Bizonyítékkal kell alátámasztani, ha mondunk valamit” – szögezte le a France 2 televízió egyik szombat esti adásában a tárcavezető, kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok cselgáncsozó, aki szerint Noah nyilatkozata megdöbbenést keltett a francia sportban.

David Douillet saját maga példáját hozta fel annak alátámasztására, hogy doppingolás nélkül is lehet nyerni, egyúttal jelezte: ő éppen ellenkező utat jár be, mint amit Noah javasol, szeretné elérni, hogy a doppingolókat az eddigieknél súlyosabb, a sporton túlnyúló szankciókkal lehessen sújtani.

„Ezzel a tisztán készülő versenyzőket védenénk, a hatóságoknak pedig lehetőséget teremtenénk a hatékonyabb fellépésre” – tette hozzá.

Alejandro Blanco, a Spanyol Olimpiai Bizottság elnöke a Marca sportnapilap internetes oldalán reagált Noah szavaira, mondván: azoknak, akik nem ismerik a tényeket, nagyon nehéz megérteni, mi áll a spanyol sikerek mögött.

„A munka a siker kulcsa” – adta meg a választ.

Az As sportnapilapban megnyilatkozó José Luis Saez, a Spanyol Kosárlabda-szövetség elnöke szerint az 1983-as Francia nemzetközi teniszbajnokság győztese „felelőtlen és féltékeny”. Utóbbi minősítésével arra utalt, hogy a francia kosárlabda-válogatott, amelyben ott volt Yannick Noah fia, Joakim is, a szeptemberi litvániai Európa-bajnokság döntőjében vereséget szenvedett a spanyol együttestől.

Douillet és Saez egyébként a hétvégén összefutott Párizsban, ahol előbbi a 2015-ös francia kosárlabda Eb-pályázatot igyekezett népszerűsíteni. Noah kijelentései nyomán nem tehetett mást, Franciaország és annak kormánya nevében bocsánatot kért a spanyol sportvezetőtől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik