MTI 2020.06.03 11:34 Frissítve: 2020.06.03 12:13

Dopping: a CAS novemberre halasztotta az oroszok meghallgatását

A lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a nyárról novemberre  halasztotta a meghallgatásokat a Nemzetközi (WADA) és az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) közötti ügyben.

 

Az olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames.biz szerdai anyaga szerint november 2-5. az új időpont, amelyet a legutóbb június-júliusra tervezett dátumról halasztottak tovább a koronavírus-járvány miatt. Lehet azonban, hogy a meghallgatásokat ősszel sem személyesen, hanem videokonferencia keretében tartják.

A WADA végrehajtó bizottsága december 9-én határozott úgy, hogy megfosztja a RUSADA-t a megfelelési státusztól, s hozott olyan – az oroszok által megfellebbezett – döntést, amelynek értelmében az ország sportolói a nemzeti válogatott tagjaként négy évig nem vehetnek részt jelentős nemzetközi versenyeken. A WADA bizonyítottnak látta, hogy manipulálták a RUSADA moszkvai laboratóriumának eredményeit. A büntetést kiváltó ügyet a moszkvai laboratórium – hosszas huzavona után – januárban átadott adatbázisának átvizsgálását követően robbantotta ki a nemzetközi ügynökség. Ha a CAS a WADA-nak ad igazat, Oroszország elveszíti a jogot arra, hogy ott legyen a következő évek olimpiai és paralimpiai játékain, világbajnokságain, és nagy nemzetközi versenyeket sem rendezhet, sportolói pedig csakis külön engedéllyel, semleges színekben juthatnak indulási lehetőséghez.

A labor működését és a RUSADA-t még 2015 végén függesztették fel, miután a WADA az év novemberében nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésében megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott, állami támogatással.

2020.07.06 19:50:20

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A mai futball nincs híján az álszentségnek, ám a »bocs« nálam kiveri a biztosítékot, hiszen a mentegetőzés a hívek érzelmeire hat egy olyan világban, amelyben a »Profik vagyunk!« jelszó alapján nem játszhat az érzelgősség.

2020.07.02 10:53:21

Egyéb egyéni KOVÁCS GERGELY (Képes Sport)

Megnéztük, hogy a legnépszerűbb sportágakban a kortárs ikonok mire jutottak 33 év alatt.

2020.07.05 11:26:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A 25 éves korábbi Supercar-versenyző egyes hírek szerint új munkájával heti 25 ezer dollárt tehet zsebre.