H. Á., K. Zs. 2019.12.29 21:52 Frissítve: 2019.12.30 00:00

Darts-vb: Van Gerwen is a négy között, meccsén vér is folyt

A címvédő Michael van Gerwen 5:2-re legyőzte a litván Darius Labanauskast a profi dartsozók Londonban zajló PDC-világbajnokságának vasárnapi negyeddöntőjében, így bejutott a legjobb négy közé. A program további részében Nathan Aspinall izgalmas mérkőzésen győzte le Dimitri Van den Berghet, Peter Wright a torna második legjobb átlagát produkálva múlta felül Luke Humphrise-t, míg az utolsó negyeddöntőben Gerwyn Price nagyon simán lépett túl Glen Durranten. Az elődöntőben Van Gerwen–Aspinall és Wright–Price csatát rendeznek hétfőn az Alexandra Palace-ban.

Michael van Gerwen (Fotó: Live Darts Twitter)

 

 

VAN GERWEN–LABANAUSKAS 5:2

A késő esti program első mérkőzésének első perceiben Michael van Gerwennek 158-as kiszállója is akadt, a nyitó szettet mégis Darius Labanauskas nyerte meg, sőt a másodikban is vezetett 2:1-re, de a nehéz helyzetbe keveredő holland fordított, és dupla 18-cal egyenlített.

A harmadikat Van Gerwen 180-nal kezdte, és litván ellenfelének más problémája is akadt: figyelmetlenül szedte ki nyilait a táblából, megsérült az egyik ujja – szerencséjére nem a dobó jobb, hanem a bal kezén. Miközben a vérző sebét ellátták, Van Gerwen gyakorolt egy kiadósat, és egy 11 nyilas leget is produkálva behúzta a szettet.


A negyedik szett nagyon egyértelmű volt (Van Gerwen 114.69-es átlaggal nyerte meg!), az ötödiket elvitte a szépen talpra álló Labanaukas, sőt a hatodikban is volt esélye: két 180-as után karnyújtásnyira volt a kilencnyilas, azonban 17-ről kilenc (!) nyíllal sem tudott kiszállni – ekkora esélyt pedig Van Gerwen csukott szemmel is kihasznál, törvényszerűen lett az övé szett.


A hetedik szettben Van Gerwen már a meccsért ment, és meg is nyerte – de hogyan… Labanauskas keze ezúttal 16-nál remegett meg, csakhogy hatalmas füttykoncert közepette a 32-ről próbálkozó holland is elrontott három meccsnyilat. A litván négyről sem boldogult, Van Gerwen is veszni hagyott két újabb meccsnyilat – a harmadikat aztán a helyére dobta…

 

ASPINALL–VAN DEN BERGH 5:3

Az idei darts-világbajnokság első negyeddöntője némi meglepetéssel kezdődött: a 29. kiemelt Dimitri Van den Bergh simán, 3:0-lal elvitte az első szettet a 12. kiemelt Nathan Aspinall ellen, aki ugyan jobb átlaggal (95.73) dobott ekkor, de pocsékul kiszállózott (0/7), míg a belga 92.02-es átlaggal de biztosabb kiszállókkal (3/6) jeleskedett.

A második szett gyökeres változást hozott: mindketten szórni kezdték a 180-akat, de miközben Van den Bergh átlaga 90 alá esett, addig  Aspinall 108 fölötti átlagot produkált, és helyrezökkentek a kiszállói is, így 3:1-re vitte a játszmát. S, ha egy üzlet beindul: a harmadik játszmát ugyan a belga kezdte és nyerte az első leget, de Aspinall a folytatásban megdobta a meccs első 100 fölötti kiszállóját –122-ről nullázott –, majd hátsó pályáról stabilan tömegezve fordított, végül könnyen hozta a negyedik leget is, miközben átlaga 94 fölött maradt, míg Van den Berghé 77 (!) alá csökkent.


A belga a negyedik játékban javítani tudott, gyorsan behúzta az első két leget, s már a szettért is dobhatott, de hibázott a dupla 16-nál a táblát is alig találta el. Ezt pedig Aspinall kihasználta – ráadásul miután Van den Bergh a következő legben is kiszállót hibázott, a 28 éves angol visszajött a játszmába, s lendületből be is húzta a szettet, 3:1.

Az ötödik szettben Van den Bergh kezdett, s mindenki hozta is a saját kezdését, egészen az ötödik legig, amikor a belga teljesen szétesve kezdett, első hat nyilából nem tudott lemenni 400 alá, így Aspinall elvitte a játszmát, 4:1, A hatodikban viszont nem tudta lezárni a meccset az angol, mert alaposan visszaesett korábbi stabil teljesítménye: átlaga 80 alá esett, a belga pedig 90 fölötti átlaggal szépített, 4:2.

A hetedik játszmában Aspinall rögtön brékkel nyitott, ám Van den Bergh is azonnal elvette az angol kezdését, majd hozta a sajátját, és végül „megérezve a vérszagot” egy újabb hátsó pályás legnyeréssel újra nyitottá tette a mérkőzést, ráadásul, ekkor a lélektani előny is nála volt, 4:3. 

Úgy tűnt, ezt ki is használja a nyolcadik játszmában, de hiába vezetett már 2:0-ra, Aspinall innen is talpra állt, és három 13 nyilas leggel fordított, s megnyerte a mérkőzést. Ezzel azt a ritka bravúrt mondhatja el, hogy második vb-szereplésén is bejut a legjobb négybe, ahogy tette az tavaly is.

 

Wright másodszor került a négy közé a vb-n

 

WRIGHT–HUMPHRIES 5:3

A délutáni program második meccsén a 7. kiemelt Peter Wright csapott össze Luke Humphriesszal: utóbbi az első játszmában kiemelkedőnek nevezhető 108.96-os átlagot produkált, de vélhetően nem nagyon örült ennek, hiszen a szettet nem tudta megnyerni. Peter Wright ugyanis még ennél is jobban teljesített: 115.35-ös átlaga mellé még bepasszított egy 170-es és egy 124-es kiszállót, és behúzta az első játszmát.


A folytatásban Wright átlaga ugyan kissé visszaesett, de továbbra is rendkívüli pontossággal dobott, s ellenfelének a második játszmában kiszállási lehetőséget sem adott, míg ő maga a háromból hármat bevágva vitte el a második szettet, 0:2. 

A harmadikban mindenki hozta saját játékát, Wright ugyan továbbra is magasabb szinten játszott, mint Humphries, az angol azonban ezúttal nem hagyott lehetőséget ellenfelének, hogy „legyorsulja” őt, így szépíteni tudott: 1:2. A negyedik játszmában a felek csak még inkább rátettek az elsőben mutatott teljesítményükre: Humphries ezúttal 116.52-es átlagot produkálva vesztett, Wright ugyanis 123.83-as szettátlaggal nyert, közte például egy 161-es kiszállóval (1:3).  A skót „Kígyómarás” a folytatásban sem lassított, az ötödikben négy 180-nal és további hét 140 fölötti dobással növelte előnyét, 1:4.

Az egész meccses átlagokat tekintve a hatodik szett kezdetén Wright még a PDC-vb-k történetének harmadik legjobb egymeccses átlagával állt, ám Humphries nem adta magát könnyen, és szépített (2:4). Wright átlaga csökkenni kezdett, s „már csak” 108.5 volt a hetedik szett elején.

Az addigra lendületet kapó Humphries hamar meglépett 2:0-ra a játszma elején, így Wright egyre távolabb került attól, hogy a vb-k történelmének legjobb átlagainak egyikét magának mondja. Humphries kihasználta, hogy a skót teljesítménye alaposan visszaesett, s megnyerte a szettet.

A nyolcadik játszmában aztán véget ért a mérkőzés: Peter Wright ellenfelénél jobban koncentrálva játszott, s bár a végére átlaga alaposan lecsökkent, a 105.86-os meccsátlag azért így is az idei vb eddigi második legjobbja – s a vesztes, Luke Humphries 98.65-je is ott van a legjobbak között.


PRICE–DURRANT 5:1

A vasárnapi utolsó mérkőzés igazi presztízscsatának ígérkezett: a BDO-világbajnok Glen Durrant igyekezett megállítani az idei Grand Slam-bajnok Gerwyn Price-t. Nem sok sikerrel. Noha Durrantnak volt egy 12 nyilas, 126-os kiszállós leggyőzelme az első szettben, végül elbukta a játszmát, és nem volt igazi esélye a másodikban sem, amelyet Price 11 nyilassal kezdett.

A harmadik játszmát Durrant megnyerte, de további felzárkózás helyett a negyedikben azonnal elbukta a kezdést, és a folytatásban képtelen volt hatékony ellenállást tanúsítani: csupán egy-egy leget nyert meg az utolsó három szettben, amivel nem tudta elbizonytalanítani az élete első PDC-vb-elődöntőjére hajtó Price-t.


A hétfői elődöntő párosítása: Michael van Gerwen–Nathan Aspinall, Peter Wright–Gerwyn Price.

DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
14. NAP

NEGYEDDÖNTŐ
Michael van Gerwen (holland, 1.) (99.5)–Darius Labanauskas (litván) (90.25) 5:2
Nathan Aspinall (angol, 12.) (95.31)
–Dimitri Van den Bergh (belga, 29.) (90.84) 5:3
Luke Humphries (angol) (98.65)–Peter Wright (skót, 7.) (105.86) 3:5
Glen Durrant (angol, 27.) (94.42)–Gerwyn Price (walesi, 3.) (99.69) 1:5

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.

2020.03.30 21:42:46

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Ami történt-történik, engem is meggyötör, de hogy lélekben erősödve élhetjük túl az egészet, hinni akarom mégis. S hogy így élheti túl a sport, az olimpia, azt is!

2020.03.29 22:36:51

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Sokáig sokat tettünk azért, hogy ne legyen rendben semmi, most viszont életünk meccsét vívjuk. Úgyhogy nincs más választásunk, mint megnyerni azt.