Darts-vb: szenzációs meccs, kiesett Peter Wright!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.28. 00:03
null
Jamie Lewis pazar teljesítménnyel a 16 között (Fotó: Twitter)
A 2010-es döntős Simon Whitlock és a 15. kiemelt Alan Norris után a világranglistán második Peter Wright is kiesett a londoni darts-vb második fordulójában, az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld és a világelső Michael van Gerwen viszont már a legjobb nyolc között jár.

 

KIESETT A 2010-ES DÖNTŐS

A 10. kiemelt Simon Whitlock hiába zárt jobb körátlaggal és dobott több 180-ast Darren Websternél, összességében sima, 4:1-es vereséget szenvedett. Ennek legfőbb oka a 140 feletti dobásokban keresendő, amelyekből az angol 16-ot mutatott fel, míg a 2010-es döntős mindössze négyet. Éppen ezért Webster általában hamarabb is ért le kiszállóra, 38-szor dobhatott duplára, Whitlock viszont csak 17-szer.

A 22. kiemelt Webster a nyolcaddöntőben a spanyol Antonio Alcinasszal találkozik, aki magabiztos győzelmet aratott (4:1) az Adrian Lewist búcsúztató Kevin Münch felett. A német játékos a kétszeres világbajnok kiejtése során 93.48-as átlagot ért el, most azonban nem játszott jól (81.94).

A 43 éves James Richardson a 18. kiemelt Kim Huybrechts után a 15.-ként rangsorolt Alan Norrist is megverte (4:1), így először jutott be a legjobb 16 közé. A civilben kőművesként dolgozó és Ipswich Town-szurkoló Richardson fia, Josh 2016-ban megnyerte a BDO ifjúsági világbajnokságát.

Bár meglepő eredményeknek eddig sem voltunk híján, szerda este megszületett a világbajnokság eddigi legnagyobb szenzációja: a 2014-es döntős, világranglista-második Peter Wright öt szettben (4:1) kikapott a selejtezőből induló Jamie Lewistól! A walesi az első fordulóban honfitársa, Jonny Clayton ellen sem nyújtott rossz teljesítményt (99.02-es körátlag), de amit Wright ellen a színpadra varázsolt, az minden képzeletet felülmúlt.

Wright az első játszmát még 3–2-re megnyerte, a második szettől azonban beindult a Lewis-henger. A walesi a második játszmában elképesztő, 119.73-as (!) átlaggal egyenlített, de a harmadik felvonásban még ezt is fokozni tudta (120.15), és fordított (1:2). A negyedik szettben Wright 2–2-nél az egyenlítésért kezdett, ám Lewis hátsó pályáról 121-ről kiszállt bull-lal, így egy játszmára került a továbbjutástól (1:3)! Mindeközben Wrightnak 105.42 volt a meccsátlaga, tehát azt nem lehetett mondani, hogy a walesi azért állt ilyen jól, mert riválisa gyengélkedett.

Az ötödik játszmában 2–1-nél Wright többször is dobhatott a szettért, de rontott, ami sokba került neki, hiszen az utolsó játékot Lewis kezdte. A walesi lement 66-ra, a skót 131-ről nem tudott kiszállni, majd Lewis D12-vel befejezte a meccset. A világranglista 46. helyén álló Lewis 107.67-es körátlaggal zárta a mérkőzést, Wright 103.44-gyel, és ketten együtt összesen 21-szer dobtak 180-at.

A világbajnokság egyik legmagasabb színvonalú meccsén megdőlt egy tizenkét éves rekord is, ugyanis Lewis továbbjutásával hét nem kiemelt játékos (Vincent van der Voort, Dimitri Van den Bergh, James Richardson, Antonio Alcinas, Keegan Brown, Steve West és Lewis) maradt talpon a legjobb 16 között, amire korábban még nem volt példa.

LEWIS GYŐZTES KISZÁLLÓJA


A nyolcaddöntő nyitányán az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld 100.97-es körátlagának és magabiztos kiszállózásának (13/28 – 46.43 százalék) köszönhetően különösebb gond legyőzte honfitársát, Vincent van der Voortot. Az esélytelenebbnek vélt holland ezúttal nem tudott olyan magas szinten játszani, mint az első két meccsén, Van Barneveld azonban szinten maradt, és a harmadik meccsét is 100 feletti teljesítménnyel nyerte meg. Van der Voort csak az első három játszmában (1:2) tartotta a lépést Barneyval, aki az utolsó két szettet vesztett leg nélkül húzta be.

A címvédő Michael van Gerwen óriási csatában győzte le a 16. kiemelt Gerwyn Price-t, ezzel 11–0-ra módosította a walesi elleni örökmérlegét. A világelső holland magához képest nem játszott jól – ez 100.06-os körátlagot, tizenkét 180-ast és 33.33 százalékos kiszállózást jelent –, de az első két szettet így is hozta. És a harmadik játszma első játékát is, utána azonban Price sorozatban hét leget nyert meg, így nemcsak egyenlített, de az ötödik szettben is lépéselőnybe került (2:2, 0–1). A walesi a negyedik felvonásban parádésan játszott, 118.66-os átlagot ért el.

A fordulóponthoz az ötödik játszma hajrájában érkeztünk el, amikor Price 2–1-nél egy, majd 2–2-nél újabb négy szettnyilat hibázott, amit Van Gerwen kihasznált (3:2). A hatodik szett elején a walesi nem tudta kiheverni, hogy óriási sanszot szalasztott el, és hamar 2–0-s hátrányba került. Innen hátsó pályáról még szépített, de aztán a holland ismét brékelt, és a hatodik meccsnyilával megnyerte a mérkőzést (4:2).

Dörzsölhetjük a tenyerünket, hiszen következik a Van Gerwen–Van Barneveld negyeddöntő.

Christopher Kempf darts szakíró a találkozót követően úgy értékelt a Twitteren, Van Gerwen örülhet neki, hogy ezen az estén nem Jamie Lewisszal játszott. Igaza van.

VAN GERWEN TOVÁBBJUTOTT



DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON

2. FORDULÓ
Simon Whitlock (ausztrál, 10.)–Darren Webster (angol, 23.) 1:4
Alan Norris (angol, 15.)–James Richardson (angol) 1:4
Kevin Münch (német)–Antonio Alcinas (spanyol) 1:4
Peter Wright (skót, 2.)–Jamie Lewis (walesi) 1:4

NYOLCADDÖNTŐ
Vincent van der Voort (holland)–Raymond van Barneveld (holland, 9.) 1:4
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Gerwyn Price (walesi, 16.) 4:2

A CSÜTÖRTÖKI KÍNÁLAT

13.30: délutáni program (Tv: Sport1)
Antonio Alcinas (spanyol)–Darren Webster (angol, 23.)
Mensur Suljovic (osztrák, 5.)–Dimitri Van den Bergh (belga)
John Henderson (skót, 29.)–Rob Cross (angol, 20.)

20.00:
esti program (Tv: Sport1)
Jamie Lewis (walesi)–James Richardson (angol)
Phil Taylor (angol, 6.)–Keegan Brown (angol)
Gary Anderson (skót, 3.)–Steve West (angol)

A PÁROSÍTÁS ÁGRAJZ SZERINT

NYOLCADDÖNTŐ
Michael van Gerwen (holland, 1.)
–Gerwyn Price (walesi, 16.) 4:2
Vincent van der Voort (holland)–Raymond van Barneveld (holland, 9.) 1:4
Mensur Suljovic (osztrák, 5.)–Dimitri Van den Bergh (belga)
John Henderson (skót, 29.)–Rob Cross (angol, 20.)

Jamie Lewis (walesi)–James Richardson (angol)
Antonio Alcinas (spanyol)–Darren Webster (angol, 23.)
Phil Taylor (angol, 6.)–Keegan Brown (angol)
Gary Anderson (skót, 3.)–Steve West (angol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik