Darts-vb: Van Gerwen félelmetes játékkal újra világbajnok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.02. 21:00
null
Michael van Gerwen ismét bizonyította, hogy jelenleg a világ legjobbja
Michael van Gerwen nyerte meg a 2017-es dartsvilágbajnokságot, miután a döntőben 7:3-ra legyőzte a címvédő Gary Andersont.

DARTS, PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
DÖNTŐ

Michael van Gerwen (holland, 1.)–Gary Anderson (skót, 2.) 7:3

Nem sok esély adott Michael van Gerwen a dartsvilágbajnokság döntőjében. A világelső holland abszolút esélyese volt az egész tornának, s ezt úgy is igazolni tudta, hogy Gary Anderson személyében a kétszeres címvédő volt az ellenfele.

Azonban a második helyen kiemelt skót csak a mérkőzés elején villogott. 2:1-re vezetett is, ez azonban nagyon felpiszkálta a hollandot, aki ezután sorozatban öt szettet megnyert. Bár Anderson még egyszer szépített, többre már nem futotta az erejéből. Michael van Gerwen teljesen megérdemelten szerezte vissza a világbajnoki címet 2014 után.

Összesen 42-szer dobtak 180-as kört. Ez abszolút csúcs, 34 volt korábbi rekord. Ez mindent elmond a döntő színvonaláról.

A győzelméért 350 ezer fontot (126 millió forint) kapó Van Gerwen körátlaga 107.79 lett, Anderson 104.93-on zárt. Elképesztően színvonalas döntőt láthatott a közönség az Alexandra Palace-ban.

Anderson vb-sorozata 17 győztes meccs után véget ért, ellenben Van Gerwen már 28 találkozó óta veretlen minden versenyt figyelembe véve.

MINT EGY SÉTA A PARKBAN

„A mennyországban érzem magam – mondta az örömmámorban úszó Van Gerwen. – A mérkőzés elején szenvedtem kicsit, elhibáztam néhány kiszállót. Később azonban sikerült valahogy belerázódni. Elképesztően boldog vagyok. Nagyon keményen dolgoztam ezért. Ez az év legfontosabb versenye, ezt szerinte mindenki tudja. Megtettem, amit meg kellett tennem.”

Gary Anderson keserű humorral ismerte el, hogy igazából esélyt sem adott neki a holland.

„Elég jó a srác. Olyan volt ez neki, mintha csak a parkban sétált volna egyet” – mondta a skót.

Persze Andersonnak sincs miért szégyenkeznie, hiszen sorozatban háromszor jutott be a világbajnokság döntőjébe.

„Minden elismerésem az övé. Ha háromszor egymás után vébé-döntőt játszol, akkor tudsz valamit” – dicsérte ellenfelét Van Gerwen.

PERCRŐL PERCRE

10. szett: Van Gerwen–Anderson 7:3

2:2 után Andersonnak hoznia kell a kezdését, hogy ne veszítse el a meccset. De nem sikerül neki…

Van Gerwen 85-ről a végén bullt dobva kiszáll, s megnyeri a második világbajnoki címét.



9. szett: Van Gerwen–Anderson 6:3

Andersonak nagyon nem mennek a kiszállók. Pedig simán brékelhetné Van Gerwent, hogy némiképp magtartsa reményét a győzelemre, de mintha átok ülne rajta.

A negyedik legben valaki berohan a színpadra a világbajnoki trófeával…

Ki tudja, hogy Anderson honnan merít erőt, de végül az ötödik legben elveszi Van Gerwen kezdését, és 6:3-ra szépít.

8. szett: Van Gerwen–Anderson 6:2

A világelsőt képtelenségnek tűnik megállítani. 1:1 után újra elveszi Anderson kezdését, 100-ról kiszáll, és sorozatban az ötödik szettjét is megnyeri.

Van Gerwen 15, Anderson 13 darab 180-as körnél jár.



7. szett: Van Gerwen–Anderson 5:2

Van Gerwen hihetetlen tempóra kapcsol, újra elveszi Anderson kezdését, miután hozza a sajátját. Végül 125-ről kiszállva újabb 3:0-át kiosztva tovább növeli előnyét.

Van Gerwen átlaga az egekben: 109.69, Anderson 106.39-en áll.



6. szett: Van Gerwen–Anderson 4:2

1:1 után a holland elveszi a skót címvédő kezdését, majd 64-ről hozza a sajátját, így 4:2-re elmegy a szetteket tekintve.

5. szett: Van Gerwen–Anderson 3:2

Anderson óriási brékesélyt szalaszt el rögtön az elején, viszont Van Gerwen elveszi riválisa kezdését. Majd ismét brékel így lenullázva Anderson ismét előnybe kerül.

4. szett: Van Gerwen–Anderson 2:2

Talán mondani sem kell: ismét döntő legben dől el a játszma sorsa. Anderson nagy esély szalaszt el a 3:1-re, Van Gerwen meg 86-ról kiszáll, 2:2-re alakítva a döntő állását.

Van Gerwen tartja a 107-es átlagot, Andersoné 106 alá csökken.


3. szett: Van Gerwen–Anderson 1:2

Az első legben Anderson elveszi Van Gerwen kezdését, de nem örülhet sokáig, mert a holland rögtön visszabrékel.

Ismét döntő legig jutnak, de akkor Anderson ismét brékel, miután Van Gerwennek meggyűlik a baja a dupla 16-os kiszállóval. Így a skót 2:1-es vezetésre tesz szert.



2. szett: Van Gerwen–Anderson 1:1

Ismét az ötödik legben dőlt el a szett, addig mindannyian megnyerték kezdésüket. Az ötödikben Van Gerwennek jó esélye nyílt brékelni, de szektort tévesztett a kiszálló sorozatban, s máris elillant az esély. Anderson 80-ról kiszállva egyenlített.

Mindketten 107 fölött átlagolnak, és összesen már 10 darab 180-as körnél tartanak.

1. szett: Van Gerwen–Anderson 1:0

Van Gerwen kezdi a meccset. Bár Anderson dobja az első 180-at, végül a holland 122-ről kiszállva megnyeri az első leget. A skót 11 nyilas leggel egyenlít. Ezután mindketten hozzák saját kezdésüket döntő legre bízva az első játszmát. Gerwen nem ad esélyt, 13 nyilassal megnyeri az első szettet.

Összesen hatszor (!) dobnak 180-at, ebből Anderson kettőt. A skót 112-es körátlaggal bukja ezt a szettet.



A döntő hét nyert szettig tart, a bajnok 350 ezer fontot (126 millió forint) kap.

Van Gerwen döntő előtti körátlaga ezen a világbajnokságon 106.68, Andersoné 104.10 volt.

Gary Anderson sorozatban harmadszor lehet világbajnok a PDC-nél, erre korábban csak Phil Taylor volt képes. Anderson 17 meccse nem kapott ki világbajnokságon.

Van Gerwen 27 mecces veretlenségi sorozattal érkezett, legutóbb 2016 októberében kapott ki, akkor Daryl Gurneytől.

Van Gerwen 2013 és 2014 után harmadszor döntőzik a vb-ken. 2013-ban Phil Taylor legyőzte, de 2014-ben a holland jobbnak bizonyult Peter Wrightnál.

Anderson negyedik alkalommal jutott vb-fináléba: 2011-ben kikapott Adrian Lewistől, de 2015-ben és 2016-ban győzött, előbb Taylor majd Lewis ellen.

Van Gerwen és Anderson korábban 36-szor meccseltek, a holland 22–13-ra vezet egy döntetlen mellett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik