HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2016.01.01 22:25 Frissítve: 2016.01.02 00:05

Darts-vb: Van Barneveld 0:3-ról fordított Smith ellen

Elsőként Jelle Klaasen jutott be a londoni dartsvilágbajnokságon a legjobb négy közé. A 31 éves holland játékos 5:4-re legyőzte az angol Alan „Chuck” Norrist. A címvédő Gary Anderson könnyedén jutott az elődöntőbe, míg Raymond van Barneveld háromszettes hátrányból fordított és jutott tovább Michael Smith ellen. Adrian Lewis megmentette az angolok becsületét.

HIRDETÉS

 

Raymond van Barneveld ismét nagyot alkotott (Fotó: Action Images)

4. meccs: Adrian Lewis–Peter Wright

Az is a meccs tétje volt, hogy Lewis veresége esetén nem lesz angol a legjobb négy között, először a világbajnokságok történetében.

Az első szettet úgy nyerte meg Lewis 3–1-re, hogy 103.41-es körátlagot ért el Wright 105.45-jével szemben. A másodikban Wright csak asszisztált, Lewis magabiztos játékkal duplázta meg előnyét. Lewis a harmadik szettben sem lazított, úgy nyert 3–0-ra, hogy Wright egyszer sem dobhatott kiszállóra.

A negyedik szettben két sorozat tört meg egyszerre. Egyrészt Wright szépített a 3–2-vel, másrészt ezzel Lewis először veszített szettet ezen a világbajnokságon.

A kritikus ötödikben Wright már 2–0-ra is vezetett, és dobhatott a szettért is, ám hibázott. Lewis jobban koncentrált a kulcspillanatokban, így 4–1-es vezetésre tett szert. A hatodikban Wright ismét magára talált, s 4:2-re felzárkózott.

A hetedik szett döntő legjében Wrightnak lehetősége lett volna tovább közelíteni Lewishoz, ám elhibázott egy dupla 20-as kiszállót. Lewis nem adott még egy lehetőséget a skótnak, s végül behúzva ezt a leget 5:2-re győzött.

  

 3. meccs: Raymond van Barneveld–Michael Smith

Az első szettet döntő legben nyerte meg Smith. Van Barneveld 170-ről kiszállhatott volna, ám az utolsó dobást elhibázta a bullra.

A második szettben Smith rögtön az elején elvette Van Barneveld játékát, a holland pedig már nem is tudott fordítani: Smith lendületes játékkal elhúzott 2:0-ra. És a tempó a harmadik szettben is tovább tartott, mindhárom leget megnyerve a szettekben is elment hárommal.

A Schalke labdarúgócsapatának holland klasszisa, Klaas-Jan Huntelaar a helyszínen drukkolt a honfitársnak.

 
A negyedik szettben tört meg a jég a holland szempontjából. Némiképp meglepetésre 3–0-ra nyert, s szépített 3:1-re. A holland nagyon erőre kapott, mert az ötödikben sem ismert kegyelmet, 3–1-gyel ismét közelebb került az angolhoz. A hatodik szettet ismét legveszteség nélkül nyerte meg Van Barneveld, vagyis úgy nyert sorozatban hármat, hogy Smith csupán egy leget tudott nyerni ez idő alatt a kilenc ellenében.

A hetedikben a 48 éves holland nagypapa tovább folytatta diadalmenetét, 3–1-re nyert, s így sorozatban négy szettet hozva fordított, s egyetlen szettre került a végső sikerhez.

A nyolcadikban, vagyis az utolsó pillanatban Smith megállt a lejtőn. Rögtön az elején elvette Van Barneveld kezdését, majd a sajátjait hozva 4:4-re egyenlített.

A döntő szettben már 2–0-ra is ment Smith és meccsnyila is volt, ám Van Barneveld nagyot mentett, és egyenlített. A szabályok szerint döntő a szettet két leggel kell megnyerni, vagy 5–5 után hirtelen halál-leg dönt. Nos, ezen a meccsen az utóbbira nem volt szükség: Van Barneveld megnyerte a harmadik és a negyedik játékot, s ezzel együtt a meccset is 5:4-re.
2. meccs: Gary Anderson–James Wade

A világbajnoki cím védője nagyon sima meccsen jutott tovább James Wade ellen. A skót játékos végig uralta a meccset, csupán a negyedik szettben esett vissza a teljesítménye annyira, hogy Wade meg tudta nyerni azt.

Anderson úgy győzött 5:1-re, hogy a második és a harmadik szettet is 3–0-ra hozta. A másodikban Anderson is közel járt a kilencnyilas kiszállóhoz, ám nyolc tökéletes nyíl után ő is elhibázta a dupla 12-est. A nap első meccsén Alan Norris jutott ilyen helyzetbe Jelle Klaasen ellen, és az angol is éppen a dupla 12-est rontotta el.

Anderson egészen kiváló 105.24-es körátlagot ért el, míg Wade 88.05-öt. Az első kilenc nyíl átlaga Andersonnál 115.62, Wade-nél 91.47 volt.

1. meccs: Alan Norris–Jelle Klaasen

Jelle Klaasen nagyot lépett előre a vb-cím esélyeseinek rangsorában, miután a nyolcaddöntőben legyőzte a harmadik helyen kiemelt, 16-szoros világbajnok Phil Taylort. Ezért a BDO-nál 2006-ban világbajnok Klaasent a fogadóirodák jobban favorizálták a 2014-ben ugyanennél a szervezetnél vb-döntőt veszítő Alan „Chuck” Norrisnál.

Ennek ellenére a meccs elején úgy tűnt, Norris felborítja a papírformát, mert 3:1-es vezetésre tett szert. Klaasen nem játszott jól. A harmadik szettet Norris úgy nyerte meg 3–0-ra, hogy közben kétszer vette el a holland kezdését.

Ám ezután Klaasen magasabb fokozatba kapcsolt, s innentől kezdve a teljesítménye sokkal jobban emlékeztetett a Taylor elleni diadal során mutatott formájára. A hetedik szettben Norrist egyetlen nyíl választotta el a tökéletes legtől, ám elhibázta az utolsó dobást a dupla 12-re. Ezzel együtt 4:3-ra megint az angol vezetett.

Norris majdnem tökéletes legjének vége


 

Klaasen idegei nagyon a helyén voltak. A nyolcadik szettben Norris az egész meccset megnyerhette volna, ha hozza a kezdését 2–2 után, ám a keze nem sült olyan jól, mint a mérkőzés addigi részében.

A mindent eldöntő szettben Klaasen állva hagyta riválisát, és sima 3–0-val 5:4-re megnyerte a csatát.

A mérkőzés magas színvonalát jól jelzi, hogy összesen 26-szor dobtak 180-as kört, mindketten 13 alkalommal.

Amúgy a közönségnek hiányzik a legenda, Phil Taylor. Fel is hangzott a jól ismert „There is only one Phil Taylor” (Csak egy Phil Taylor van) című dal Norris és Klaasen meccse alatt.

A Klaasen–Norris meccs vége


 

 

PDC DARTSVILÁGBAJNOKSÁG (LONDON)
A NEGYEDDÖNTŐ
Alan Norris (angol)–Jelle Klaasen (holland, 19.)  4:5
Raymond van Barneveld (holland, 16.)–Michael Smith (angol, 8.) 5:4
Adrian Lewis (angol, 5.)–Peter Wright (skót, 4.) 5:2
Gary Anderson (skót, 2.)–James Wade (angol, 7.) 5:1

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Raymond van Barneveld (holland, 16.)–Adrian Lewis (angol, 5.)
Gary Anderson (skót, 2.)–Jelle Klaasen (holland, 19.) 

 

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.13 15:40:06

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Utazzon vonattal, kényelmesen, dugók nélkül a Balatonra!

2018.06.12 13:24:28

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2018.06.09 23:23:34

Egyéb egyéni VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL Van, amikor hangtalanul üvöltesz a fájdalomtól, amikor az éles kövek átnyomják a cipőd talpát, és próbálják lemorzsolni a lábadról előbb a bőrt, idővel pedig már a húst is, és mégsem tudsz megállni, mert a lejtő mindig a cél felé vezető utat jelenti.

2018.06.05 11:20:41

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2018.06.04 16:45:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

HIRDETÉS
HIRDETÉS