Darts-vb: Van Barneveld 0:3-ról fordított Smith ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.01. 22:25
null
Raymond van Barneveld ismét nagyot alkotott (Fotó: Action Images)
Elsőként Jelle Klaasen jutott be a londoni dartsvilágbajnokságon a legjobb négy közé. A 31 éves holland játékos 5:4-re legyőzte az angol Alan „Chuck” Norrist. A címvédő Gary Anderson könnyedén jutott az elődöntőbe, míg Raymond van Barneveld háromszettes hátrányból fordított és jutott tovább Michael Smith ellen. Adrian Lewis megmentette az angolok becsületét.

4. meccs: Adrian Lewis–Peter Wright

Az is a meccs tétje volt, hogy Lewis veresége esetén nem lesz angol a legjobb négy között, először a világbajnokságok történetében.

Az első szettet úgy nyerte meg Lewis 3–1-re, hogy 103.41-es körátlagot ért el Wright 105.45-jével szemben. A másodikban Wright csak asszisztált, Lewis magabiztos játékkal duplázta meg előnyét. Lewis a harmadik szettben sem lazított, úgy nyert 3–0-ra, hogy Wright egyszer sem dobhatott kiszállóra.

A negyedik szettben két sorozat tört meg egyszerre. Egyrészt Wright szépített a 3–2-vel, másrészt ezzel Lewis először veszített szettet ezen a világbajnokságon.

A kritikus ötödikben Wright már 2–0-ra is vezetett, és dobhatott a szettért is, ám hibázott. Lewis jobban koncentrált a kulcspillanatokban, így 4–1-es vezetésre tett szert. A hatodikban Wright ismét magára talált, s 4:2-re felzárkózott.

A hetedik szett döntő legjében Wrightnak lehetősége lett volna tovább közelíteni Lewishoz, ám elhibázott egy dupla 20-as kiszállót. Lewis nem adott még egy lehetőséget a skótnak, s végül behúzva ezt a leget 5:2-re győzött.



3. meccs: Raymond van Barneveld–Michael Smith

Az első szettet döntő legben nyerte meg Smith. Van Barneveld 170-ről kiszállhatott volna, ám az utolsó dobást elhibázta a bullra.

A második szettben Smith rögtön az elején elvette Van Barneveld játékát, a holland pedig már nem is tudott fordítani: Smith lendületes játékkal elhúzott 2:0-ra. És a tempó a harmadik szettben is tovább tartott, mindhárom leget megnyerve a szettekben is elment hárommal.

A Schalke labdarúgócsapatának holland klasszisa, Klaas-Jan Huntelaar a helyszínen drukkolt a honfitársnak.




A negyedik szettben tört meg a jég a holland szempontjából. Némiképp meglepetésre 3–0-ra nyert, s szépített 3:1-re. A holland nagyon erőre kapott, mert az ötödikben sem ismert kegyelmet, 3–1-gyel ismét közelebb került az angolhoz. A hatodik szettet ismét legveszteség nélkül nyerte meg Van Barneveld, vagyis úgy nyert sorozatban hármat, hogy Smith csupán egy leget tudott nyerni ez idő alatt a kilenc ellenében.

A hetedikben a 48 éves holland nagypapa tovább folytatta diadalmenetét, 3–1-re nyert, s így sorozatban négy szettet hozva fordított, s egyetlen szettre került a végső sikerhez.

A nyolcadikban, vagyis az utolsó pillanatban Smith megállt a lejtőn. Rögtön az elején elvette Van Barneveld kezdését, majd a sajátjait hozva 4:4-re egyenlített.

A döntő szettben már 2–0-ra is ment Smith és meccsnyila is volt, ám Van Barneveld nagyot mentett, és egyenlített. A szabályok szerint döntő a szettet két leggel kell megnyerni, vagy 5–5 után hirtelen halál-leg dönt. Nos, ezen a meccsen az utóbbira nem volt szükség: Van Barneveld megnyerte a harmadik és a negyedik játékot, s ezzel együtt a meccset is 5:4-re.




2. meccs: Gary Anderson–James Wade

A világbajnoki cím védője nagyon sima meccsen jutott tovább James Wade ellen. A skót játékos végig uralta a meccset, csupán a negyedik szettben esett vissza a teljesítménye annyira, hogy Wade meg tudta nyerni azt.

Anderson úgy győzött 5:1-re, hogy a második és a harmadik szettet is 3–0-ra hozta. A másodikban Anderson is közel járt a kilencnyilas kiszállóhoz, ám nyolc tökéletes nyíl után ő is elhibázta a dupla 12-est. A nap első meccsén Alan Norris jutott ilyen helyzetbe Jelle Klaasen ellen, és az angol is éppen a dupla 12-est rontotta el.

Anderson egészen kiváló 105.24-es körátlagot ért el, míg Wade 88.05-öt. Az első kilenc nyíl átlaga Andersonnál 115.62, Wade-nél 91.47 volt.

1. meccs: Alan Norris–Jelle Klaasen

Jelle Klaasen nagyot lépett előre a vb-cím esélyeseinek rangsorában, miután a nyolcaddöntőben legyőzte a harmadik helyen kiemelt, 16-szoros világbajnok Phil Taylort. Ezért a BDO-nál 2006-ban világbajnok Klaasent a fogadóirodák jobban favorizálták a 2014-ben ugyanennél a szervezetnél vb-döntőt veszítő Alan „Chuck” Norrisnál.

Ennek ellenére a meccs elején úgy tűnt, Norris felborítja a papírformát, mert 3:1-es vezetésre tett szert. Klaasen nem játszott jól. A harmadik szettet Norris úgy nyerte meg 3–0-ra, hogy közben kétszer vette el a holland kezdését.

Ám ezután Klaasen magasabb fokozatba kapcsolt, s innentől kezdve a teljesítménye sokkal jobban emlékeztetett a Taylor elleni diadal során mutatott formájára. A hetedik szettben Norrist egyetlen nyíl választotta el a tökéletes legtől, ám elhibázta az utolsó dobást a dupla 12-re. Ezzel együtt 4:3-ra megint az angol vezetett.

Norris majdnem tökéletes legjének vége


Klaasen idegei nagyon a helyén voltak. A nyolcadik szettben Norris az egész meccset megnyerhette volna, ha hozza a kezdését 2–2 után, ám a keze nem sült olyan jól, mint a mérkőzés addigi részében.

A mindent eldöntő szettben Klaasen állva hagyta riválisát, és sima 3–0-val 5:4-re megnyerte a csatát.

A mérkőzés magas színvonalát jól jelzi, hogy összesen 26-szor dobtak 180-as kört, mindketten 13 alkalommal.

Amúgy a közönségnek hiányzik a legenda, Phil Taylor. Fel is hangzott a jól ismert „There is only one Phil Taylor” (Csak egy Phil Taylor van) című dal Norris és Klaasen meccse alatt.

A Klaasen–Norris meccs vége


PDC DARTSVILÁGBAJNOKSÁG (LONDON)
A NEGYEDDÖNTŐ
Alan Norris (angol)–Jelle Klaasen (holland, 19.) 4:5
Raymond van Barneveld (holland, 16.)–Michael Smith (angol, 8.) 5:4
Adrian Lewis (angol, 5.)–Peter Wright (skót, 4.) 5:2
Gary Anderson (skót, 2.)–James Wade (angol, 7.) 5:1

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Raymond van Barneveld (holland, 16.)–Adrian Lewis (angol, 5.)
Gary Anderson (skót, 2.)–Jelle Klaasen (holland, 19.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik