Darts: következik a 25. Hungarian Open

L. U. M.L. U. M.
Vágólapra másolva!
2023.10.24. 15:01
null
Kedden volt a sajtótájékoztató (Fotó: Földi Imre)
A péntektől vasárnapig tartó 25. Dreher Hungarian Openre – jelen állás szerint – 22 ország több mint 300 versenyzőjét várja a Magyar Dartsszövetség – a lista még bővülhet, hiszen a nevezés kedden éjfélkor zárul. A viadalt az elmúlt két kiíráshoz hasonlóan a Budapesti Honvéd Sportegyesület vívócsarnokában rendezik.

 

A szövetség kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatóján Balázs Gábor elnök elmondta, hogy a Hungarian Open az egyetlen olyan viadal a Darts Világszövetség (WDF) versenynaptárában, amelyet még a koronavírus-járvány idején is megrendeztek, története egészen 1999-ig vezethető vissza.

A verseny felnőtt kategóriáinak címvédői közül hárman is beneveztek a hétvégi viadalra, így Ihász Veronika mellett a Professional Darts Corporation (PDC) által szervezett Challenge Tour-on pallérozódó holland Moreno Blom mellett Budapestre érkezik a cseh Dalibor Smolík is.

Péntek este egy jó hangulatú páros versennyel hangolódhatnak a résztvevők a pontszerző megméretésekre, a bronzkategóriás viadalt szombaton rendezik, míg vasárnap a magasabb besorolású ezüstkategóriás versenyre kerül sor. A háromnapos verseny a Budapesti Honvéd Sportegyesület vívócsarnokában lesz, amelynek összdíjazása 5 millió forint. A belépés a hagyományoknak megfelelően ezúttal is díjtalan.

A szervezők továbbá bejelentették, hogy a 25. Dreher Hungarian Open versenyigazgatója, a 2009-es PDC-világbajnokságra kvalifikált Bezzeg Nándor lesz.

„A verseny az utolsó lehetőség, hogy a december elején a hosszú évtizedes hagyományokra visszatekintő angliai Lakeside-ban sorra kerülő WDF-világbajnokságra helyet szerezzenek a versenyzők. Az eseményen tíz pontszerző kategóriában, köztük paradartsban mutatják meg tudásukat a résztvevők a Budapest Honvéd Dózsa György úti vívótermében" – hangsúlyozta az elnök. A vb-t – egy kivételtől eltekintve – 1986 óta az angliai Frimley Green-ben található Lakeside Country Clubban rendezik, illusztris körülmények között.

Hozzátette, 2024-ben már 8 felnőtt és 9 ifjúsági pontszerző versenyt rendez majd a szövetség. A 25 éves hagyományra visszatekintő Dreher Hungarian Open, valamint a 2021 óta létező Budapest Open és a balatonlellei Balaton Open mellett egy lakiteleki viadallal bővül a versenyek sora, amellyel a Magyar Dartsszövetség a kelet-európai régió és Európa legnagyobb versenyszervezőjévé válva segíti a hazai játékosok eredményesebb versenyzését és világbajnoki kijutását.

Balázs Gábor köszöntötte a szeptemberben dániai Esbjergben megrendezett WDF-világkupán (amely a kvóta alapú világbajnokságnak felel meg) sporttörténeti bronzérmet nyert Kámán Lehel, Rucska József páros jelenlévő tagját, a Honvéd Auróra Sportegyesület játékosát, Rucska Józsefet. A duó az első magyar felnőtt vk-érmet nyerte, melyről Rucska József elmondta, tudatos munka eredménye volt. Kiemelte, társával szinte szavakból megértették egymást, így alig kellett kommunikálniuk a verseny alatt. Az eseményen a 2022-es PDC Hungarian Darts Trophy-n is részt vett Borbély András-Baranyai Zsombor alkotta ifjúsági fiú páros is az elődöntőig jutott, így bronzérmet nyert. Ez volt az első olyan világkupa, ahol a magyar csapat két éremmel zárt.

A december 2. és 10. közötti WDF-világbajnoksággal (a ranglista alapú világbajnoksággal) kapcsolatban az MDSZ-elnöke megemlítette, 2022 tavaszán Ihász Veronika sporttörténelmet írt azzal, hogy kijutott, az idei esztendőben pedig már öt magyar játékos szerepelhet Lakeside-ban.

A férfiaknál Kovács Patrik és Takács Gábor, a nőknél Ihász Veronika, az ifjúsági fiúknál Borbély András, az ifjúsági lányoknál pedig Turai Krisztina képviseli Magyarországot. Mivel a fiúknál az elődöntőt és a döntőt, a lányoknál pedig csak a döntőt játsszák le a felnőttek vb-jével összekötve, két magyar érem már biztos, csak a medálok színe kérdéses. Az elnök kiemelte, hogy Magyarország az egyetlen nemzet, amely mind a négy kategóriában részt vehet a világbajnokságon. A magyarokon kívül csupán a nagyhatalomnak számító Anglia (18) és Hollandia (13) indíthat több sportolót az „amatőr” világbajnokságon. A világversenyt első ízben rendezik decemberben, a PDC-világbajnokság „felvezetőtornájaként”.

Rucska József világkupa-bronzérmes versenyző, Ihász Veronika edzője és férje lapunknak elárulta, hogy egy hónappal a vb előtt a finanszírozás jelenleg még nem biztosított, bár a szövetség megtesz a versenyzők támogatásáért, ennek ellenére továbbra is zajlik a szponzorkeresés. A 48 éves győri játékos abban bízik, hogy sikerül megfelelő támogatót találni, és az állami segítség is megérkezik. Ihász edzője hozzátette, a hétvégi Hungarian Open után a prágai és a zlatibori WDF-viadalon, továbbá a hazai csapatbajnokságon vesz részt a decemberi világbajnokságig, amelyre már „szokásától eltérően” lelkesen gyakorol a saját otthonában felszerelt tábla előtt, ezt mutatja az elmúlt héten megrendezett Steel Nemzeti Bajnokság utolsó fordulójában elért magabiztos győzelem és az ezzel együtt bezsebelt bajnoki cím is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik