Darts: Anderson még mindig mérges a múlt heti eset miatt

Vágólapra másolva!
2015.05.07. 18:43
null
A múlt heti veresége után elviharzó Gary Anderson úgy véli, egyre több a sportszerűtlenség a dartsmérkőzéseken <br />(Fotó: Action Images)
Csütörtökön Newcastle-ban az utolsó előtti fordulójához érkezik a darts Premier League középszakasza. Az idény során először öt helyett csak négy mérkőzést játszanak, azaz rövidebb lesz a program, de izgalmakban biztosan nem lesz hiány, hiszen könnyen lehet, hogy kialakul a legjobb négy mezőnye. Négyen csatáznak két kiadó helyért, a legnagyobb esélye Raymond van Barneveldnek és Gary Andersonnak van a továbbjutásra.

Az már eldőlt, hogy Michael van Gerwen és Dave Chisnall ott lesz a londoni utolsó felvonáson május 21-én, és az is biztos, hogy Stephen Bunting és James Wade nem jut a legjobb négy közé. A másik négy szereplő viszont nagy csatát vív, s könnyen lehet, hogy a jövő heti meccsekre nem marad tét.

Az este utolsó meccsét az idei világbajnoki döntő két szereplője vívja meg egymással, s ezúttal sem lesz tét nélküli az összecsapás Gary Anderson és Phil Taylor között. Ha ugyanis nyer a skót, Taylor az utolsó forduló eredményeitől függetlenül nem juthat a legjobb négy közé. Andersonnak a döntetlen is elég a továbbjutás kiharcolásához, azaz Taylornak nyernie kell, s nemcsak most a világbajnok, hanem egy hét múlva Wade ellen is.

De ez esetben is csak akkor örülhet, ha Anderson a jövő héten kikap Adrian Lewistól, vagy a fél lábbal már elődöntős Raymond van Barneveld most Wade-től, majd a jövő héten Buntingtól (azaz a két biztos kiesőtől…) is vereséget szenved. Lewisnak is van még matematikai esélye, de amellett, hogy ma Van Gerwent és Brightonban Andersont legyőzi, Barneveld két súlyos veresége és Taylor, valamint Anderson további botlása is kellene neki.

Könnyen lehet, hogy Taylor nem lesz ott a londoni négyes döntőben, de a darts sportág erejét mutatja, hogy nélküle is óriási érdeklődésre számíthatnak a rendezők.

Anderson és Van Barneveld esélyei a legjobbak, de azt nem mondhatnánk, hogy kéz a kézben mennének Londonba. Anderson ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy szerinte sportszerűtlenül nyert ellene a holland a múlt héten Birminghamben. A skót úgy véli, Van Barneveld az utolsó legben a saját dobásai után a nyilait a táblából kiszedve úgy ment vissza hátra a holt térbe, hogy közben túl nagyot dobbantott, amivel kizökkentette Andersont, aki így nem tudta lezárni a meccset, és kikapott. A két játékos a hétvégén egy versenyen négyszemközt megbeszélte egymással az esetet, de Anderson egy skót lapnak nyilatkozva elmondta, nem ez volt az első eset, hogy valaki kétes módszereket alkalmazott, kezd elburjánzani a sportszerűtlenség a darts elitjében.

„Nem tudom, talán a pénz az oka, de ma más a játék, mint tíz éve – mondta Anderson a skót Daily Recordnak. – Lassan húsz éve játszom, tudom, mikor történik valami gyanús. Nem is értem, miért kell ilyen eszközökhöz folyamodni, hiszen nagyon magas színvonalú a játék mostanában. Talán így lehet megszerezni a minimális lépéselőnyt? Egyre több a sportszerűtlenség, valahogy meg kell fékezni. Az a legnagyobb baj, hogy sokan nem hisznek nekem, azt gondolják, felfújom az esetet, de sohasem volt gondom azzal, hogy elfogadjam a vereséget. Mindenki tudja, mi megy, de a legtöbben csöndben maradnak, nem akarnak balhét, és ezt elfogadom.”

Anderson elmondta, a hangos dobbantás mellett a piszkos módszerek közé tartozik a darts hangos pöcögtetése, a beszéd, a cipők összecsattogtatása, illetve extrém esetben az ellenfélre fújás is.

DARTS PREMIER LEAGUE
KÖZÉPSZAKASZ, 5. JÁTÉKNAP, NEWCASTLE

Dave Chisnall (angol)–Stephen Bunting (angol)
Adrian Lewis (angol)–Michael van Gerwen (holland)
James Wade (angol)–Raymond van Barneveld (holland)
Phil Taylor (angol)–Gary Anderson (skót)

Az utolsó hét (május 14., Brighton) párosítása
Michael van Gerwen–Dave Chisnall
Adrian Lewis–Gary Anderson
Raymond van Barneveld–Stephen Bunting
Phil Taylor–James Wade

AZ ÁLLÁS
1.
Van Gerwen 14 10 2 2 32 22
2. Chisnall 14 9 1 4 24 19
3.
Van Barneveld 14 7 2 5 5 16
4.
Anderson 14 7 2 5 4 16
5.
Taylor 14 5 3 6 0 13
6.
Lewis 14 4 4 6 –11 12
7.
Bunting 14 3 5 6 –9 11
8.
Wade 14 3 5 6 –11 11
9.
Wright 9 1 4 4 –17 6
10.
Huybrechts 9 1 2 6 –17 4
*Wright és Huybrechts már kiesett

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik