MTI 2015.08.27 11:34 Frissítve: 2015.08.27 11:52

Cselgáncs-vb: vereség a címvédőtől, Csoknyai helyezetlenül zárt

A 81 kilogrammos Csoknyai László és Krizsán Szabolcs, illetve a 63 kilós Szabó Franciska is helyezetlenül zárt az olimpiai kvalifikációs asztanai cselgáncs-világbajnokság csütörtöki napján.

 

Az idei zágrábi GP-n második Csoknyaira – a francia Alain Schmitt és a tádzsik Szajdcsamol Alimardonov után – a világelső grúz Avtadili Csrikisvili várt, akinek neve pirossal állt a dzsudogiján, jelezve, hogy címvédőként érkezett Kazahsztánba. Ehhez képest nem nyújtott meggyőző teljesítményt – korábbi meccsét is csak intésekkel nyerte –, és négy perc elteltével megint csak intésekkel állt jobban. Az utolsó percben aztán Csoknyai indított, ám ellenfele kontrából lecsavarta őt a földre, amiért vazaarit kapott, majd leszorítás következett, és a második vazaari már ippont ért.

„Sajnálom ezt a mai napot, Laci bácsi nagyon összerakott fizikailag és technikailag is – kezdte értékelését Csoknyai az MTI-nek. – Az első meccsemen vébé-bronzérmest vertem meg, a harmadikon
jött a világbajnok, és itt egyszerűen nem lehet hibázni. Gyűjtöttem ma skalpokat, de eljár felettem
az idő, és szeretnék úgy elmenni ebből a sportból, hogy letettem valamit az asztalra”

A világranglistán 24. versenyző kifejtette, a grúz címvédő ellen az volt a taktika, hogy odamegy és felszabadultan verekszik, hiszen az ellenfelet nyomhatta a tét.

„Olyanokat fordultam, amiből más esett volna, a végén is bementem csípőre, azt hittem, ő esik, erre becsavart. Ő ettől világbajnok” – elemezte a meccset Csoknyai.

Edzője, Hangyási László kifejtette, továbbra is nyílt az olimpiai kvalifikáció, mivel tanítványa még sok pontot gyűjthet a júniusig tartó menetelésben.

„Laci nagyon nehéz sorsolást kapott, de a harmadik meccsen is volt keresnivalója. A grúz srác olyan, mint a macska, mindenből ki tud fordulni, ezt használta ki a mostani meccs végén is” – tette hozzá Hangyási László.

A 16 fős magyar válogatott négy nap után három hetedik helynél tart Asztanában, ahol pénteken 90 kilóban Tóth Krisztián és Vér Gábor, a 70 kilósoknál Mészáros Anett és Gercsák Szabina, míg 78 kilogrammban Joó Abigél és Salánki Evelin lép tatamira.

2020.09.22 22:24:13

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Már elnézést, de gépiesített sportolókat vagy hús-vér embereket akarunk-e látni? Sokak szerint itt a vége, itt kellene megállni. Csak még nem jutottunk el addig a pontig, amelyen túlról már nem lehet visszatérni.

2020.09.21 11:36:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A helyi lapok pedig nem válogattak a címekben:     „A sport megcsúfolása”, „Merénylet a versenyzők ellen”.

2020.09.20 21:45:37

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Az emberiséget sakkban tartó koronavírus-járvány miatt orvosilag ellenjavallt a meccsek előtti és utáni kézfogás is.

2020.09.17 21:41:59

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Sportújságírónak lenni jó. Sok fiatal álma, kevesebbek álmának beteljesülése. Olyan tevékenység megélése, ahol napjaink agyonszabályozott világában is hőstettek zajlanak, diadalmaskodni lehet, vagy felállni a térdre kényszerítettség állapotából.

2020.09.17 00:14:12

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Minden életútnak van tanulsága, „mónapistáé” elsődlegesen az, hogy az embernek meg kell találnia a helyét a világban, s ott megtenni a lehető legtöbbet. Nagy formátumú ember volt, ifjan s később idősebben, bölcsebben is.