Cselgáncs-vb: Tóth Krisztián ötödik helyen zárt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.08.29. 14:00
null
Tóth Krisztián bronzéremért küzdhet a világbajnokságon (Fotó: Tumbász Hédi)
Ötödik helyen zárt a 90 kilogrammos Tóth Krisztián csütörtökön az olimpiai kvalifikációs tokiói cselgáncs-világbajnokságon. A vigaszágon első meccsét sérülten megnyerte, majd a bronzmérkőzésen kikapott szerb ellenfelétől.

 

A 2014-ben vb-ezüstérmes versenyző – aki a magyar dzsúdósport legutóbbi vb-érmét szerezte – a 69 fős mezőny egyik favoritjaként érkezett Japánba csaknem két héttel ezelőtt.

A 64 között a kanadai Zachary Burttel szállt szembe, aki bronzérmes volt a Pánamerikai bajnokságon. Első találkozójuk harmadik percében az MTK dzsúdósa kiemelte és földhöz vágta ellenfelét, amire vazaarit kapott. Fél perccel később egy válldobást mutatott be, majd a bíró videózást jelzett, és kisvártatva újabb vazaarit ítélt, ami már ippongyőzelmet jelentett Tóth számára.

A kanadai után a perui Daryl Yamamotóval csapott össze, aki eddig csak világkupa-versenyeken jeleskedett. A találkozó a harmadik percben dőlt el, amikor az MTK 25 éves dzsúdósa egy támasztott válldobásra vazaarit kapott, és a hátralévő időben magabiztosan megőrizte előnyét.

A kanadai Zachary Burt és a perui Daryl Yamamoto után, a 16 között Mattias Kuusikkal találkozott. Az észt versenyző eddigi legjobb eredménye az U23-as Európa-bajnoki cím volt tavaly Győrben. Tóth kezdettől fogva irányította kettejük első mérkőzését, majd 2 perc 45 másodperc elteltével kiemelte és földhöz vágta ellenfelét. Kuusik az akció után fájdalmas arccal a földön maradt, a bal keze – amelyre ráesett – furcsa szögben állt, és hordágyon vitték le a tatamiról.

A nyolc között az Európa-bajnok svéd Marcus Nyman következett. A csütörtöki csata közepén a lábát fájlaló Tóth megpróbálkozott a védjegyének számító kiemeléssel, de Nyman megkontrázta a dobást, és ő döntötte földre a magyart, amiért vazaarit kapott. Az akció folytatásaként a svéd a földharcban leszorította a 2016-os Eb-n ezüstérmes magyart, aki lekopogással jelezte, hogy feladja a küzdelmet. A kézfogáshoz már bicegve odamenő Tóth a tavalyi vb-n második kubai Ivan Felipe Silva Moralesszel találkozik a vigaszági programban, amely magyar idő szerint délben kezdődik.

FRISSÍTÉS (13.10) – TÓTH ÖTÖDIK HELYEN ZÁRT

Másfél perc elteltével – akárcsak a negyeddöntőben – bicegni kezdett a bal lábát fájlalva, és kétszer is intették. Ezzel együtt kihúzta a négy percet, majd az aranypontig tartó hosszabbításban egy perc elteltével kedvenc technikájával kiemelte és földhöz vágta a kubait, és vazaarival nyert.

A harmadik helyért a 2017-ben Budapesten világbajnok szerb Nemanja Majdovval szállt szembe, aki tavaly második lett a tel-avivi Eb-n. A párharcuk 1–1-re állt, 2017-ben a jekatyerinburgi Grand Slam-viadalon Tóth, majd a budapesti vb-n a rivális bizonyult jobbnak.

Harmadik összecsapásukon a bíró két-két intéssel próbálta aktívabb dzsúdóra ösztökélni a feleket, majd két perc elteltével az MTK versenyzőjének a kiemelését a 23 éves Majdov megkontrázta, ő döntötte földre a magyart, és vazaarit kapott. Bő egy perccel később a 2016-os Eb-n ezüstérmes Tóth ismét kiemeléssel próbálkozott, de a szerb ismét belekontrázott, és a második vazaari már ippongyőzelmet jelentett a számára.

Tóth sorozatban harmadszor zárt ötödik helyen világbajnokságon, a mostani vb-n ő szerezte meg a magyar küldöttség első helyezését.

„Még mindig le vagyok törve, eléggé csalódott vagyok, de valamikor biztosan meg fog fordulni bennem ez az érzés” – nyilatkozta az M1 aktuális csatornán Tóth.

Hozzátette, több pozitívum is történt vele a versenynap során – ilyen volt a tavalyi vb-n második kubai Ivan Felipe Silva Morales legyőzése, illetve az értékes kvalifikációs pontok megszerzése –, de „nem került rá a pont az i-re”.

„Összeugrott a combfeszítőizmom, ez zavaró tényező volt, de nem fogok erre semmit, nem emiatt kaptam ki a bronzmeccsen” – szögezte le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik