MTI 2015.08.26 14:19 Frissítve: 2015.08.26 14:55

Cselgáncs-vb: Karakas és Ungvári is hetedik

Az 57 kilogrammos Karakas Hedvig és a 73 kilós Ungvári Miklós egyaránt hetedikként zárt az olimpiai kvalifikációs asztanai cselgáncs-világbajnokság szerdai napján.

 


A világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes Karakast az olasz Giulia Quintavalle, a kolumbiai Yadinis Amaris és az osztrák Sabrina Filzmoser legyőzése után az olimpiai második, vb-bronzérmes és Európa-bajnok román Corina Caprioriu állította meg a negyeddöntőben. A bronzéremig tartó vigaszágon az olimpiai harmadik Marti Malloy következett a riói kvalifikációs rangsorban tizedik magyar számára.

A világranglistán ötödik amerikai cselgáncsozó előzőleg 3:0-ra vezetett kettejük különpárharcában, legutóbb júniusban a budapesti Grand Prix bronzmeccsén verte meg őt. A negyedik csata másfél perccel a mérkőzésidő vége előtt dőlt el, amikor az amerikai vazaarit érően átforgatta magyar ellenfelét, aki a hátralévő időben már nem tudott fordítani.

„Hédinek most is fáj a térde, és a felkészülés során is zavarta. Keresztszalagja nincs, ráadásul a belső oldalszalag is megsérült. Otthon megbeszéljük, hogy vállalja-e a műtétet, ami legalább féléves kihagyást jelentene” – nyilatkozta az MTI-nek edzője, Toncs Péter.

„Ezzel a 144 ponttal picit feljebb lép a tizedik helyről, de ha most kiesik egy időre, mögötte is jó dzsúdósok kopogtatnak a kvótáért. Most bemehetett volna a négy közé, a román ellen a végén egy kis kihagyáson múlt.”

Miután kifújta magát, Karakas úgy összegzett, hogy formán kívül, szívvel-lélekkel küzdötte végig a napot, és a hosszabbításos meccsek sokat kivettek belőle. „Egyelőre elég mérges vagyok magamra a Caprioriu elleni meccsért, ahol kevéssel a vége előtt estem egy vazaarit. Ezt elrontottam. Otthon eldöntjük, hogy hogyan tovább. 2012-ben már volt egy ilyen térdműtétem, nagyon nehéz volt utána visszajönni...”

A nőknél súlycsoportonként a világranglista első 14, a férfiaknál az első 22 cselgáncsozó szerez olimpiai kvótát.

Az olimpiai második Ungvári az izraeli Tohar Butbul, a portugál Andre Alves és a fehérorosz Aljakszej Ramancsik legyőzése után, a negyeddöntőben kikapott a címvédő japán Nakaja Rikitől. A vigaszágon negyedik vb-bronzára hajtó ceglédi dzsúdósra a mongol Odbayar Ganbaatar várt, aki a meccs derekán jukót kapott egy dobásra, onnantól pedig intésekkel kihúzta a hátralévő időt.

A háromszoros Európa-bajnok Ungvári – aki egy korábbi ütközés miatt nagy monoklival és fejkötéssel küzdött – többször is jelezte, hogy riválisa szabálytalanul lábra fog, amiért leléptetés jár, de a bíró másként látta a történteket.

A találkozó után a világranglistán nyolcadik magyar dzsúdós és edzője, Bíró Tamás dühösen csak annyit mondott, hogy az előző napokban ennél kisebb vétségekért is kizártak versenyzőket.

Csütörtökön a 81 kilós Csoknyai László és Krizsán Szabolcs, valamint 63 kilogrammban Szabó Franciska szerepel Asztanában.


CSELGÁNCS-VILÁGBAJNOKSÁG
FÉRFIAK
73 kg Ono Sohej (Japán)

2. Nakaja Riki (Japán)
3. Nyam-Ochir Sainjargal (Mongólia) és An Csang Rim (Koreai Köztársaság)
...7. Ungvári Miklós


NŐK
57 kg Macumoto Kaori (Japán)

2. Corina Caprioriu (Románia)
3. Automne Pavia (Franciaország) és Sumiya Dorjsuren (Mongólia)
...7. Karakas Hedvig

2019.09.15 21:51:58

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

ALAPVONAL. A nemzeti kultúrához, az anyanyelv használatához való jog részének tekinthető, hogy a magyar közösségek tagjai a közös sportolás, szurkolás, az együtt átélt sportsikerek révén is megélhessék magyarságukat.

2019.09.07 09:09:42

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

„Hogy Tokió után folytatom-e, van-e még a pályafutásomban újabb négy év, azt nem tudom.”

2019.09.07 00:24:06

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Nem biztos, hogy Tokió után lesz folytatás.

2019.09.07 00:26:37

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ha toljuk a biciklit, nehéz szakasz következik az életünkben, ha sebesen tekerünk, bízunk a képességeinkben és abban, hogy odaérünk, ahová indultunk.