MTI 2013.08.30 18:28 Frissítve: 2015.03.31 02:00

Cselgáncs-vb: Joó kiesett, Tóth Krisztián negyeddöntős

A 78 kilogrammban kétszeres Európa-bajnok Joó Abigél egy vereséggel befejezte szereplését pénteken a Rio de Janeiróban zajló cselgáncs-világbajnokságon.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a KSI olimpiai ötödikje első meccsén a Koreai NDK-beli, Ázsia-bajnokságon kétszeres ezüstérmes Sol Kjonggal találkozott, és a meccs derekán jukóval vezető ellenfele egy dobásra kapott ipponnal nyert. A vigaszághoz a magyar dzsúdósnak a negyeddöntőbe kellett volna jutnia.

„Abigél az elején elesett egy jukóra, de hát a 'hadzsimétől' kezdődik a mérkőzés. Aztán már nem tudott felpörögni – értékelt a Kossuth Rádiónak edzője, Pánczél Gábor. – Az a gond, hogy ha nem úgy alakul a meccs, ahogy elképzeli, akkor összeomolhat. Most nem kellő erővel indított el egy technikát, és lekontrázták. Ezt a mérkőzést meg kellett volna nyerni.”

A Magyar Judo Szövetség szakmai alelnökeként is tevékenykedő edző elmondta, az észak-koreai ellenfél hozta a szokásos ázsiai taktikai repertoárt, ami nem fekszik tanítványának, s ebben még fejlődnie kell.

„Abigélnek fontos az első mérkőzés, hogy azon relatíve könnyen át tudjon menni, csakhogy ebben a súlycsoportban már kevesebben vannak, és azok mind jók. Most mindenesetre kap két hónap pihenőt, aztán jövő májusban indul az olimpiai kvalifikáció sok versennyel és táborral, fel kell rá töltődni, és pszichésen rá kell készülni.”

Tóth Krisztián (90 kg) az uruguayi Juan Romero után, a 32 között a jordán Ibrahim Halaffal szállt szembe, és bő két perc elteltével fojtásért kapott ipponnal diadalmaskodott. A következő körben a KSI U23-as Európa-bajnokára az azeri Sahin Gahramanov várt. Tóth hamar vazaaris hátrányba került, de edzőjének, Pánczél Gábornak a bekiabált tanácsát megfogadva, taktikus dzsúdózással kivárta a megfelelő pillanatot, kiemelte, majd a földhöz csapta riválisát, és ipponnal győzött.

A negyeddöntőben az olimpiai ezüstérmes kubai Asley Gonzalez következik, s Tóth vereség esetén a bronzéremig tartó vigaszágon küzdhet tovább..

2020.02.21 22:45:50

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Nem azt írom, hogy egy pénzdíjas olimpia másnapján jönne az apokalipszis – de hogy jó eséllyel elindulnánk felé, az biztos.

2020.02.20 10:34:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A magazinban számos verseny bemutatása mellett írunk a rajtcsomagokról, versenymániáról és a népszerű félmaratoniról is.

2020.02.20 16:58:24

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

A mindennapos testnevelésóra bevezetésével a néptánc is nagy lehetőséghez jutott.

2020.02.17 23:16:07

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ez nem ellenőrizetlen forrású és hitelességű átigazolási pletyka Cristiano Ronaldóról vagy Lionel Messiről – mert velük minden hírt el lehet adni –, hanem a magából erkölcsileg kifordult rögvalóság.

2020.02.17 13:55:49

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY (Berlin), HATÁR DÁVID, LAKNER GÁBOR (Budapest)

A nőknél ismét Simone Biles nyert • A dél-afrikai rögbiválogatott az Év csapata • Dirk Nowitzki életműdíjat kapott.