Cselgáncs GP: Karakas és Csernoviczki is bronzért mérkőzhet

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2019.07.12. 16:04
null
Karakas Hedvigre bronzcsata vár késő délután Budapesten (Fotó: Földi Imre)
Két magyar, a 48 kg-ban szereplő Csernoviczki Éva és az 57 kg-os súlycsoportban küzdő Karakas Hedvig is a bronzért mérkőzhet délután 17 órától a Papp László Sportarénában zajló cselgáncs Grand Prix-n. Előbbi a 2017-es világbajnok japán Tonaki Funától, utóbbi az olimpiai címvédő brazil Rafaela Silvától kapott ki több mint nyolc percen (8:12) át tartó mérkőzésen.

 

Az egyik összetörve, könnyekkel a szemében, a másik mosolygósan, újabb tapasztalatokkal a zsebében jött le a tatamiról az elődöntős mérkőzését követően.

Csernoviczki Éva két látványos ippongyőzelemmel jutott el a legjobb négy közé, de azt természetesen már nehezen emésztette meg, hogy az elődöntőben földharcban vereséget szenvedett a japánok 2017-es világbajnokától, Tonaki Funától. Pláne úgy, hogy már az első 15 másodperc után vazarival tudott menni ellene, ám a végén Tonaki leszorítást kezdeményezett és legyőzte a magyarok olimpiai bronzérmesét.

„Ez a mérkőzés is jól kezdődött, megpróbálom pozitívan felfogni, a hibát törölni a bronzmeccs előtt. De nagyon nehéz. Idén kétszer is közel voltam ahhoz, hogy nagy skalpot gyűjtsek, ami azt bizonyítja, hogy képes vagyok bárkit megverni a súlycsoportomban, de valami miatt, amikor vezetek, megtorpanok... A japán specialitása a földharc leszorítással, ezt mindenki ellen csinálja, és nehéz négy percet úgy végigküzdeni, hogy ne hibázzak úgy, hogy lehetőséghez juttassam őt. Ez a mérkőzés azonban biztató a tokiói világbajnokság szempontjából, hiszen sikerült japán versenyző ellen vezetnem" – mondta Csernoviczki Éva.

A Honvéd dzsúdósa, Karakas Hedvig a négy között a brazilok olimpiai bajnokával, Rafael Silvával mérkőzött - talán a nap eddigi legjobb találkozóját láthatta a közönség. Silva a rendes mérkőzésidőben két intést is kapott, meglehetősen passzívan dzsúdózott, s az aranypontig tartó ráadásban a közönség már követelte is a harmadik sidót, amelyet a ráadás harmadik percében meg is kapott, s a szurkolók már ünnepelték is a karját magasba lendítő Karakast.

Ám a bíró visszavonta az ítéletet, a brazil pedig két perccel később egy kontrával le is győzte a magyar versenyzőt.

„Nagyon jó meccs volt – értékelte a látottakat Toncs Péter, Karakas edzője, a női válogatott szövetségi kapitánya. – Nagyon furcsa, mert amikor megadták a harmadik intést, akkor Hédi elhitte, hogy ennek vége, s ilyenkor nagyon nehéz újrakezdeni... Bár ő ennek ellenére jól folytatta. Amit elrontott, az az volt, hogy a végig kontrára váró Silva ellen a győztes akciónál nem balra mozgatta őt, hanem jobbra. A brazil pont ezt várta, és ki is használta a lehetőséget. Ugyanakkor a véleményem szerint senki nem szólhatott volna egy szót sem, ha passzivitásért leléptetik őt..."

„Ilyen szituációban nem szoktam örülni, mert sok ilyet láttam, s a végén többnyire jön egy nagy ippon és a pofáraesés... Amikor visszavették a brazil harmadik intését, töröltem is gyorsan az érzéseimet, s mentem tovább. Az volt a baj, hogy olyan fogásba engedtem őt, amiről az addig nyújtottak alapján azt hittem, nem annyira veszélyes - na, ez nem volt túl jó választás. A csalódással záruló minszki Európa-bajnokság után most összességében nagyon örülök annak, hogy volt jó négy mérkőzésem, s jön egy ötödik is. Ez nagyon jót tesz a lelkemnek. Most egy nagyobb pihenő következik, de készen állok a bronzmeccsre” - mondta Karakas.

17 órától Csernoviczki Éva az ukrán Marina Csernyakkal, Karakas Hédi a lengyel Anna Borowskával folytatja a bronzmérkőzésen.

A nap korábbi eseményeiről ide kattintva olvashatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik