Cselgáncs Eb: Tóth Krisztián ezüstérmes, Joó a 7., Bor az 5.

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.04.23. 19:00
A 90 kilogrammos Tóth Krisztián ezüstérmes, Joó Abigél hetedik, Bor Barna ötödik lett, míg Szigetvári Mercédesz, Salánki Evelin, Cirjenics Miklós és Vér Gábor kiesett az olimpiai kvalifikációs kazanyi cselgáncs Európa-bajnokság szombati versenynapján. 

Tóth Krisztián ötödik mérkőzésén, első Eb-döntőjében a kétszeres Európa-bajnok, vb-második grúz Varlam Lipartelianival találkozott, aki ellen 1–1 volt a mérlege. A rivális nagy taktikai csata után, szűk két perc elteltével ippont kapott csípődobására, így övé lett az aranyérem.Tóth Krisztián ötödik mérkőzésén, első Eb-döntőjében a kétszeres Európa-bajnok, vb-második grúz Varlam Lipartelianival találkozott, aki ellen 1–1 volt a mérlege. A rivális nagy taktikai csata után, szűk két perc elteltével ippont kapott csípődobására, így övé lett az aranyérem.

TÓTH KRISZTIÁN
MENETELÉSE AZ EB-N
Remekül kezdett a 90 kilós Tóth Krisztián, aki egy szép hátsó gáncsra vazaarit kapott a finn Samuli Vitanen ellen, és előnyét könnyedén megőrizte a meccs végéig. A KSI világbajnoki ezüstérmesére – aki a súlycsoport ötödikjeként biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető – a 16 között a lengyel Patryk Ciechomski várt.

A 16 között a szintén 21 éves lengyel Patryk Ciechomskival csapott össze, akit megvert eddigi egyetlen meccsükön. A KSI világbajnoki ezüstérmesét – aki a súlycsoport ötödikjeként biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető – háromszor is intették, de előbb vazaarit érően forgatta át, majd leszorította ellenfelét, így magabiztos sikerrel jutott a nyolc közé.

Ott bő negyedórával később a litván Karolis Bauza várt rá, akit mind a négy eddigi meccsükön legyőzött. Az ötödik csata sem alakult másként, a kétszeres Eb-harmadik riválist kétszer, Tóthot viszont csak egyszer figyelmeztették, így utóbbi került a négy közé. Ott a hozzá hasonlóan Eb-bronzérmes francia Alexandre Iddirrel csap össze, akit megvert eddigi egyetlen mérkőzésükön.
Tóth negyedik mérkőzésén, az elődöntőben a hozzá hasonlóan Eb-bronzérmes francia Alexandre Iddirrel csapott volna össze, akit három éve megvert eddigi egyetlen mérkőzésükön. A második csata azonban nem jött létre, mivel az ellenfél sérülés miatt nem állt ki, így a KSI világbajnoki ezüstérmese – aki a súlycsoport ötödikjeként biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető – készülhetett első Eb-döntőjére.

„Ezt nem hiszem el! Vezettem, úgy éreztem, jó lesz a fogás, tartottam a kezét egy oldalon, hogy három másodperc után megintsék, de ő akkora klasszis, hogy ebből a helyzetből is eldobott. Tíz emberből kilenc vagy tíz nem tudná ezt megcsinálni, de majd az olimpián visszaadom neki” – értékelt Tóth.

„Úgy keltem fel, hogy Eb-címet akarok szerezni, jó volt a sorsolásom, az elődöntőre nem is kellett kiállnom, sajnos a döntő elcsúszott.”

A KSI világbajnoki ezüstérmese – aki a súlycsoport ötödikjeként biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető – elmondta: a riói játékokon is érmet szeretne.

„Persze egy olimpián bármi lehetséges, lehet, hogy egy „sötét ló” az első körben kidob a teremből. Nem voltam még olimpián, kíváncsian várom az ottani légkört.”

Tóth Krisztián a magyar cselgáncssport 29. Eb-ezüstérmét szerezte meg.

A 78 kilogrammban kétszeres Eb-aranyérmes Joó izgalmas mérkőzést vívott a 16 között a portugál Yahima Ramirezzel. A bíró sorra osztotta fogásbontásért és kilépésért az intéseket, 3:3-ra álltak a felek, amikor a portugál ismét kilépett, és a negyedik intés már a leléptetést jelentette. A KSI 25 éves büszkesége a negyeddöntőben az Eb-harmadik holland Guusje Steenhuisszel csap össze, akivel 3:3 az egymás elleni különmérlegük. Joó a kvalifikációs ranglista 11. helyén áll, ami jelenleg riói kvótát ér
a számára.

Joó a negyeddöntőben a holland Guusje Steenhuisszel találkozott, akivel 3:3-ra állt az egymás elleni különmérlegük. Az Eb-harmadik rivális egy megkontrázott akcióra vazaarit kapott, majd 55 perccel a vége előtt egy külső horogdobással vetett véget a küzdelemnek. A bíró a dobás közben matét (állj) mondott, így a zsűri egy ideig tanakodott a döntésen, végül arra jutott, hogy a mérkőzésvezető rosszkor állította meg a küzdelmet, és ippont ítélt. A KSI 25 éves büszkesége a bronzéremig tartó vigaszágon a vb-második szlovén Anamari Velensekkel akaszkodik össze, akitől eddigi nyolc meccsükön hétszer kikapott.

Joó ellenfele a bronzéremig tartó vigaszágon a vb-második szlovén Anamari Velensek volt, akitől eddigi nyolc meccsükön hétszer kikapott. A KSI 25 éves versenyzője ezúttal sem találta meg frissebben mozgó riválisa ellenszerét, aki 23 másodperccel a vége előtt leszorította őt, és ipponnal nyert. A hetedikként záró Joó az Eb előtt a kvalifikációs ranglista 11. helyén állt, ami riói kvótát ér a számára.

„Elégedett vagyok a mai nappal, bár éremért jöttem Kazanyba. A negyeddöntőben volt két vitatható ítélet, az ippon biztosan +állj+ után történt” – összegzett Joó Abigél.

 

BOR BARNA EB-SZEREPLÉSE

A +100 kilós Bor erőnyerőként a 16 között a lengyel Maciej Sarnackival kezdett, és csakhamar jukó-hátrányt kellett ledolgoznia. A 29 éves paksi versenyző előbb egy válldobással kiegyenlített, majd másfél perccel a vége előtt kontrából egy nagy külső horgot dobott riválisán, és ipponnal nyert. A vb-ezüstérmes Bor negyedik a világranglistán, így neki leginkább azért kell harcolnia, hogy az első nyolc tagjaként kiemelt legyen a riói játékokon.

A nyolc között azzal Daniel Nateával találkozott, akit mind az öt eddigi meccsükön megvert. A román óriásnak hatodjára sikerült szépítenie, ugyanis a 29 éves paksi versenyzőt háromszor is intették, majd egy dobást megkontrázva vazaarit érően vitte földre Bort. A vb-második magyarra a vigaszágon az észt Juhan Mettis vár, aki ellen 1–0 a mérlege.
A vigaszágon a komolyabb nemzetközi eredmény nélkül álló észt Juhan Mettis várt rá, aki ellen 1–0 volt a mérlege. A 29 éves paksi dzsúdós nem sokat teketóriázott, 40 másodperc elteltével leszorította riválisát, és ipponnal nyert. A vb-második magyar a bronzmérkőzésen a grúz Levani Matiasvilivel csap össze, akit a nehézsúly sztárja, a francia Teddy Riner csak intésekkel vert meg az elődöntőben.

A +100 kilogrammos Bor Barna a harmadik helyért kiírt csatában a grúz Levani Matiasvilivel csapott össze, akitől kikapott az eddigi két meccsükön. A 22 esztendős rivális előzőleg remekül teljesített az elődöntőben, hiszen csak vitatott intésekkel maradt alul a sportág sztárjával, az olimpiai, nyolcszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok francia Teddy Rinerrel szemben.

A paksiak világbajnoki ezüstérmese - aki a súlycsoport negyedikjeként biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető – a bronzmeccsen három intést kapott fogás nélküli indításra, illetve kilépésre, míg ellenfelét csak egyszer figyelmeztették, így végül ő ünnepelhetett.

A mérkőzés után Bor feldúltan a bemelegítő terembe sietett, edzője, Hangyási László pedig így értékelt az MTI-nek: „Mivel az ellenfél alacsonyabb, kár volt erőltetni a válldobást, mert az nagy energiákat igényel egy sűrű felépítésű rivális ellen, egy horog vagy hátsó gáncs talán jobb lett volna. Barnának nem fekszik Matiasvili, mert alacsony, ügyes, laza, ezzel együtt örülök, hogy most meccseltek, mert szerintem ő megy majd az olimpiára is a grúzoktól.”

A 32 között a kiesés küszöbén állt a +78 kilósoknál a top 100-on kívül lévő Szigetvári Mercédesz is: a dzsúdós vazaarihátrányban volt egy leszorítás miatt, ám váratlanul kifordult a földharcban, és ő szorította le a szerb Milica Zabicot, így ippongyőzelmet aratott. Azonban Szigetvári a 16 között búcsúzott. A 17 éves bajai vazaarit érően vitte földre a török Kayra Sayit, aki a földharcban leszorításra még egy vazaarit kapott, így ipponnal győzött.

A 78 kilogrammos Salánki első meccsén az orosz Antonyina Smelevával találkozott, aki előbb jukót érően vitte földre őt, majd leszorításért vazaarit kapott. A tatabányai dzsúdós „megúszta” a földharcot, de hátrányából már nem tudott faragni a mérkőzés végéig. A helyezetlenül záró Salánki 94. a kvalifikációs rangsorban, így nem volt esélye a riói kvótára.

A 100 kilós Cirjenics ugyanakkor 34-edikként a kvótát érő első 22 hely közelében állt, ám korai búcsúja miatt nagyon távol került az ötkarikás részvételtől. A paksi versenyzőt ipponra eldobta a belga Toma Nikiforov, három és fél perc után véget vetve a küzdelemnek.

A 90 kilós rangsor 60-adikjaként az olimpiára esélytelen Vér Gábor jukóval vezetett a svájci Ciril Grossklaus ellen, ám riválisa 14 másodperccel a vége előtt egy dobásra vazaarit kapott, és nyert.

A magyar küldöttség – amely az éremtáblázat tizedik helyén végzett – a 48 kilogrammos Csernoviczki Éva és a 90 kilós Tóth Krisztián révén két második és a 70 kilós Gercsák Szabinának köszönhetően egy harmadik helyezéssel zárta az Eb egyéni küzdelmeit.

CSELGÁNCS EB
FÉRFIAK
90 kg:

1. Varlam Liparteliani (Grúzia)
2. TÓTH KRISZTIÁN
3. Piotr Kucera (Lengyelország) és Marcus Nyman (Svédország)
...Vér Gábor helyezetlen
100 kg:
1. Henk Grol (Hollandia)
2. Toma Nikiforov (Belgium)
3. Michael Korrel (Hollandia) és Grigori Minaskin (Észtország)
...Cirjenics Miklós helyezetlen
+100 kg:
1. Teddy Riner (Franciaország)
2. Or Sasson (Izrael)
3. Levani Matiasvili (Grúzia) és Daniel Natea (Románia)
5. Bor Barna
NŐK
78 kg:

1. Audrey Tcheumeo (Franciaország)
2. Guusje Steenhuis (Hollandia)
3. Luise Malzahn (Németország) és Natalie Powell
(Nagy-Britannia)
...7. Joó Abigél
...Salánki Evelin helyezetlen
+78 kg:

1. Kayra Sayit (Törökország)
2. Szvitlana Jaromka (Ukrajna)
3. Belkis Zehra Kaya (Törökország) és Jasmin Külbs (Németország)
...Szigetvári Mercédesz helyezetlen

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik