Cselgáncs Eb: Csernoviczki aranyat szerzett a nyitó napon

Vágólapra másolva!
2013.04.25. 16:40
Csernoviczki Évának köszönhetően aranyéremmel kezdte szereplését a magyar csapat a Budapesten zajló cselgáncs Eb-n. A 48 kg-ban induló 26 éves dzsudoka a szintén olimpiai bronzérmes belga Charline Van Snicket győzte le a döntőben vazarival. Karakas Hedvig és Zámbori Bence is a bronzéremért küzdhetett, de végül mindkettejüknek be kellett érnie az ötödik hellyel. Maros Barbara hetedikként zárt.

Csernoviczki Éva a jól megérdemelt aranyéremmel (Fotók: Mirkó István)
Csernoviczki Éva a jól megérdemelt aranyéremmel (Fotók: Mirkó István)
Csernoviczki Éva a jól megérdemelt aranyéremmel (Fotók: Mirkó István)
Csernoviczki Éva a jól megérdemelt aranyéremmel (Fotók: Mirkó István)
Csernoviczki Éva a jól megérdemelt aranyéremmel (Fotók: Mirkó István)

Az elődöntőben a török Ebru Sahin egy intéssel sokáig győzelemre állt, de Csernoviczki Éva 11 másodperccel a küzdelem vége előtt jukót ért el, ezzel fordított. A 26 éves, háromszoros Eb-ezüstérmes magyar ellenfele a döntőben a szintén olimpiai bronzérmes belga Charline Van Snick volt, aki ellen 3–2-re vezetett kettejük különpárharcában. Most tovább növelte előnyét, 1 perc 42 másodperccel a vége előtt ugyanis vazarit érően vitte földre riválisát, s ezzel nyert.

„Sikerült meglepnem az ellenfelemet egy taktikai váltással, ezúttal jobbra is mozogtam ugyanis – nyilatkozta Csernoviczki Éva. – Egy hete még lázas voltam a középfülgyulladásom miatt, nehezen lendültem ma bele, de az első két gyors meccs megnyugtatott. Uraltam a meccset földharcban is, és nagyon örülök, hogy a negyedik Eb-döntőmet végre megnyertem. A közönség rengeteget segített!”

Édesapja, egyben edzője, Csernoviczki Csaba ugyancsak boldogan nyilatkozott: „A belgának momentuma sem volt, Évi, bár egy hete még antibiotikumot szedett, végig motiváltan versenyzett. Meghajtom a fejem előtte, fantasztikusan küzdött, a közönség is spannolta őt. A következő időszakban nem fogom szétversenyeztetni, csak akkor megyünk világversenyekre, ha százszázalékos állapotban van.”

A tatabányaiak vb-bronzérmes és háromszoros Eb-ezüstérmes versenyzője a magyar dzsúdósport 16. Eb-aranyát szerezte.

ÍME, A DÖNTŐ!

A SÍRÁS KERÜLGETTE A MAGYAR EURÓPA-BAJNOKOT

Az 52 kilósok között induló Maros Barbarát lábra támadás miatt leléptették a koszovói – ám a nemzetközi szövetség (IJF) zászlaja alatt szereplő – Majlinda Kelmendi elleni mérkőzésen a vigaszágon, így hetedikként végzett.

A 66 kilós férfiaknál Zámbori Bence szintén a vigaszágon kezdte a délutáni programot, és már két intéssel jobban állt a portugál Sergiu Oleinicnél, amikor bemutatott egy jukót érő akciót. Ezután kicsit visszavett a tempóból, meg is intették, de aztán egy ipponnal lezárta a meccset. Az éremről azonban végül lemaradt, mivel a bronzcsatát elveszítette David Larose-szal szemben. A francia 29 másodperc elteltével ért el ippont.

Karakas Hedvig a bronzmérkőzésig elverekedte magát, ám végül érem nélkül zárt
Karakas Hedvig a bronzmérkőzésig elverekedte magát, ám végül érem nélkül zárt


A tavalyi olimpia után térdműtéten áteső Karakas Hedvig (57 kg) is a vigaszágon próbálkozhatott, azzal a szerb Jovana Rogiccsal találkozott, akit előzőleg már háromszor megvert. A vb- és Eb-harmadik magyar sokkal aktívabb volt, ezt jelezte riválisának három intése, aztán az utolsó másodpercben a honvédos cselgáncsozó karfeszítést indított, amelyet a szerb azonnal „lekopogott”. Karakasra a harmadik helyért kiírt meccsen az orosz Irina Zablugyina várt, akit egyszer megintettek, de aztán egy karfeszítéssel elhappolta a bronzérmet.

CSELGÁNCS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
FÉRFIAK
60 kg:

1. Amiran Papinasvili (Grúzia)
2. Ludovic Chammartin (Svájc)
3. Artiom Arsanki (Izrael) és Ashley McKenzie (Nagy-Britannia)

66 kg:
1. Lasa Savdatuasvili (Grúzia)
2. Kamal Kan-Magomedov (Oroszország)
3. Dimitri Dragin (Franciaország) és David Larose (Franciaország)
Zámbori Bence ötödik lett, Gorjanácz Zsolt helyezetlenül zárt.

NŐK
48 kg:
1. CSERNOVICZKI ÉVA

2. Charline Van Snick (Belgium)
3. Laetitia Payet (Franciaország) és Ebru Sahin (Törökország)
Erdélyi Lilla helyezetlenül zárt.

52 kg:
1. Natalja Kuzjutyina (Oroszország)
2. Andrea Stefania Chitu (Románia)
3. Laura Gomez Ropinon (Spanyolország) és Majlinda Kelmendi (az IJF színeiben)
Maros Barbara hetedik lett.

57 kg:
1. Automne Pavia (Franciaország)
2. Sabrina Filzmoser (Ausztria)
3. Telma Monteiro (Portugália) és Irina Zablugyina (Oroszország)
Karakas Hedvig ötödik lett, Szabó Katinka helyezetlenül zárt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik