Cselgáncs: Akiknek kellett, megadtuk az információkat – Nagy András

L. Á.L. Á.
Vágólapra másolva!
2020.09.09. 20:16
null
„Kicsit úgy érzem, hogy jelen helyzetben Csernoviczki Csabának a támadás volt a lényeg” (Fotó: Török Attila)
Csernoviczki Csaba élesen bírálta a Magyar Judo Szövetséget, amely szerinte pozitív eseteket hallgat el, Nagy András sportigazgató viszont visszautasítja a vádat.

 

„Kiborult a bili, titkolják a cselgáncsozóknál a fertőzéseket” – címmel jelent meg cikka Magyar Nemzetben,amelyben Csernoviczki Csaba, az Ippon Judo Tatabánya vezetőedzője bírálja a Magyar Judo Szövetség munkáját. Az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva édesapja és edzője szerint a szövetség és a férfi és női szövetségi kapitányok próbálják eltitkolni és félvállról venni a pozitív eseteket. Példát is említ: a BHSE-ben volt megbetegedés, ennek ellenére a kapitányok a Tüzér utcai terembe hirdették meg a keretedzést, amely kedden már el is maradt.

„Mi másra is gondolhatnék, mint arra, hogy el akarják sumákolni a dolgokat. A sportigazgatónak már régen tájékoztatást kellett volna adnia, miként azt a többi sportágban is megtették”    – fogalmazott az edző, aki megemlíti, hogy a szeptember 3. és 6. között tartott dunavarsányi válogatott táborban is volt egy tüneteket produkáló versenyző, aki azonnal elhagyta a tábort, s később az elvégzett tesztje pozitívnak bizonyult. A cikk szerint egy neve elhallgatását kérő versenyző elmondta: a szövetség ugyan korábban biztosított teszteket a válogatott tagjainak, ám ezek nem PCR-tesztek, hanem vérből vett minták voltak, amelyek a versenyző véleménye szerint csak azt mutatják ki, ha a sportoló már átesett a fertőzésen.

Nagy András, a Magyar Judo Szövetség sportigazgatója szerint megdöbbentő a Csernoviczki Csabáéktól érkező támadás. Pláne annak tükrében, hogy a szövetség vezetősége azon dolgozik, hogy a válogatott versenyzőink felkészülten, jó állapotban tudjanak szerepelni az októberben éppen a budapesti Grand Slam-tornával rajtoló olimpiai kvalifikációs sorozatban.

A Nemzeti Sportnak Nagy András hangsúlyozta: a szövetség március óta a mindenkori kormányhatározatoknak és egyéb jogszabályoknak megfelelően, valamint az Országos Sportegészségügyi Intézet ajánlásai alapján jár el minden egyes esetben.

„Egyáltalán nem titkoltunk el semmit, van pozitív esete a sportágnak, és minden egyes alkalommal a megfelelő protokoll szerint járunk el. A dunavarsányi edzőtáborban egy kislány valóban észlelte magán a tüneteket, eljött érte az édesapja és elvitte tesztre, amelynek eredménye most vasárnap derült ki. A tábort nem zártuk be, szobatársait önkéntes karanténba hazaküldtük, a többi versenyző a táborban maradt. Tőlük azt kértük, hogy a teszt hivatalos eredményéig úgy gondolkozzanak magukról, mintha pozitívak lennének. A pozitív eredményt vasárnap kaptuk meg, és a kislány tüneteinek észlelése után öt napnak kell eltelnie ahhoz, hogy eredményesen tudjuk tesztelni a többieket. Szerdára és péntekre már  le is foglaltuk az időpontot a Kelen kórházban, ahol a táborban részt vevőkön elvégzik a teszteket”   – folytatta a sportvezető.

Nagy András emellett kitért arra is, hogy a neve elhallgatását kérő versenyző szerint csak vérteszteket végeztek a versenyzőknél:   „Így van, de ez az úgynevezett Elisa-teszt volt, amely nemcsak a korábbi fertőzést, hanem az aktuális fertőzöttséget is kimutatja. Mivel a kormány szeptembertől úgy rendelkezett, hogy a PCR-tesztek az elfogadhatók, így ezen a héten már ezt végzik el a versenyzőinken.”

A honvédos esettel kapcsolatban pedig hangsúlyozta: a BHSE rendkívül szigorú megelőzési protokollt alkalmaz, folyamatosan ózongenerátorokkal fertőtleníti a létesítményeit, s nem sumákolás, hanem a kialakult helyzet miatt maradt el a Tüzér utcába tervezett keretedzés.

„Kicsit úgy érzem, hogy jelen helyzetben Csernoviczki Csabának a támadás volt a lényeg, nem is a járvány elleni védekezés. A személyiségi jogok védelme miatt nem hozhatunk nyilvánosságra neveket, a táborban részt vevőket pedig folyamatosan értesítjük a kialakult helyzetről. Csernoviczki Éva eddig csak a tatai edzőtáborban vett részt, más keretedzésen vagy központi táborban nem szerepelt, így ő például nem volt érintve a dunavarsányi eset kapcsán sem. Akiknek kellett, megadtuk az információkat”  – tette hozzá Nagy András.  

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik