Cselgáncs: 2021-ben Budapest rendezi a világbajnokságot!

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2020.10.25. 18:21
null
Cirjenics Miklós (kékben) és társai jövőre Budapesten szerepelhetnek a vb-n (Fotó: MTI)
Jól vizsgázott Budapest Grand Slam-rendezésből a koronavírus-járvány idején. A Magyar Judo Szövetség által kidolgozott protokollnak köszönhetően sikerült újraindítani a vírus miatt nyolc hónapja megrekedt nemzetközi dzsúdóéletet. Tóth László, a szövetség elnöke elmondta: Budapest 2022 helyett 2021 júniusában rendezheti meg a világbajnokságot!

„Nem kilencvenkilenc, hanem százegy százalékban sikerült betartanunk az általunk kreált szabályokat, jól vizsgázott a budapesti Grand Slam” – mondta Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, aki egyben be is jelentette: a Nemzetközi Judo Szövetség döntése értelmében Budapest nem 2022-ben, hanem a jövő évi olimpia előtt alig több mint egy hónappal 2021 június 3-ától rendezhet világbajnokságot.

A sportdiplomáciai sikerhez kellett a hétvégi Grand Slam-rendezése sikere, protokollja, a magyar szervezők bátorsága, és természetesen egyeztetések, hiszen Tóth László elmondása szerint a miniszteri megerősítést is megkapta a sportág ahhoz, hogy Tokió előtt bonyolítsa le a dzsúdós világ egyik legnagyobb rendezvényét.

A buborékrendszer jól vizsgázott az elmúlt négy-öt nap során, a Papp László Budapest Sportarénába ugyanis csak olyan versenyzők tették be lábukat és léptek fel a tatamira, akik az elvégzett négy (!) PCR-teszt alapján negatívnak bizonyultak.

Tóth László szerint jól vizsgáztunk (Fotó: Lehoczky Péter/Békés Megyei Hírlap)
Tóth László szerint jól vizsgáztunk (Fotó: Lehoczky Péter/Békés Megyei Hírlap)

„A dzsúdócsalád egyik oldalról rendkívül fegyelmezett, a másik oldalról zabolátlan, ha a versenyek utáni ünneplésről, lazulásról van szó. Magyarországon is volt már kisebb-nagyobb gond abból, hogy bizonyos nemzetek nem a mi normáink szerint ünnepelték meg a sikereiket. Most is meg kellett értetni velük, hogy a buborékrendszer mit takar, a hozott két PCR-teszt mellett a szállodába érkezéskor elvégeztünk egy harmadik tesztet is, amely után karszalagot kaptak a negatív versenyzők, ezzel lehetett közlekedni a buborékban. Minden nemzetnek volt COVID-felelőse, sajnos a görögöknél pont ő értelmezte félre a rendszert és egy versenyzőjével kiment a közeli Tescóba bevásárolni. Kizárás lett a vége, hazaküldtük őket. De ez az eset erősített meg mindenkit arról, hogy nem a saját szórakoztatásunkra találtuk ki a rendszert, a szabályokat mindenkinek szigorúan be kell tartani és tartatni. A pozitív teszt miatt kizárt és elkülönített versenyzők tudomásul vették a helyzetet, nem volt feszültség. Példának okáért az olaszok olimpiai bajnoka, Fabio Basile is két hozott negatív teszt után akadt fenn, azonnal karanténba helyeztük őt, több társával együtt” – folytatta az elnök, aki boldog, hogy mintát, követendő példát tettek le az asztalra a rendezéssel, hiszen több nemzetközi szövetség képviselője is bejelentkezett már a magyar példa alapján történő nemzetközi versenylebonyolításra. És nem titok, a tokiói olimpia szervezőbizottsága, a Cukuba Egyetem is a magyar tapasztalatok és rendszer alapján tervezi a jövő évi ötkarikás dzsúdóversenyeket.

A magyar minta reményt ad a meglehetősen rossz helyzetben lévő Csehországnak, ahol novemberben Európa-bajnokságot kívánnak rendezni. A napi fertőzésszámok alapján összeomlás van az országban, ám a cseh szervezők hétfőn hivatalos levélben is biztosítják az európai szövetség vezetését arról, hogy meg kívánják rendezni a kontinensbajnokságot.

„Volt mestertervünk arra, hogy beugrók legyünk erre az eseményre, ha nagyon szorult volna a helyzet, a Grand Slam után pár nappal az ittlévő európai versenyzőkkel megtartottuk volna az Európa-bajnokságot, ám számunkra sokkal fontosabb az, hogy jövőre olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendezhet Budapest.”

A magyar versenyzők szereplésére is kitért Tóth László elnök, aki úgy fogalmazott: „akik elvégezték a munkát a járvány ideje alatt is, szépen teljesítettek, akik inkább a kifogásokat keresték arra, hogy miért ne edzenek, miért ne edzenek közösen a magyar válogatottal, azok bizony a várakozás alatt maradtak. Ezt az értékelést most üzenetként is felfoghatják” – folytatta az elnök, aki örömmel nyugtázta Karakas Hedvig és Özbas Szofi bronzérme mellett a hatvan kilogrammban szereplő Naji Dávid ötödik helyét, „félérmét”.

„Ettől is csodálatos egy hazai Grand Slam, hogy olyan tehetségek is szóhoz juthatnak, akik alapesetben nem jutnak el világversenyekre, mert súlycsoportonként egy-egy, maximum két versenyzőnk lép tatamira. Naji Dávid a junior magyar ranglista hatodik helyezettjeként úgy jutott szóhoz a magyar csapatban, hogy két fiatal előtte vírusfertőzés miatt kikerült a válogatottból. Öröm volt nézni, Dávid szereplését, ahogyan élt az ölébe hullott nagy lehetőséggel.”

Sipőcz Richárd vitatott, rossz bírói döntéssel záruló mérkőzésére is kitért a sportág első embere, aki elmondta: két hiba történt ezen a mérkőzésen, ami abból adódott, hogy a szőnyegbíró és a zsűri között technikai hiba miatt nem volt meg a hangkapcsolat, így sajnos egymást követő rossz döntések következtében elúszott ez a mérkőzés. Ami azért is sajnálatos, mert a győri versenyző Özbas Szofihoz hasonlóan szintén tokiói olimpiai kvalifikációs helyre kerülhetett volna.

A Magyar Judo Szövetség a budapesti rendezéssel kitárta a nemzetközi dzsúdóélet kapuját, reménykedni lehet abban, hogy az olimpiáig hátralévő hónapokban egyre több helyszín vállalja majd fel a kvalifikációs versenyek lebonyolítását – példának okáért Zágráb bejelentkezett a decemberi Grand Slam-rendezésre.

„A rendezéshez a gyerekektől, a versenyzőktől kaptam, kaptuk meg a motivációt, mert amikor kiderült, hogy halasztják az olimpiát, láttam rajtuk a kilátástalanságot, a céltalanságot, a reményvesztettséget. Nem lehet őket úgy prés alatt tartani, hogy nincs jövőkép. Budapesten megtörtük ezt a rémálmot. Négy hónapnyi szervezőmunka után fantasztikus három napot tudunk a hátunk mögött. Megcsináltuk, példát mutattunk és erre szerintem csak mi magyarok voltunk képesek!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik