Birkózó-vb: Módos Péter nagyot küzdve bronzérmes lett!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.20. 15:28
null
Módos Péter először örülhet vb-éremnek (Fotó: Havran Zoltán)
Módos Péter péntek este a bronzéremért mérkőzött az orosz Ivan Tatarinovval a Budapesten zajló birkózó-világbajnokságon, a kötöttfogásúak 55 kilogrammos súlycsoportjában. A második menetben remek pörgetésekkel megfordította az addig számára kedvezőtlen állást, és 7:3-as sikerével életében először vb-érmet, bronzot szerzett!

A bronzmérkőzésre apró monoklival, de annál nagyobb elszántsággal érkező Módos Péter így vélekedett ellenfeléről délután: „A bronzmeccsen Tatarinov lesz az ellenfelem, akit régóta ismerek, ő a második-harmadik számú birkózó Oroszországban, ami azt jelenti, hogy nem rossz, mert ott az első öt között nincs nagy különbség. Ennek ellenére verhetőnek tartom!"

Módos így köszöntötte edzőjét (Fotó: Havran Zoltán)
Módos így köszöntötte edzőjét (Fotó: Havran Zoltán)

Ivan Tatarinov a nap folyamán hatalmas bírói segítséggel győzte le az azeri Orkhan Ahmadovot a negyeddöntőben, utána azonban nem volt már az a nemzetközi lobbi, ami a Módost is legyőző észak-koreai Jun Von Csol ellen továbblökte volna. Nem volt túl meggyőző tehát, ráadásul az utolsó két csatában kellően el is fáradt, amit az elmúlt napok tapasztalatai alapján a délutáni és az esti program közti négy órában sem lehet nyomtalanul eltüntetni.

Azon már nem lepődtünk meg, hogy Módos magasabb volt ellenfelénél, hiszen 170 centijével kiemelkedik a mezőnyből.

Az első fél percben állásból küzdöttek a felek. Az orosz birkózó nekiment Módosnak, de ő visszaverte a támadásokat. Szabálytalan fogás miatt figyelmeztették az oroszt, de továbbra is állásból küzdöttek a felek. Először Módos Pétert intették meg, így neki kellett védekeznie a földön. Az orosz megcsinálta az akciót, így két perc után 2:0-ra vezetett.

Módos továbbra is passzívabbnak tűnt ellenfelénél, de a bíró nem figyelmeztette. Az első menet végén 2:0-ra Tatarinov vezetett, de tudtuk, Módos fordított már nagyobb hátrányból is.

A második menet elején Módos hajtotta az oroszt. Egy perc elteltével azonban őt intették meg, így az orosz kapott még egy pontot. Az orosz 3:0-ra vezetett másfél perccel a vége előtt, és Módosnak a földön kellett védekeznie.

És mégis micsoda fordulat történt! Módos egy mögé kerüléssel szépített, majd kétszer megpörgette ellenfelét. Majd még egyszer. Egy perccel a vége előtt 7:3-ra már Módos vezetett!

Módosnak egyszer kellett a szőnyegre kényszerítenie ellenfelét, és mindjárt háromszor meg tudta pörgetni! A végét már tökéletesen kivédekezte a magyar birkózó, így megszerezte élete első világbajnoki érmét!

Módos Péter a világversenyek közül korábban egyedül világbajnokságon nem nyert érmet (2010-ben és 2011-ben is eljutott a bronzmérkőzésig, azonban mindkétszer kikapott). A londoni olimpián viszont csodálatos birkózással nyerte meg a harmadik helyért vívott csatát – a pénteki győzelem méltó folytatás volt!

Önkívületben a világbajnoki bronzéremért

A BRONZMECCSIG VEZETŐ ÚT

Módos Péter az olimpiai negyeddöntőben az 55 kilogrammos kötöttfogású súlycsoport iráni legendájától, Mohammad Szorjan Reihanpurtól kapott ki. Ezúttal már a 32 között iránival találkozott, aminek nem igazán örültünk a csütörtöki sorsoláson, még úgy sem, hogy ezúttal Reihanpur utódja, Mohammad Fagiri próbálta útját állni.

Az iráni birkózás hagyományaiból kiindulva tartottunk a meccstől, amire meg is volt az okunk. Az iráni egy válldobással, egy mögé kerüléssel és két kitolással 8:5-re vezetett másfél perccel a vége előtt, amikor Módos végre levitte a földre, és másodszor is eldobta, ami egyúttal automatikus tusgyőzelmet jelentett számára.

A nyolc közé jutásért a norvég Thomas Rönningen volt az ellenfele, akinek egy Eb-7. hely az eddigi legjobbja. Módos nagy csatában, 2:2-es aránnyal, később szerzett utolsó ponttal győzte le északi ellenfelét.

Harmadik mérkőzése már korántsem volt ennyire szoros, sajnos. A negyeddöntőben ugyanis 110 másodperc alatt technikai tussal kikapott a későbbi győztestől, az észak-koreai Jun Von Csoltól. Az ázsiai az elődöntőre is átmentette jó formáját, simán legyőzte az orosz Ivan Tatarinovot, így Módos a vigaszágra került. Itt 1:50 perc alatt kiharcolta a horvát Ivan Lizatovic ellen, hogy az esti programban a bronzéremért küzdjön.

A NŐI MEZŐNYBEN TÖRTÉNT

A budapesti világbajnokság második koedukált napján Módos előtt két magyar hölgy is szőnyegre lépett, és mindketten kikaptak. Godó Kitti (67 kg) a német Aline Fockentől 8:2-re, Németh Zsanett (72 kg) az észt Epp Mäe-től tussal. Legyőzőik később már nem remekeltek, így Godó és Németh számára ezzel be is fejeződött a vb. Sastin Marianna (59 kg) arany- és Barka Emese (55 kg) bronzérmével így is minden várakozást felülmúlt a szakág teljesítménye.

Az esti helyosztók során kiderült, hogy Mongóliában az Ocsirbat testvérpár a legnépszerűbb. Naszanburma 67 kilogrammban, Burma 72 kilóban szerzett bronzérmet, amit edzőjük kortárs bréktáncosokat megszégyenítően ünnepelt meg.

Szakmai szempontból viszont a Módos–Tatarinov rangadót megelőző női döntő volt az igazán érdekes. A tavalyi olimpián aranyérmes Natalija Vorobjeva fél perccel a vége előtt öt nullára vezetett, azonban egy pillanatra elbambult, ami éppen elég volt a szemfüles kínai Csang Feng-liunak, hogy tussal eldöntse a mérkőzést.

BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
FÉRFIAK
Kötöttfogású 55 kg
Világbajnok:
Jun Von Csol (Koreai NDK)
2. Csoj Gju Dzsin (Koreai Köztársaság)
3. MÓDOS PÉTER és Roman Amojan (Örményország)
A döntőben: Jun Von Csol–Csoj Gju Dzsin 4:3
A 3. helyért: Módos Péter (magyar)–Ivan Tatarinov (orosz) 7:3

MÓDOS PÉTER TOVÁBBI EREDMÉNYEI
A vigaszágon. 1. forduló: Módos Péter–Ivan Lizatovic (horvát) 6:0-nál technikai tussal
Negyeddöntő:
Jun Von Csol (észak-koreai)–Módos Péter 7:0 – technikai tus
2. forduló: Módos Péter–Rönningen (norvég) 2:2 – utolsó akcióval Módos Péter győzött.
1. forduló:
Módos Péter–Fagiri (iráni) 10:8-nál tus

NŐK
67 kg
Világbajnok: Alina Sztadnyik-Mahinyia (Ukrajna)

2. Stacie Anaka (Kanada)
3. Nasanburmaa Ochirbat (Mongólia) és Doso Szara (Japán)
A döntőben: Sztadnyik-Mahinyia–Anaka tusgyőzelem
1. forduló: Godó Kitti–Focken (német) 2:8

72 kg
Világbajnok: Csang Feng-liu (Kína)

2. Natalija Vorobjeva (Oroszország)
3. Adeline Maria Gray (Egyesült Államok) és Burmaa Ochirbat (Mongólia)
A döntőben: Csang Feng-liu–Vorobjeva tusgyőzelem
1. forduló:
Németh Zsanett–Mäe (észt) 1:9-nél tus

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik