HIRDETÉS
HIRDETÉS
KOHÁN GERGELY (LAS VEGAS) 2015.09.10 06:38 Frissítve: 2015.09.10 09:15

Birkózó-vb: Lőrincz Viktor 5. lett, megvan az olimpiai kvóta!

A kötöttfogásúak közül utolsóként szőnyegre lépő Lőrincz Viktor elveszítette ugyan bronzmérkőzését a 85 kg-osok között a Las Vegas-i birkózó-vb-n, de így is megszerezte a kvótát a jövő évi riói olimpiára.

HIRDETÉS
A kétszeres vb-bronzérmes ceglédi birkózó a nyolcaddöntőben a harmadik napon ellenállhatatlan, végül a világbajnoki címet is elhódító, ukrán Zhan Belanjuktól szenvedett vereséget szoros meccsen (3:1), ám utóbbi természetesen magával vitte Lőrinczet a vigaszágra, aki így ott folytathatta tovább a küzdelmet.
Az ifjabbik Lőrincz fivérnek itt két meccset kellett birkóznia az olimpiai kvótát érő bronzmérkőzésért: előbb a német színekben induló Ramsin Azizsirt, majd a lengyelek olimpiai bronzérmesét, az általa már jól ismert Damian Janikowskit győzte le magabiztos birkózással (6:0-ra és 4:0-ra, úgy, hogy a két összecsapás között mindössze húsz percet pihenhetett!), így a legfontosabbat, a hőn áhított kvótát már megszerezte – a kérdés csak az volt, visz-e haza harmadszor is világbajnoki bronzérmet. Ez végül nem sikerült, miután az azeriek honosított iráni versenyzője, Szaman Tahmaszebi szoros meccsen, 2:1-re legyőzte a kimerült magyar versenyzőt.

Noha Lőrincz csalódott volt az elveszített bronzmeccs után – úgy fogalmazott, szerinte érmet hagyott kicsúszni a kezei közül –, az első két nap után ennek is örülni kell; hiszen a vb-nek nagy reményekkel nekivágó, minimum két kvótára vágyó kötöttfogású válogatott nem kis csalódásra ezt az egyet tudta megszerezni Lőrincz révén.

„Semmiképpen sem lehetek elégedett, hiszen nem ezért jöttünk – legalább két kvótát szerettünk volna megszerezni – kezdte értékelését a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya, Struhács György. – Úgy láttam, jó formában voltak a srácok, erőnlétileg és mentálisan is rendben volt minden, talán túlizgulták picit ezt a vébét. Így a jövő évi kvalifikációs sorozatban kell kivívniuk az olimpiai indulás jogát, amire volt már példa, remélhetőleg ezúttal is meg tudják oldani. Három kvalifikációs verseny lesz, de mivel az biztos, hogy mindháromra nem fognak tudni lefogyni, ezért azt még át kell gondolnunk, hogy pontosan hogyan indítjuk őket. Gyakorolni kell továbbá a lenti helyzeteket, mert Lőrincz Tamást, Bácsi Pétert és Kiss Balázst is ilyen szituáció után pörgették meg egymás után többször is – a védekezése szinte egyedül Lőrincz Viktornak volt rendben.”

A negyedik napon női világbajnokunk, Sastin Marianna (58 kg), továbbá Sleisz Gabriella (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg) lép szőnyegre, s a szabadfogásúak is megkezdik a küzdelmeket a Hatos Gábort helyettesítő Lukács Norbert (65 kg) révén.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.09 23:06:22

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Örüljünk, amíg egy lausanne-i irodában nem kezdenek olyan címmel kommünikét fogalmazni, hogy a „Következő olimpia érdeklődés hiányában elmarad.”

2018.11.08 22:53:24

Egyéb egyéni SZABÓ LÁSZLÓ

ALAPVONAL. Sokoldalúság és sokszínűség, az elődök tisztelete és a hagyományok megteremtése, Az új folytonos keresése. Speidl Zoltán egyike azon BEAC-hősöknek, akiknek az élete, mint cseppben a tenger, megmutatja azt is, hogy miért fontos egy közösséghez, esetünkben éppen a BEAC-hoz tartozni.

2018.11.06 14:39:21

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Helsinki bajnoka mesélt kalandos életéről, unokáiról, a fotózásról, s készülő és elkészült könyveiről.

2018.11.04 00:20:05

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A magyar olimpikonok kilenc arany-, tíz ezüst- és hét bronzérmet szereztek az 1956-os melbourne-i játékokon, ezt a teljesítményt manapság is repeső szívvel vennénk tudomásul.

2018.11.02 00:10:17

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Magyarországnak 302 olimpiai bajnok sportolója van, 149-en azonban már nem élnek. A halottak napján négyük szellemét megidéztük, s ma remélhetőleg a többi 145 aranyérmes is sokaknak az eszébe jut.

HIRDETÉS
HIRDETÉS