MTI 2019.09.20 12:32 Frissítve: 2019.09.20 13:09

Birkózó-vb: Kuramagomedov közel volt a bravúrhoz, de kikapott

A szabadfogásúak 74 kilogrammos kategóriájában szereplő Kuramagomedov Murad a félidőben még vezetett, végül 6:4-re kikapott a kategória sztárjától, az amerikai Jordan Burroughstól pénteken a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, amelyen Tóth Bendegúz (92 kg) a nyolcaddöntőben veszített.

 

A 22 éves Kuramagomedov egy könnyű és egy nehezebben kivívott siker után került össze a londoni olimpia bajnokával, aki ellen álomszerűen kezdett.

A négyszeres világbajnok Burroughs hozzá hasonlóan távolról szeret birkózni, beugrásokra, lábra támadásokra, kontrákra épít, ahogy Kuramagomedov is. Az első három percben ez egyértelműen a Tatabánya versenyzőjének ment jobban. Kuramagomedov az első perc végén villámgyors támadással ment lábra, majd mögé került (2:0), s a folytatásban egészen a harmadik percig biztosan őrizte előnyét, amikor újra sikeresen támadott lábra, és már 4:0-ra vezetett.

A szünet után az amerikai egyértelműen nagyobb sebességre váltott, de támadásainál igyekezett óvatos lenni, hogy riválisa ne kontrázza meg. Egy perc után aztán elszánta magát és energikusan lábra ment, a zóna felé terelte riválisát, aki igyekezett kiszabadulni és eltáncolni. Kuramagomedov hiába küzdött, nem sikerült ellépnie, sőt, Burroughs a szőnyeg szélén nagy lendülettel rá tudott fogni mind a két lábára, és eldobta, amiért négy pontot kapott (4:4).

A nagyobb értékű akció már a 31 éves amerikainak kedvezett, ráadásul a magyarok visszanézést kértek, ami megerősítette a bírákban az eredeti ítéletük helyességét, így még egy büntetőpont is Burroughst gazdagította (4:5). A folytatásban Kuramagomedov utolsó energiáit mozgósította, egyszer ki is tette ellenfelét a szőnyegről, de tolás miatt nem kapott pontot. Burroughs ugyanakkor még növelni is tudta előnyét egy kiléptetéssel, és 6:4-re győzött.

A 22 éves Tóth Bendegúz bemutatkozására több mint három órát kellett várni a Barisz Arénában, ahol az ESMTK nem olimpiai súlycsoportjában (92 kg) szereplő sportolója az idei Európa-bajnoki harmadik grúz (georgiai) Irakli Mciturival mérkőzött meg a nyolcaddöntőben.

A találkozón Tóth nagyon bátran birkózott, a meccs elején viszont két válldobásra is rálépett (0:6), így a győzelemre gyorsan elszállt az esélye. Később a fiatal magyar többször indított, voltak biztató lábra támadásai, de a grúz versenyző nagyon jól állt a lábán, kiválóan reagált ezekre az akciókra, a másodikban ráadásul egyet szépen meg is kontrázott, így magabiztosan, 8:0-ra győzött.

Kuramagomedov, illetve Tóth, a nehézsúlyú nyolcaddöntőben veszítő Ligeti Dánielhez (125 kg) hasonlóan a vigaszági folytatásban bízhat, amihez legyőzőik fináléba kerülésére van szükség.

Ligeti küzdelmes, de akciót nem hozó összecsapást vívott sokáig az üzbég Haszanboj Rahimovval. Az első menetben a többszörös Európa-bajnoki érmes magyart intették, így 1:0-ra riválisa vezetett, ami a meccs képe alapján nem adott okot az aggodalomra, mivel az üzbég nem igazán látszott veszélyesnek, s biztos volt, hogy amennyiben nem változtat harcmodorán, őt fogják inteni a második szakaszban.

A szünet után változást nem lehetett észre venni, Ligeti valamivel nagyobb intenzitással igyekezett fogást találni ellenfelén, biztató indítása is volt. Egy perc sem telt el, amikor Rahimovot figyelmeztették, és közelinek tűnt a visszaintés. Ligeti éppen ekkor szépen össze tudta fogni ellenfelét, egyértelműen le akarta csavarni az üzbéget, aki viszont szintén stabil fogást talált, és ő indított hamarabb, a magyar nehézsúlyú rálépett a dobásra, és olyan szerencsétlenül került a hátára (0:5), hogy néhány másodpercen belül tusba került.

A pénteki versenynapon ugyanakkor még lesznek magyar versenyzők: Sastin Marianna a nők 62 kilogrammos kategóriájában, míg a szabadfogású Muszukajev Iszmail a 65 kilogrammban lép szőnyegre a bronzéremért a magyar idő szerint 14 órakor kezdődő helyosztós programban.

2020.05.27 18:04:19

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Faragó Tamás lénye, megjelenése, lázadást, nonkonformitást is sugalló intelligenciája ama hazugságra telepített kor félelem nélkül való tagadása volt. Meg a magyar vízilabda örök jelképe.

2020.05.24 16:20:37

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Sokan a világhírű magyar vívás előfutárának tartották, stílusa az aktív védelemre épült.

2020.05.24 20:53:59

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Át kellene gondolni a rendezéssel kapcsolatos terveket.

2020.05.23 20:51:40

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

A sportállamtitkár úgy véli, legalább egy év szükséges ahhoz, hogy a sport gazdasági helyzete is stabilizálódjon.