Birkózó-vb: Lőrincz Viktor és Kiss Balázs is bronzérmes!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.21. 20:35
null
Kiss Balázs nagyon megharcolt ezért a bronzéremért (Fotók: MTI)
Lőrincz Viktor világbajnoki bronzérmes lett a budapesti birkózó-világbajnokságon, miután a harmadik helyért rendezett mérkőzésen legyőzte a finn Rami Hietaniemit. De Kiss Balázs is harmadik helynek örülhetett Mahdi Alijarifeizabadi felülmúlását követően.

„Az azeri elleni vesztes meccs után nagyon csalódott voltam, de sikerült túltennem magam rajta, s az edzőimmel megbeszéltük, hogy mit kell tennem a folytatásban, ezután pedig minden ellenfelemre sikerült ráerőltetnem az akaratomat” – mondta a bronzmeccse után az MTI-nek Lőrincz Viktor.

„Nagyon boldog vagyok, köszönöm a biztatást. Ezért érdemes csinálni ezt a sportágat. Az ünnepléssel még várok, holnap megnézem a testvéremet, Tamást, aki szerintem végig veri a világot” – tette hozzá.

„Profi volt” – értékelte röviden Lőrincz Viktor teljesítményét Struhács György szövetségi kapitány.

A ceglédi sportoló pályafutása első világbajnoki érmét szerezte meg, egyben a magyar csapat ötödik dobogós helyét ezen a vb-n.

„Nagyon örülök ennek az éremnek, azt hiszem, megérdemeltem. Az örmény ugyan ma jobb volt nálam, de azt hiszem, helyem van a dobogón” – nyilatkozta a döntője után már Kiss Balázs, akinek a nap végére a fejét, a nyakát is nagy sebek borították.

„Vadállatias meccs volt, ez tény, de nekem éppen az ilyen birkózás az erősségem. Az egyik barátom mondja mindig találóan, hogy én gyötröm az ellenfeleimet, s ez ma is így volt. Köszönöm a közönségnek, boldog vagyok, hogy ilyen sokan kijöttek erre a vébére” – tette hozzá.

„Azt hiszem, két nap után három érem, az nem semmi, ráadásul holnap sem leszünk esélytelenek – mondta Struhács György szövetségi kapitány. – Ma nagyon jó napot zártunk, mindenkit megvertünk, akit meg lehetett."

A BVSC birkózója a magyar csapat hatodik dobogós helyét szerezte meg ezen a vb-n. Kedden Veréb István állhatott fel a dobogó legalsó fokára a szabadfogásúak 84 kilogrammos kategóriájában, míg csütörtökön Sastin Marianna (59 kg) világbajnoki címet szerzett, Barka Emese (55 kg) pedig harmadik lett. Pénteken aztán a kötöttfogású Módos Péter lett bronzérmes az 55 kilogrammosok között, Lőrincz Viktor (84 kg) pedig alig egy órával Kiss előtt nyert szintén bronzot.


-

Lőrincz Viktorra bátyja, Tamás is büszke lehet
Lőrincz Viktorra bátyja, Tamás is büszke lehet

ONLINE KÖZVETÍTÉS – KISS BALÁZS BRONZMÉRKŐZÉSE

Elkezdődött Kiss Balázs mérkőzése. Kiss Balázs döntőjére is maradt még szufla a közönségben. A kimondhatatlan nevű iránit a hangulatfelelős sem jelenti be. A magyar fiú pattog, ugyanaz az energia van benne, amit egész délután láttunk.

(Titkon reméltük, hogy Kiss a döntőbe jut, hiszen egész nap nagyon meggyőző volt, de az örmény Artur Alekszanjan nagyon erős volt.)

Kiss ugyanolyan hévvel esik az iráninak, mint eddigi ellenfeleinek.

Az első perc nagy iramú állás birkózással telt, aztán a végén az iránit figyelmeztetik, de ezért még nem jár pont Kissnek. Azért viszont igen, amikor kitolta ellenfelét. 1:0-ra vezet a magyar birkózó. Az iránit megintették, így Kiss dönthetett, de Lőrinczhez hasonlóan ő is állásból ment tovább. Nem kérte a partehelyzetet.

Az iráni egyelőre bírja a gyűrődést, de láthatóan az első menet végére elfáradt kicsit. Kiss Balázs továbbra is bizonyítja, hogy nevét az őserő cikknél kell keresni a szinonimaszótárban.

Az első menet után Kiss továbbra is 1:0-ra vezet.

Kiss 2009-es világbajnoki aranya után második érméért küzd. Továbbra is ő tűnik aktívabbnak, az iráni csak bebújik, Kiss Balázs pedig mindig megtalálja a fogást.

Kisebb ápolási szünetre van szükség, mert felszakadt Kiss szemöldöke. Az iráni jobb híján fejelésekkel próbálkozik, és az egyik célt is ért. De ez birkózásban mindennapos sérülés.

Kiss Balázs félpercnyi ápolás után folytatja a küzdelmet.

4:10-nél Kiss elkapta ellenfele derekát, és három pontért körön kívülre dobta. Így 4:0-ra vezet!

Az irániak kikérték a videobírót, amellyel még egy pontot veszítenek. Ez azt jelenti, hogy 1:50-nel a vége előtt Kiss Balázs 5:0-ra vezet.

Az iráni minden testrészével támad, egy jó bokszoló összes eszközét beveti, de nem tudja megtörni Kisst. Egy perccel a vége előtt továbbra is 5:0-ra vezet a magyar birkózó.

Az iráni már csak dülöngél a szőnyegen. Az utolsó fél percben még inkább Kiss kezdeményez. Kiss eksztázisban birkózik, ellenfele pedig képtelen fogást találni rajta.

Kiss Balázs vb-bronzérmes! Ez a magyar csapat hatodik érme ezen a világbajnokságon!

ONLINE KÖZVETÍTÉS – LŐRINCZ VIKTOR BRONZMÉRKŐZÉSE

Hétvégére egész sokan lettek a Papp László Arénában. Az elmúlt napok magyar sikerei megtették a hatásukat. Az első esti magyar érdekeltségű meccsre jó ötven percet kellett várni. Közben láthattunk fordulatos orosz–bolgár döntőt és izgalmas bronzmeccseket.

A műsorközlő már a bevonulás előtt elkezdte a finomhangolást.

Ceglédről elég sokan érkeztek a versenyre, hosszú hétvégére készülhetnek, hiszen ma Lőrincz Viktor küzd a bronzéremért, holnap pedig Lőrincz Tamást talán még messzebbre várhatjuk. Még úgyis, hogy pokoli nehéz sorsolást kapott. A 32 között grúz–norvég meccs győztesével kezd, de a döntőig vezető úton gyakorlatilag összes komoly ellenfele szembe jöhet, hiszen mindenki az alsó ágra került.

De most koncentráljunk Lőrincz Viktorra, aki az azeri Saman Tahmasebi elleni vereséget követően felszívta magát délután, és könnyedén legyőzte német és grúz ellenfelét.

A kisdöntőben a finn Rami Hietaniemi ellen birkózik, akit nem is olyan rég egyszer már legyőzött.

Elkezdődött a mérkőzés.

Az első percben állásból küzdöttek a felek, valamivel talán Lőrincz tűnt aktívabbnak, de senkit sem intettek meg.

Lőrincz hajtja ellenfelét, a második perc sem hozott akciót, az idegek harca ez a javából. (Az esti helyosztókon eddig négyből négy a budapesti magyar mérleg.)

Először a finnt intették meg, de Lőrincz Viktor inkább azt választotta, hogy állásból fárasztja tovább ellenfelét, nem akarta a parterhelyzetet.

Az első menet végén 0:0 az eredmény.

A második menet elején a finn nekiugrott Lőrincznek, fogást azonban továbbra sem talált rajta. Hietaniemi csak védekezik továbbra is, és 3:33-nál megintették, így 1:0-ra Lőrincz Viktor vezet. (Ha még egy intést sikerül kicsikarnia, a finnt automatikusan leléptetik.)

4:30-nál továbbra is 1:0-ra vezet Lőrincz, és a finn láthatóan egyre jobban elkészül az erejével.

Ezúttal Lőrinczet intették meg, és a finn a parterhelyzetet kérte, így egy perccel a vége előtt a ceglédi fiúnak kell védekeznie.

Továbbra is 1:0-ra vezet Lőrincz, aki kivédekezte az akciót, és visszafogott. Így ő kapott pontot, 2:0-ra vezet 25 másodperccel a vége előtt, és állásból folytatják.

Lőrincz Viktor világbajnoki bronzérmes! 2:0 a vége!


BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
BRONZMÉRKŐZÉS

Kötöttfogás. 84 kg
Lőrincz Viktor–Rami Hietaniemi (finn) 2:0

Kötöttfogás. 96 kg
Kiss Balázs–Mahdi Alijarifeizabadi (iráni) 5:0

KÖTÖTTFOGÁS, 60 KG
1. Ivo Angelov (Bulgária)
2. Ivan Kujlakov (Oroszország)
3. Szeung Je Vu (Koreai Köztársaság) és
Elmurat Tasmuradov (Üzbegisztán)

KÖTÖTTFOGÁS, 84 KG
1. Taleb Nematpour (Irán)
2. Saman Tahmasebi (Azerbajdzsán)
3. LŐRINCZ VIKTOR és Javid Hamzatau (Fehéroroszország)

KÖTÖTTFOGÁS, 96 KG
1. Nyikita Melnyikov (Oroszország)
2. Artur Alekszanjan (Örményország)
3. KISS BALÁZS és Salva Gabadadze (Azerbajdzsán)

ELŐZMÉNYEK – EZ TÖRTÉNT MA

KISS BALÁZS

Már a világbajnokság első mérkőzésén kiderült, hogy Kiss Balázsnak tényleg fekszenek az új szabályok: a 2009-es világbajnok diktálta az iramot állásból, amivel hamar kifárasztotta nagyobb darab riválisát, a kubai Yasmani Lugo Cabrerát.

A magyar birkózó egy mögé kerüléssel már az első menetben vezetett, aztán a negyedik perc végére kicsikarta ellenfele harmadik intését, így leléptették a kubait.

Kiss Balázs következő ellenfele a szlovákiai Lengyel Dávid volt a nyolc közé jutásért: a magyar birkózó egy válldobás után két vállra fektette ellenfelét, így 1:14 perc alatt eldöntötte a nyolc közé jutás kérdését.

Ezután Kiss folytatta lehengerlő birkózását t, és az előző világbajnokságon őt legyőző török Cenk Ildem ellen is magabiztosan, 3:0-ra győzött.

Az elődöntő bár ígéretesen, magyar ponttal indult a, hamar kiderült, hogy Kiss Balázs képtelen fogást találni Alekszanjanon. A 96 kilogrammos magyar versenyző 9:1-nél technikai tussal kapott ki kétszeres Eb-győztes ellenfelétől, így kiderült, hogy este a vigaszágas küzdelmekből érkező ellenfél ellen a bronzéremért küzdhet majd.


LŐRINCZ VIKTOR

A vártnak megfelelő magabiztos győzelemmel kezdett Lőrincz Viktor a budapesti birkózó-világbajnokságon, miután kétórás várakozás után végre szőnyegre léphetett. A 84 kilogrammos kötöttfogásúak között induló ceglédi birkózó a mexikói Hanssel Salvador Mejía ellen nyert technikai tussal.

Ezután Lőrincz Viktor nem tudta megbontani a kétszeres vb-bronzérmes azeri Saman Tahmasebi fogását, és 5:0-ra kikapott, de mivel ellenfele döntőbe jutott, így a vígaszágra került.

A magyar birkózó az 1. fordulóban le is győzte 3:0-s pontozással a német Eugen Ponomartschukot, így a grúz Giorgij Cirekidze ellen az esti programért és a bronzmeccsen való szereplésért küzdhetett – sikerrel.

Az ifjabbik Lőrincz testvér végig frissebbnek tűnt a grúz ellenfélnél, aki az elveszített negyeddöntő után nem tudta felszívni magát. Két kitolással, egy mögé kerüléssel és egy intéssel már az első menetben 5:0-ra vezetett a ceglédi birkózó, aki a másodikban egy újabb mögé kerüléssel a technikai tust is kiharcolta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik