Birkózó-vb: Kiss, Korpási és Lőrincz Tamás bronzérmes

DEÁK ZSIGMOND, KOHÁN GERGELY (PÁRIZS)DEÁK ZSIGMOND, KOHÁN GERGELY (PÁRIZS)
Vágólapra másolva!
2017.08.21. 19:23
Kiss Balázs a 98, Korpási Bálint a 71, Lőrincz Tamás pedig a 75 kilogrammos súlycsoportban szerzett bronzérmet a párizsi birkózó-világbajnokságon kötöttfogásban.

A tavaly Budapesten aranyérmes Korpási Bálint Párizsban sem maradt érem nélkül (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
A tavaly Budapesten aranyérmes Korpási Bálint Párizsban sem maradt érem nélkül (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
A tavaly Budapesten aranyérmes Korpási Bálint Párizsban sem maradt érem nélkül (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
A tavaly Budapesten aranyérmes Korpási Bálint Párizsban sem maradt érem nélkül (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
A tavaly Budapesten aranyérmes Korpási Bálint Párizsban sem maradt érem nélkül (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A 34 éves Kiss Balázs az első fordulóban, a legjobb 16 közé kerülésért vívott mérkőzésén vereséget szenvedett Musza Jevlojevtől, de mivel az orosz a fináléig menetelt, a magyar a vigaszágra került a 98 kilogrammosok között.

Itt három mérkőzést megnyerve harcolta ki a bronzmérkőzésen való szereplés lehetőségét az ukrán Dmitrij Timcsenkóval szemben.

Az esti programban a 2009-ben világbajnok, 2013-ban vb-bronzérmes Kiss ukrán ellenfelénél sokkal kezdeményezőbben birkózva előbb 2:0-ra, majd a szépítés után 3:1-re elhúzva megnyerte a találkozót, és megszerezte a magyar küldöttség első érmét a párizsi világbajnokságon.

„Nekem már minden verseny ajándék, lehet, hogy éppen ezért most, 34 éves fejjel tudom végre igazán élvezni a birkózást, amit az idén szerzett Eb- és vb-bronzérem is bizonyít. A sors most visszaadott valamicskét, mert sohasem gondoltam volna, hogy az az orosz srác, aki legyőzött az első meccsen, elmegy a döntőig – mégis elment, ezzel megadta az esélyt, amit isteni jelnek vettem, és onnantól úgy voltam vele, nem kaphatok ki. Hittem magamban, és megcsináltam" – mondta a Nemzeti Sportnak Kiss Balázs.

A súlycsoport döntőjében Jevlojev 3:1-es vereséget szenvedett az örmény Artur Alekszanjantól.

Kiss Balázs (balra) elképesztő menetelést mutatott be a vigaszágon, a bronzmeccs volt a hab a tortán  (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Kiss Balázs (balra) elképesztő menetelést mutatott be a vigaszágon, a bronzmeccs volt a hab a tortán (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A tavaly Budapesten aranyérmes Korpási Bálint az elődöntőig menetelve, a négy közötti meccsét elvesztve jutott a bronzmeccsig, amelyen az orosz Adam Kurakkal csapott össze.

Az első három percben csak a magyar szerzett pontot. A szünet után 2:0-s előnyt szerzett, majd csak szépíteni engedte ellenfelét, és 2:1-gyel megnyerte az összecsapást.

„Próbáltam az elődöntő után nem azon rágódni, hogy végül az ellenfelemet hozták ki győztesként, és maximálisan rákoncentrálni a bronzmérkőzésre. Szerencsére ez sikerült is, így egyáltalán nem vagyok csalódott – egy vébén egy bronz- és egy aranyérem között alig van különbség, mindkettőhöz rengeteget kell dolgozni, az aznapi forma, illetve az egyéb tényezők döntenek..." – mondta némi keserűséggel Korpási Bálint.

A fináléban a német Frank Stäbler fölényes, 8:3-as győzelmet aratott a Korpásit az elődöntőben legyőző kazah Demeu Zsadrajev felett.

A háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás a 75 kilósok között Korpásihoz hasonlóan az elődöntőben elszenvedett vereség miatt meccselt a bronzéremért. A török Fatih Cengiz elleni összecsapáson is a magyar birkózóé volt az első pont, az elődöntőben fejsérülést szenvedő, ezért a fején nagy kötéssel birkózó Lőrincz három perc után 2:0-ra vezetett.

A hátralévő időben taktikusabban birkózott a riói olimpia után két súlycsoportot felugró Lőrincz, s bár egy pontot még jóváírtak török ellenfelének, az akció nélküli, mégis gigászi küzdelem után a harmadik magyar érem is megszületett Párizsban.

„A hatvanhat kilósok között a negyedik-ötödik meccs meg sem kottyant, itt azért az elődöntőben, az orosz ellen már összeakadt a lábam, mint egy óvodásnak, és kikaptam tussal, legutóbb szerintem tízéves koromban történt ilyen..." – emlékezett vissza az elődöntőre Lőrincz Tamás.

A birkózó nagyon elégedett a bronzéremmel.

„Úgy voltam vele, hogy ami Rio után jön, az nekem már jutalomjáték, főleg így, hogy otthagytam a régi súlycsoportomat, amelyben világéletemben birkóztam. Nagyon szerettünk volna Viktorral együtt érmet hazavinni – aki tényleg élete formájában van –, mindig erre készülünk, de ilyen a sport: van, hogy együtt örülünk, van, hogy csak az egyikünk" – mondta Lőrincz, aki kiemelte, júliusban megszületett kislánya pluszerőt adott neki.

„Óriási pluszmotiváció volt, hogy neki is vigyek haza egy érmet! Főleg azért, mert amióta megszületett, sajnos nagyon keveset láthattam a rengeteg edzés és edzőtáborozás miatt – a feleségem küldözgetett mindig képeket, én meg legszívesebben kiszöktem volna az edzőtáborból. Úgyhogy miatta is nagyon boldog vagyok, hogy összejött az érem" – fogalmazott a 2014 után másodszor vb-bronzérmes Lőrincz Tamás.

A súlycsoport döntőjében a szerbiai Nemes Viktort még ápolni is kellett fejsérülése után, de 4:1-re így is legyőzte a Lőrinczet az elődöntőben felülmúló orosz Alekszandr Csehirkint.

A negyedik, hétfőn szőnyegre lépő magyar, Lőrincz Viktor a negyeddöntőben elszenvedett veresége után balszerencsés volt, legyőzője nem jutott be a fináléba, így a vigaszágon sem kapott lehetőséget a 85 kilós magyar.

A 85 kilósok döntőjében a török Metehan Badsar 2:1-re legyőzte a német Denis Maksymilian Kudlát.

Lőrincz Tamás az elődöntőben megsérült, de a bronzmeccsen magabiztosan nyert bekötött fejjel (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Lőrincz Tamás az elődöntőben megsérült, de a bronzmeccsen magabiztosan nyert bekötött fejjel (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Kedden újabb négy magyar kötöttfogású birkózó lép a párizsi szőnyegre, Torba Erik (59 kg) és Krasznai Máté (66) grúz, a vb- és Eb-3. Szabó László (80) amerikai, az idei Eb-ezüstérmes Lám Bálint (130) kubai riválissal kezd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik