Birkózó-vb: jól kezdtek a magyar Európa-bajnokok

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.08.21. 11:50
A várakozásoknak megfelelően jól indult a párizsi birkózó-világbajnokság magyar szempontból: a két friss Európa-bajnok, Korpási Bálint (71 kg), Lőrincz Tamás (75 kg) és Lőrincz Viktor (85 kg) könnyed sikerrel nyitott és jutott be a nyolcaddöntőbe. Kiss Balázs (98 kg) elveszítette első mérkőzését.

A vb első két napján a kötöttfogásúak küzdelmei zajlanak az impozáns AccorHotels Arenában, vagyis a magyar küldöttség legerősebb szakágának képviselőire vár a feladat, hogy megadják a jó alaphangot.

A hétfői versenynapot különösen nagy várakozás előzi meg magyar részről, mivel négy klasszis, a címvédő Korpási és az olimpiai ötödik, vb-bronzérmes Lőrincz Viktor mellett a háromszoros Eb-első, olimpiai második Lőrincz Tamás (75 kg), illetve a 2009-es világbajnok Kiss Balázs (98 kg) lép szőnyegre.

Közülük legkorábban Korpási Bálintot szólították a küzdőtérre az osztrák Benedikt Puffer ellen, akinek nem volt eddig komolyabb eredménye, s gyorsan kiderült, hogy nem véletlenül. A BVSC birkózója ugyanis egy perc „kóstolgatás” után levitte, majd billentette, a szünet után pedig a levitelt követően kiemelte és eldobta ellenfelét, így 9:0-s technikai tussal győzött.

Lőrincz Viktor még csapattársánál is kevesebb időt töltött a szőnyegen, két és fél perc alatt 8:0-s technikai tussal verte meg az indiai Ravinder Khatrit, aki minimális ellenállást tanúsított az idén kirobbanó formában versenyző ceglédi birkózó ellen.

A korábban a 66 kilós kategóriában versenyző, háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás kérni sem tudott volna kellemesebb riválist első 75 kilós világbajnoki mérkőzésére Rabie Halilnál. A palesztin versenyző eddig nem tudta letenni a névjegyét a nemzetközi színtéren, s most is csupán egy percig volt képes megállni a ceglédi kötöttfogású előtt a szőnyegen, aki aztán könnyedén kiterelte őt a küzdőtérről. A folytatásban derékra támadás után Lőrincz gyorsan mögé került, majd kétszer pörgetett (7:0), s miután felállították őket, a magyar birkózó ismét ledöntötte ellenfelét, így 1:54 percnél a meccs technikai tussal (9:0) lezárult.

A kötöttfogásúak 98 kilogrammos kategóriájában szereplő Kiss Balázs első mérkőzésén kikapott, így már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet. A 2009-ben vb-győztes magyar versenyző több mint két és fél órát várt a bemutatkozásra, amelyről előre tudni lehetett, hogy nem lesz könnyű, ugyanis a selejtezőből a papírformának megfelelően az idei orosz bajnok, Musza Jevlojev jutott tovább hozzá.

A magyar csapat 34 esztendős korelnöke nagyot küzdött 24 éves ellenfelével, ám az első három percben végig ő volt a passzívabb, így kétszer is intették, s a meccs képe alapján jelentős, 2:0-s hátrányba került. A pihenőt követően Kiss próbálta diktálni a tempót, Jevlojevet egyszer meg is intették, de egy perccel a vége előtt az orosz birkózó kitolta őt, amivel már 3:1-re vezetett, majd előnyét a találkozó végéig megtartotta.

A BVSC versenyzője akkor kerül a vigaszágra, ha legyőzője bejut a fináléba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik