nemzetisport.hu 2013.09.19 19:02 Frissítve: 2015.03.25 02:18

Birkózó-vb: Barka Emese bronzérmet szerzett!

Az 55 kilós Barka Emese bronzérmet szerzett a Budapesten zajló birkózó-világbajnokságon. A magyar lány az éremcsatában tusgyőzelmet aratott a bolgár Mimi Hrisztova ellen.

Barka Emese (kékben) megszerezte a bronzérmet! (Fotó: Korponai Tamás)

Barka a nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben is biztosan jutott túl új-zélandi, illetve török ellenfelén, az elődöntőben viszont a svéd Sofia Mattssontól sima vereséget szenvedett, így készülhetett a bronzpárharcra.

„Ezzel a sorsolással és összeszedett birkózással érmet vártam tőle, és azt gondolom, hogy ez meg is lesz. Az elődöntője miatt azonban most nagyon el van keseredve, úgyhogy beszélnem kell vele. A bronzéremért ő is egy bolgárral meccsel, de kettejük között óriási szakadék tátong Emese javára, úgyhogy ha sikerül most visszazökkenteni őt a valóságba, akkor akár még technikai tussal is megnyerheti a mérkőzést" – értékelt napközben Wöller Ákos, a női válogatott edzője.

A BRONZMECCS

A Papp László Sportaréna ezúttal sincs tele, de aki itt van, elképesztő hangerőt produkál. A Sastin Marianna kedvéért az osztrák-szlovák-magyar közös határ mellől Pestre ruccanó levéliek egész délután hihetetlen ovációban részesítették a magyarokat, akik így szinte repültek az elődöntőig.

Barka az első fél percben máris határozottabban lépett fel, akcióközelbe azonban nem jutott. A következő egy percben inkább a bolgár Hrisztova tűnt ki néhány alibipróbálkozással, a bírót azonban nem verte át, figyelmeztették is.

Hrisztovát megintették passzív birkózás miatt két perc után, így harminc másodperc alatt kell pontot elérnie. A bolgár próbálkozott, de Barka megkontrázta, leszorította, és tusgyőzelmet aratott.

2:49 perc elteltével kijelenthettük, hogy vb-bronzérmes Barka Emese!

„Csalódott voltam az elveszített elődöntő után, de most nagyon örülök. Rengeteget dolgoztam ezért az éremért, és remélem, a jövőben még előrébb tudok lépni" – mondta Barka a találkozó után.

A Vasas kétszeres Eb-harmadik birkózója pályafutása első világbajnoki érmét szerezte meg, ő a magyar csapat második érmese ezen a vb-n. Kedden Veréb István állhatott fel a dobogó legalsó fokára a szabadfogásúak 84 kilogrammos kategóriájában.

BIRKÓZÓ-VB, BUDAPEST
NŐK, 55 KG
Nyolcaddöntő

Barka Emese–K. Pouri-Lane (új-zélandi) tus 4–0-nál
Negyeddöntő
Barka Emese–Bediha Gun (török) 8–0
Elődöntő
Sofia Mattsson (svéd)–Barka Emese 10–0 (4–0, 6–0)
Bronzmérkőzés
Barka Emese–Mimi Hrisztova (bolgár) tus 3–0-nál

2019.09.21 23:32:18

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A virtuozitásnál fontosabb a karakter, a jellem szilárdsága, úgy is fogalmazhatnánk, az igazi tehetség végül így is, úgy is utat tör magának.

2019.09.19 21:39:13

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Egyetlen feltörekvő hazai tehetségtől sem vette el a helyet.

2019.09.18 21:49:34

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Ez a jövő – esszük, nem esszük, nem kapunk mást. És ne tévedjünk: az éhhalált választóknak még az emlékét sem igen fogják megőrizni.

2019.09.16 16:30:55

Egyéb egyéni VINCZE SZABOLCS

Arkagyij Dvorkovicsnak tetszenek a magyar kezdeményezések és támogatni akarja őket.

2019.09.17 19:28:46

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Lőrincz Tamás minden idők egyik legjobb magyar birkózója.