MTI 2019.04.14 17:31 Frissítve: 2019.04.14 17:49

Birkózó Eb: öt éremmel zárt a magyar küldöttség

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában Fritsch Róbert és a 97 kilós Varga Ádám is kikapott vasárnap a vigaszágon a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon.

 

Fritsch nem kezdte jól a bronzmérkőzésért zajló összecsapását, ugyanis Hrant Kalacsjan nemcsak ledöntötte a lábáról, hanem a földön a fején át is forgatta, így az örmény négypontos előnyre tett szert. A folytatásban sokkal elszántabb és koncentráltabb volt a Pénzügyőr újonca, előbb ellenfele válldobási kísérleténél ügyesen visszafogott, így ő vitte földre Kalacsjant, akit aztán saját akcióból is egyszer ledöntött, a 4:4-es döntetlen pedig az utolsó pontok miatt neki kedvezett. Csakhogy amikor már úgy tűnt, élete első felnőttvilágversenyén rögtön éremért birkózhat, akkor Kalacsjan egy válldobással a maga javára fordította a meccset (4:8), pedig már csak két másodperc volt hátra.

Vargának két meccset kellett nyernie ahhoz, hogy este a bronzért is szőnyegre léphessen. Elsőként Sziarhej Sztaradubbal találkozott, akit az első menetben intettek (1:0), de az UTE versenyzője a földön nem tudott rajta akciót csinálni. A második három percben Vargát küldték le (1:1), aki szintén kiválóan védekezett. Alig másfél perc volt hátra, és az utolsó pont miatt a fehérorosz állt továbbjutásra, azonban Varga utolsó energiatartalékait mozgósítva addig űzte-hajtotta ellenfelét, amíg azt ismét meg nem intették (2:1). Az viszont nem volt biztató a folytatásra nézve, hogy Varga láthatóan nagyon elfáradt a végére.

Ez a második találkozó második felében ki is ütközött. Az első három percben ugyan egy intéssel előnybe került az újpesti birkózó, de a földön hiába próbálta háromszor is kiemelni Orhan Nurijevet, abból megpörgetni már nem tudta. Ezzel tulajdonképpen el is készült az erejével Varga, akit a pihenő után előbb kitolt azeri ellenfele (1:1), majd a bíró megintette passzivitásért (1:2). Bár a földön remekül védekezett, a hátra lévő egy percben nem volt energiája ahhoz, hogy pontot csináljon, vagy megintesse passzivitásért Nurijevet.   

Fritsch és Varga búcsújával a mieink befejezték szereplésüket a kontinensviadalon, amelyet egy arany- és négy bronzéremmel zártak. Barka Emese sporttörténelmi győzelme mellett a nőknél Sastin Marianna és Németh Zsanett, a szabadfogásúaknál Veréb István, míg a kötöttfogásúaknál Szilvássy Erik lett harmadik. Az öt medálból csak Verébé nem olimpiai súlycsoportban született.

2019.04.22 22:53:34

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Higgyék el, a záróbusznál nincs megalázóbb, a »célterületről« kizárással együtt azt jelenti, hogy a »jelentős közösség« kivetett magából, hiába készültem esetleg napi futásokkal, egészséges ételekkel-italokkal, már-már tudományosan a versenyre.

2019.04.20 23:33:05

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

ALAPVONAL. Mindezek tudatában tényleg érthetetlen, hogyan telhetett el hatvankilenc esztendő magyarországi asztalitenisz-világbajnokság nélkül.

2019.04.20 16:26:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Nem tudta, kivel szórakozik. A harcos előbb csak szólt, ám mikor az nem használt, cselekedett.

2019.04.19 22:33:55

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Elkoptathatatlan emlék, amikor hajdanán a két locsolkodási célállomás közötti zsákmánymustra során egyikünk boldogan kiáltott fel: most már biztosan el tudok menni az idegenbeli meccsre!

2019.04.17 23:51:45

Egyéb egyéni RUSZANOV ANDRÁS

ALAPVONAL. Anno saját művének, a tökélyre fejlesztett nimbusznak esett áldozatául. Meg sem fordul(hatot)t egy átlagember fejében, hogy Tiger Woods vereséget szenved az élet bármely területén.