MTI 2019.04.14 17:31 Frissítve: 2019.04.14 17:49

Birkózó Eb: öt éremmel zárt a magyar küldöttség

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában Fritsch Róbert és a 97 kilós Varga Ádám is kikapott vasárnap a vigaszágon a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon.

 

Fritsch nem kezdte jól a bronzmérkőzésért zajló összecsapását, ugyanis Hrant Kalacsjan nemcsak ledöntötte a lábáról, hanem a földön a fején át is forgatta, így az örmény négypontos előnyre tett szert. A folytatásban sokkal elszántabb és koncentráltabb volt a Pénzügyőr újonca, előbb ellenfele válldobási kísérleténél ügyesen visszafogott, így ő vitte földre Kalacsjant, akit aztán saját akcióból is egyszer ledöntött, a 4:4-es döntetlen pedig az utolsó pontok miatt neki kedvezett. Csakhogy amikor már úgy tűnt, élete első felnőttvilágversenyén rögtön éremért birkózhat, akkor Kalacsjan egy válldobással a maga javára fordította a meccset (4:8), pedig már csak két másodperc volt hátra.

Vargának két meccset kellett nyernie ahhoz, hogy este a bronzért is szőnyegre léphessen. Elsőként Sziarhej Sztaradubbal találkozott, akit az első menetben intettek (1:0), de az UTE versenyzője a földön nem tudott rajta akciót csinálni. A második három percben Vargát küldték le (1:1), aki szintén kiválóan védekezett. Alig másfél perc volt hátra, és az utolsó pont miatt a fehérorosz állt továbbjutásra, azonban Varga utolsó energiatartalékait mozgósítva addig űzte-hajtotta ellenfelét, amíg azt ismét meg nem intették (2:1). Az viszont nem volt biztató a folytatásra nézve, hogy Varga láthatóan nagyon elfáradt a végére.

Ez a második találkozó második felében ki is ütközött. Az első három percben ugyan egy intéssel előnybe került az újpesti birkózó, de a földön hiába próbálta háromszor is kiemelni Orhan Nurijevet, abból megpörgetni már nem tudta. Ezzel tulajdonképpen el is készült az erejével Varga, akit a pihenő után előbb kitolt azeri ellenfele (1:1), majd a bíró megintette passzivitásért (1:2). Bár a földön remekül védekezett, a hátra lévő egy percben nem volt energiája ahhoz, hogy pontot csináljon, vagy megintesse passzivitásért Nurijevet.   

Fritsch és Varga búcsújával a mieink befejezték szereplésüket a kontinensviadalon, amelyet egy arany- és négy bronzéremmel zártak. Barka Emese sporttörténelmi győzelme mellett a nőknél Sastin Marianna és Németh Zsanett, a szabadfogásúaknál Veréb István, míg a kötöttfogásúaknál Szilvássy Erik lett harmadik. Az öt medálból csak Verébé nem olimpiai súlycsoportban született.

2020.02.20 10:34:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A magazinban számos verseny bemutatása mellett írunk a rajtcsomagokról, versenymániáról és a népszerű félmaratoniról is.

2020.02.20 16:58:24

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

A mindennapos testnevelésóra bevezetésével a néptánc is nagy lehetőséghez jutott.

2020.02.17 23:16:07

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ez nem ellenőrizetlen forrású és hitelességű átigazolási pletyka Cristiano Ronaldóról vagy Lionel Messiről – mert velük minden hírt el lehet adni –, hanem a magából erkölcsileg kifordult rögvalóság.

2020.02.17 13:55:49

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY (Berlin), HATÁR DÁVID, LAKNER GÁBOR (Budapest)

A nőknél ismét Simone Biles nyert • A dél-afrikai rögbiválogatott az Év csapata • Dirk Nowitzki életműdíjat kapott.

2020.02.11 23:55:14

Egyéb egyéni S. T. J.

A Nemzeti Sport szerdai számából ajánljuk.