Birkózó Eb: Muszukajev bronzmeccses, Ligeti botrányos meccsen kapott ki

Vágólapra másolva!
2020.02.15. 13:44
null
Nagy Mihály (pirosban) legfeljebb a vigaszágon folytathatja (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
A vigaszágra kerülő Muszukajev Iszmail 8:4-es sikerének köszönhetően élete első Eb-érméért küzdhet meg a szombat esti programban, míg Nagy Mihály roppant izgalmasra sikeredett mérkőzés után jutott tovább a 86 kilósok között, majd kikapott a nyolcaddöntőben. Ligeti Dániel botrányos meccsen vereséget szenvedett, Kuramagomedov Murad viszont elődöntőbe jutott. 

 

A római kontinensviadal utolsó előtti napján összesen öt magyar érdekeltség volt szabadfogásban: amint a minap megírtuk, Muszukajev Iszmail a vigaszágon folytathatta felemás pénteki teljesítménye után, míg „növekvő sorrendben” Kuramagomedov Murad (74 kg), Nagy Mihály (86 kg), Tóth Bendegúz (92 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) szombaton kezdi meg szereplését az Eb-n.

Elsőként Muszukajev lépett szőnyegre, tokiói kvótás honosítottunknak a moldovai Sacultant kellett legyőznie a bronzmeccsért. Ezt most sokkal komolyabban vette, mint egy nappal korábban, legalábbis egy darabig: 8:0 után azért csak megállt, de ezúttal ez is belefért, 8:4-es sikerének köszönhetően ott van az esti programban, ahol pályafutása első Eb-érméért küzdhet meg az azeri Rahimzadéval.

Izgalmassá tette nyitó mérkőzését Eb-bronzérmesünk, Nagy Mihály, aki többször is kikapta ugyan az izraeli színekben versenyző Kalashnikov lábát, de érdemi akciót nem tudott csinálni belőle. Ráadásul fél perccel a vége előtt utóbbi vitte le őt, és majdnem át is billentette, szerencsére nem sikerült, Nagy bravúrosan kijött a szorításból, és abból ő ment az izraeli mögé, így hatalmas izgalmak után 3:3-mal, utolsó ponttal ő jött ki jobban a meccsből (az ellenfél challenge-dzselt, de elbukta, így 4:3-ra nyert Nagy). A Sziget SC versenyzője a nyolcaddöntőben a szlovákok vb-ezüstérmes orosz klasszisával, Boris Makojevvel találkozik.

Nem sikerült a bravúr Tóth Bendegúznak, aki a 92 kilósok selejtezőjében szenvedett sima technikai tusos vereséget az azeri Alborovtól. Pedig sokáig jól tartotta magát, és a második menetet a taktikának megfelelően ő irányította, ám az ellenfele egy ízben berobbant lábra, levitte, befogta az orsót és másodpercek alatt technikai tusig pörgette, így a magyar legfeljebb a vigaszágban bízhat (csakhogy ezen az ágon van többek között az orosz Tcakulov is…).

„Az volt a terv, hogy kifárasszam, mert tudtuk, hogy korábban kilencvenhét kilóban indult, azaz valószínűleg sokat kellett fogyasztania. Odáig működött is a taktika, hogy engem intettek először, de aztán amikor a második menetben elindultam, és elkezdtem hajtani, sajnos inkább a támadásomra figyeltem, ő meg egyszer befogta a lábam és levitt, onnantól vége volt…”

FRISSÍTÉS: Egy-eggyel ért véget a magyar–szlovák nyolcaddöntős különcsata. A 86 kg-os Nagy Mihály nem tudta megszorítani a 2017-es vb-ezüstérmes Boris Makojevet, a technikai tusos vereséget hajszál híján elkerülte, de végül a szlovák-orosz 8:0 után az utolsó másodpercekben megcsinálta a tízpontos különbséghez szükséges maradék két pontot is, így gond nélkül masírozott be a negyeddöntőbe – reménykedünk, hogy végül meg sem áll a fináléig, így magával vinné Nagyot a vigaszágra.

„Szerettem volna nyerni, erre akkor lett volna esélyem, ha az első három percet kihúzom valahogy, ez lett volna a terv, de ez sajnos nem sikerült…” – mondta csalódottan Nagy Mihály.

Viszont még bízhat a vigaszági szereplésben, mivel orosz származású szlovák legyőzője, Boris Makoev elődöntős.

Nem hagyott esélyt a mi másik honosítottunk, Kuramagomedov Murad, aki tükörsima technikai tusos győzelmet aratott Jakub Sykora felett, így ő már a legjobb nyolcban jár, ahol a francia–fehérorosz győztesével meccsel.

FRISSÍTÉS: Ligeti botrányos meccsen vereséget szenvedett

Nagyon nehéz higgadtan értékelni Ligeti Dániel nyitó mérkőzését. Ez az Európa-bajnokság hosszú idő óta végre nem a bírókról és a botrányosabbnál botrányosabb ítéletekről szólt a sportágban, erre az utolsóként szőnyegre lépő nehézsúlyú klasszisunkat jóformán megverették a téves bírói ítéletekkel. A Haladás izomkolosszusa az első menetben gyönyörűen húzott bele a zónában ellenfele, az orosz Cizsipov fogásába, és remek négypontossal dobta ki őt a szőnyegről, ám ami ezután következett, értelmezhetetlen. Az orosz kétszer is kristálytisztán kilépett, és úgy indított, ám megdöbbenésre a bírók mind a kétszer érvényesnek ítélték az akciót – pedig az elsőt még vissza is nézték Bánkuti Zsolt challenge-dzse után, a másodiknál pedig konkrétan mind a két lába kint volt az orosznak. Hiába, a pontokat érthetetlen módon megadták, maradt a 10:5-ös végeredmény, no meg a tehetetlen düh…

„Nem tudok mit mondani egy ilyen meccs után, ezt lehetetlen értékelni – tárta szét a karját Eb-ezüstérmes klasszisunk elkeseredetten (legutóbb a 2014-es vantaa-i Eb-ről hozott haza érmet, akkor egy bronzot). – Az első menet hibátlan volt, aztán történt, ami történt – sportoló vagyok, nem a bírókkal kell foglalkoznom. Az elmúlt hat évem amúgy sem az éremesőről szólt, de mindig mentem előre, csináltam, úgy álltam oda az összes világversenyre, hogy ott leszek a dobogón, és lehetőleg a legfényesebb érmet hozom haza. Nem sikerült, és most sem sikerült… Most mondhatnám, hogy a bírók elvették tőlem, vagy hogy hiába tettem meg mindent, mégsem sikerült, de ezeket az elmúlt hat évben már ellőttem. Jelenleg annyit tudok tenni, hogy ezt valahogy nagyon gyorsan elfelejtem, és márciusra, a kvalifikációs viadalra összeszedem magam és újra megpróbálok csodát tenni, bejutni a döntőbe és kvalifikálni magam az olimpiára. Kétszer már sikerült, miért ne sikerülhetne harmadszorra is…?”

FRISSÍTÉS: Kuramagomedov Murad elődöntőbe jutott

A szabadfogásúak 74 kilogrammos kategóriájában szereplő Kuramagomedov Murad nyolcaddöntős sikerét követően a legjobb nyolc között is magabiztosan nyert, ezúttal Andrej Karpacs ellen. A 23 éves magyar az első három percben két mögékerüléssel 4:0-s előnyre tett szert, melyet a folytatásban egy hasonló akcióval 6:0-ra növelt. A hajrában Kuramagomedov már csak a védekezésre összpontosított, két éve Eb-bronzérmes fehérorosz riválisa pedig csupán szépíteni tudott (6:2). Kuramagomedovra a címvédő és tavaly vb-ezüstérmes olasz Frank Chamizo Marquez vár a délutáni elődöntőben. (MTI)

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Kohán Gergely

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik