Birkózó Eb: Lévai Zoltán és Lőrincz Viktor is ezüstérmes

Vágólapra másolva!
2020.02.11. 19:44
null
Lévai Zoltán ezüstérmes lett az Eb-n (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Lévai Zoltán (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) is ezüstérmet szerzett a kötöttfogású birkózók római Európa-bajnokságán.

 

A Budapest Honvéd birkózója végletekig kiélezett ki-ki mérkőzésen szenvedett vereséget azeri riválisától, így élete második felnőtt-világversenyéről Eb-ezüstérmet vihet haza.

ÍGÉRETES FIATALOK

A keddi nap másik fontos tanulsága, hogy ezúttal a fiatalok is reflektorfénybe kerülhettek kicsit, és nem is vallottak szégyent. Jó látni, hogy nemcsak 77 kilóban van meg az utánpótlás: a kedden kezdő fiatalok közül a Váncza István és a felnőtt újonc Szőke Alex is helytállt. Előbbi Váncza István két szép győzelem után került vigaszágra 19 évesen, a felnőttmezőnyben újonc Szőke Alex pedig a kétszeres vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes szerb-grúz Mihail Kadzsalát verte meg magabiztosan, más kérdés, neki nem volt szerencséje, orosz legyőzőjét az elődöntőben megállította az olasz színekben versenyző Kakhelashvili. A 82 kg-osok között azonban a vb- és Eb-bronzérmes Szabó László bolgár legyőzője döntőbe jutott, úgyhogy a harmadik napon máris lesz két vigaszági érdekeltségünk a szerdán kezdő hölgyek, Galambos Ramóna (59 kg), Németh Zsanett (76 kg) mellett.

Lévai Zoltán élete első döntőjére készülhetett felnőtt-világversenyen, de a Honvéd ifjú kiválósága elmondta: ezzel nem elégszik meg, mindenáron az aranyérmet szeretné megszerezni a lelátón ülő családtagjai előtt.

Határozottan is kezdett az azeri Sanan Suleymanov ellen, utóbbit küldték le először, ám az azeri tanárian védekezett lentről, bár Lévai többször is összefogta, megpörgetni vagy eldobni egyszer sem tudta, így „csak” 1:0 volt ide.

A második menetben, ahogy az már csak lenni szokott, megkapta a visszaintést az ellenfél, de Lévai is nagyszerűen védekezte ki a lentit – azonban utolsó ponttal Suleymanov állt jobban. Egyértelmű volt, a győzelemhez akció kell, Lévai ment is előre, és bár egy perccel a vége előtt szépen összefogta állásból az azerit, eldobnia nem sikerült – talán ki is csúszott kicsit a kezei közül –, ebből lett az, hogy gyakorlatilag magára rántotta az ellenfelet, így még az kapott két pontot, és 3:1-re nyert.

Lévainak azonban egyáltalán nincs szégyenkeznivalója – még ha ez a legkevésbé sem vigasztalta, miután lejött a szőnyegről –, egyrészt az ezüst is gyönyörűen csillog élete második felnőtt-világversenyén, másrészt aki ilyen érett és magabiztos birkózást mutat be alig 24 évesen, annak joggal előlegezhetjük meg, hogy előbb-utóbb lesz ez még fényesebb is...

„Szomorú vagyok, nem az ezüstért jöttem, hanem az aranyért. Ez nagyon fáj most, és holnapra sem fog elmúlni... A végén, amikor sikerült összefognom, talán volt egy pont, ahol, ha egy századmásodperccel korábban elindítom az akciót, meglehetett volna, de mindenképpen a biztosra akartam menni. Sajnos ekkor már eltelt öt perc, végül még jobban kicsúszott, és ebből lett az, hogy rám esett, és még ő kapott két pontot. Egyáltalán nem éreztem, hogy különbség lett volna köztünk, nagyon szoros meccs volt, sajnálom, hogy én jöttem ki belőle vesztesen. Őszintén remélem, lesz ez még fényesebb, ezért dolgozom, de most egyáltalán nem vigasztal, hogy eljutottam a döntőig” fogalmazott Lévai.

Lőrincz Viktor (kékben) is ezüstérmet szerzett (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Lőrincz Viktor (kékben) is ezüstérmet szerzett (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Világbajnoki ezüstérmes tokiói kvótásunk, Lőrincz Viktor most nem tudta megismételni a 2017-es újvidéki Eb-címét, a döntőben fiatal ukrán ellenfele saját támadásaiból verte meg kontrákkal, így Lévai Zoltán után ő is ezüstéremmel zárt az olasz fővárosban.

Nagyon szerettük volna, hogy teljessé legyen a magyar (és a Honvéd-) éremkollekció kedden, ezt Lőrincz Viktor teljesíthette be. Talán legnagyobb Eb-favoritunk a 87 kg-osok fináléjában az ukrán Szemjon Novikovval nézett farkasszemet, és már a meccs elején állásból elkezdte meggyötörni és felőrölni ellenfelét. Egy perc sem telt el, az ukránt máris figyelmeztette a szőnyegbíró, aztán 4:40-nél pedig meg is intette és leküldte. Lőrincznek azonban ezúttal nem jött a lenti pörgetés, pedig csak egy hajszál hiányzott hozzá, már szinte a zsebében érezhette a két pontot – ám a fürge ukrán, a jó ég tudja, hogyan, az utolsó pillanatban valahogy kibújt a fogásból, és villámgyorsan a magyar hátán termett. Ezzel 1:1-gyel fordulhattak, de az ukrán állt győzelemre.

A második menetben aztán Novikov kezdett el nagy iramot menni, ezzel talán kicsit meg is lepte Európa-bajnokunkat, aki vissza is kapta az intés, leküldés-kombót (2:1 oda). Ebből azonban nem tudott akciót csinálni az ukrán, másképpen, két perccel a vége előtt úgy álltunk, Lőrincznek egyetlen szerzett pont elég lehetne a sikerhez. Ment is előre, de erős ez a fiatal ukrán, és bár a ceglédi klasszis egy ízben majdnem kitolta, innen is ügyesen lépett el, majd ő terelte ki Lőrinczet a zónán kívülre. Az idő szűkében egyre inkább pánikszerű próbálkozásokból megint az ellenfél jött ki jobban, miután a magyar egy indítása után gyakorlatilag beesett alá, így 7:1-re nyert, megérdemelten, de egyértelműen túlzó különbséggel. Sebaj: ahogy maga Lőrincz mondta, nem most kell a csúcsforma, hanem majd augusztus 4–5-én a japán fővárosban...

„Belefogott a pörgetésbe, aztán kiforgatott, amikor én akartam kitolni – ezen múlott. A taktika az lett volna, hogy kifárasztom, ami, úgy érzem, működött is, mégis ő jött ki jobban minden helyzetből. Talán kicsit türelmesebbnek kellett volna lennem, nem tudom... Nyilván örömteli, hogy egy olimpia évében Európa-bajnoki döntőt birkózhatok, de nagyon szerettem volna meg is nyerni, ez sajnos most nem sikerült” – mondta Lőrincz.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Kohán Gergely

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik