KOHÁN GERGELY (ÚJVIDÉK) 2017.05.06 21:38 Frissítve: 2017.05.06 22:39

Birkózó Eb: Lám 3–0-ra vezetett a döntőben, majd jött a dráma

Lám Bálint szállította a magyar küldöttség ötödik érmét a Szerbiában zajló birkózó Európa-bajnokságon: a kötöttfogásúak 130 kg-os súlycsoportjának döntőjében riói olimpikonunk 4–3-ra kikapott a török Riza Kayaalptól.

Lám Bálintot (zöldben) a döntőig nem lehetett megállítani (Fotó: Martin Gábor/MBSZ)

 

 

Már a szabadfogásúakra sem lehetett panaszunk az újvidéki kontinensviadalon, hiszen Németh Zsanett révén egy ezüst-, Veréb István és Barka Emese révén pedig egy-egy bronzérmet vittek haza a mieink a Vajdaság székvárosából, de a legvérmesebb reményeink továbbra is legerősebb szakágunkhoz, a kötöttfogásúakhoz fűződtek.

S egyelőre nem is okoznak csalódást: noha legnagyobb klasszisaink, Lőrincz Tamás, Bácsi Péter, Lőrincz Viktor és Korpási Bálint csak a zárónapon, vasárnap lépnek szőnyegre, már a szombat is bőven várakozáson felül sikerült, hiszen mind a négy, szőnyegre lépő honfitársunk éremért birkózhatott!

A legnagyobb sikert nehézsúlyú versenyzőnk, Lám Bálint érte el: a Honvéd kiválósága élete első Eb-döntőjén küzdhetett, és bár ott nem bírt a kategória egyik legnagyobb klasszisával, a jóval rutinosabb és esélyesebb, olimpiai ezüst- és bronzérmes, kétszeres világbajnok török Riza Kayaalppal – pedig nagy meglepetésre a fináléban is 3–0-s előnyre tett szert, de végül elfáradt, s jóval rutinosabb ellenfele megfordította az állást: óriások közti óriási küzdelem volt!  –, így is minden dicséretet megérdemel, hiszen 24 esztendősen nyert Eb-ezüstöt, méghozzá Deák Bárdos Mihály 2011-es dortmundi Eb-bronza után az első magyar érmet a kötöttfogásúak királykategóriájában!

„Kettős érzéseim vannak: egyfelől nagyon boldog vagyok, hiszen ezüstérmes lettem, másfelől viszont annyira közel volt az arany... – mondta Lám Bálint a Nemzeti Sportnak a döntő után. – Erre nem számítottam, hogy a fináléban egy ekkora klasszis ellen három nullra fogok vezetni, s nekem kellene megvédeni az előnyömet – még meg kell tanulnom, hogy ilyen kiélezett meccsen, egy döntőben hogyan kell okosan birkózni. Egész nap éreztem a magyar szurkolók támogatását, ez is nagyon sok lendületet és erőt adott!" 

Nála éppen tíz évvel idősebb Kiss Balázs, aki pedig 34 esztendősen állhatott fel újra az Európa-bajnoki dobogóra, miután harcos meccseken, nemegyszer az ellenfelek mellett a bírókkal is megküzdve szerzett 2007 után ismét bronzérmet kontinensviadalon.

„Nagyon boldog vagyok, hogy tíz év után sikerült újra Európa-bajnoki érmet szereznem. Rengeteg sérülés hátráltatta a felkészülésem, most mégis mindent kiadtam magamból, amit csak tudtam; ráadásul az első meccsemen sikerült visszavágnom régi nagy riválisomnak, a török Cenk Ildemnek, aki az egyik legsportszerűtlenebb birkózó a mezőnyben – ezt most is bizonyította –, úgyhogy egyáltalán nincs hiányérzetem, maximálisan elégedett vagyok!" – nyilatkozta a bronzmeccse után Kiss Balázs.

Rajtuk kívül mindenképpen dicséret illeti a két „kicsit", az 59 kg-ban szereplő Torba Eriket és a 66 kilós Krasznai Mátét is, akik bátor birkózást bemutatva maradtak le nem sokkal a dobogóról: mindketten a pontszerző, ötödik helyen végeztek. Elmondható: Kisst leszámítva mindannyian legjobb felnőtteredményüket érték el Újvidéken!

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.12.15 23:46:31

Egyéb egyéni DLUSZTUS IMRE

NS-VÉLEMÉNY. Ezért sem helyes, hogy a labdarúgókat harcra buzdítják a lelátóról, mert ez a kívülről érkező késztetés csupán a szabálytalanságok számát növeli, gyakran egészen az elviselhetetlenségig.

2017.12.14 05:18:37

Egyéb egyéni M. D.

A 2018-as világbajnokságon véget ér egy korszak • Ki állíthatja meg Van Gerwent?

2017.12.13 23:50:32

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

NS-VÉLEMÉNY. A sérült sportolók sok esetben hajlamosak hinni a sorsszerűségben. Így kellett történnie, mondogatják, ennek be kellett következnie, mert éppen túledzették magukat, vagy ilyen-olyan okok miatt nem tudtak a versenyre koncentrálni.

2017.12.13 18:58:50

Egyéb egyéni KÁLLAI GÁBOR (Brainsporting)

Az AlphaZerónak csak 4 óra kellett, hogy megtanulja a sakk alapjait, majd legyőzze a legerősebb programot.

2017.12.08 23:39:43

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

NS-VÉLEMÉNY. Az ITTF lett az első nemzetközi szövetség, amelynek a világ jelenlegi összes, azaz mind a 226 országa a tagja – félelmetes szám, gondoljanak csak bele, még az Egyesült Nemzetek Szervezetének is csak 193 tagországa van.