HIRDETÉS
HIRDETÉS
KOHÁN GERGELY (ÚJVIDÉK) 2017.05.06 21:38 Frissítve: 2017.05.06 22:39

Birkózó Eb: Lám 3–0-ra vezetett a döntőben, majd jött a dráma

Lám Bálint szállította a magyar küldöttség ötödik érmét a Szerbiában zajló birkózó Európa-bajnokságon: a kötöttfogásúak 130 kg-os súlycsoportjának döntőjében riói olimpikonunk 4–3-ra kikapott a török Riza Kayaalptól.

HIRDETÉS
Lám Bálintot (zöldben) a döntőig nem lehetett megállítani (Fotó: Martin Gábor/MBSZ)

 

 

Már a szabadfogásúakra sem lehetett panaszunk az újvidéki kontinensviadalon, hiszen Németh Zsanett révén egy ezüst-, Veréb István és Barka Emese révén pedig egy-egy bronzérmet vittek haza a mieink a Vajdaság székvárosából, de a legvérmesebb reményeink továbbra is legerősebb szakágunkhoz, a kötöttfogásúakhoz fűződtek.

S egyelőre nem is okoznak csalódást: noha legnagyobb klasszisaink, Lőrincz Tamás, Bácsi Péter, Lőrincz Viktor és Korpási Bálint csak a zárónapon, vasárnap lépnek szőnyegre, már a szombat is bőven várakozáson felül sikerült, hiszen mind a négy, szőnyegre lépő honfitársunk éremért birkózhatott!

A legnagyobb sikert nehézsúlyú versenyzőnk, Lám Bálint érte el: a Honvéd kiválósága élete első Eb-döntőjén küzdhetett, és bár ott nem bírt a kategória egyik legnagyobb klasszisával, a jóval rutinosabb és esélyesebb, olimpiai ezüst- és bronzérmes, kétszeres világbajnok török Riza Kayaalppal – pedig nagy meglepetésre a fináléban is 3–0-s előnyre tett szert, de végül elfáradt, s jóval rutinosabb ellenfele megfordította az állást: óriások közti óriási küzdelem volt!  –, így is minden dicséretet megérdemel, hiszen 24 esztendősen nyert Eb-ezüstöt, méghozzá Deák Bárdos Mihály 2011-es dortmundi Eb-bronza után az első magyar érmet a kötöttfogásúak királykategóriájában!

„Kettős érzéseim vannak: egyfelől nagyon boldog vagyok, hiszen ezüstérmes lettem, másfelől viszont annyira közel volt az arany... – mondta Lám Bálint a Nemzeti Sportnak a döntő után. – Erre nem számítottam, hogy a fináléban egy ekkora klasszis ellen három nullra fogok vezetni, s nekem kellene megvédeni az előnyömet – még meg kell tanulnom, hogy ilyen kiélezett meccsen, egy döntőben hogyan kell okosan birkózni. Egész nap éreztem a magyar szurkolók támogatását, ez is nagyon sok lendületet és erőt adott!" 

Nála éppen tíz évvel idősebb Kiss Balázs, aki pedig 34 esztendősen állhatott fel újra az Európa-bajnoki dobogóra, miután harcos meccseken, nemegyszer az ellenfelek mellett a bírókkal is megküzdve szerzett 2007 után ismét bronzérmet kontinensviadalon.

„Nagyon boldog vagyok, hogy tíz év után sikerült újra Európa-bajnoki érmet szereznem. Rengeteg sérülés hátráltatta a felkészülésem, most mégis mindent kiadtam magamból, amit csak tudtam; ráadásul az első meccsemen sikerült visszavágnom régi nagy riválisomnak, a török Cenk Ildemnek, aki az egyik legsportszerűtlenebb birkózó a mezőnyben – ezt most is bizonyította –, úgyhogy egyáltalán nincs hiányérzetem, maximálisan elégedett vagyok!" – nyilatkozta a bronzmeccse után Kiss Balázs.

Rajtuk kívül mindenképpen dicséret illeti a két „kicsit", az 59 kg-ban szereplő Torba Eriket és a 66 kilós Krasznai Mátét is, akik bátor birkózást bemutatva maradtak le nem sokkal a dobogóról: mindketten a pontszerző, ötödik helyen végeztek. Elmondható: Kisst leszámítva mindannyian legjobb felnőtteredményüket érték el Újvidéken!

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.26 10:00:33

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

A kezdetektől a téli olimpiai aranyig – évértékelés a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével.

2018.05.24 13:28:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Gyuri a hegyről mesél Monte-Carlóról, blöffről, szerencséről, főnöke „megfenyítéséről", arról, mit csinálna, ha elbukná az összes pénzét.

2018.05.20 00:51:42

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Inkább „kimozgom” magamból a feszültséget, mintsem hogy betokosodjon, s részemmé váljon a gyűlölet. A sport erre is jó módszer, tessék elhinni!

2018.05.17 13:02:46

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Ígéretesen induló karrier, zaklatás, bujkálás és félelem, maradandó hegek és az út a boldogságig.

2018.05.11 10:52:06

Egyéb egyéni RÁC BENEDEK BALÁZS

Identitásképző ragaszkodás a sport világában • Régen minden más volt. Még a klubhűség is.

HIRDETÉS
HIRDETÉS