KOHÁN GERGELY (ÚJVIDÉK) 2017.05.06 21:38 Frissítve: 2017.05.06 22:39

Birkózó Eb: Lám 3–0-ra vezetett a döntőben, majd jött a dráma

Lám Bálint szállította a magyar küldöttség ötödik érmét a Szerbiában zajló birkózó Európa-bajnokságon: a kötöttfogásúak 130 kg-os súlycsoportjának döntőjében riói olimpikonunk 4–3-ra kikapott a török Riza Kayaalptól.

Lám Bálintot (zöldben) a döntőig nem lehetett megállítani (Fotó: Martin Gábor/MBSZ)

 

 

Már a szabadfogásúakra sem lehetett panaszunk az újvidéki kontinensviadalon, hiszen Németh Zsanett révén egy ezüst-, Veréb István és Barka Emese révén pedig egy-egy bronzérmet vittek haza a mieink a Vajdaság székvárosából, de a legvérmesebb reményeink továbbra is legerősebb szakágunkhoz, a kötöttfogásúakhoz fűződtek.

S egyelőre nem is okoznak csalódást: noha legnagyobb klasszisaink, Lőrincz Tamás, Bácsi Péter, Lőrincz Viktor és Korpási Bálint csak a zárónapon, vasárnap lépnek szőnyegre, már a szombat is bőven várakozáson felül sikerült, hiszen mind a négy, szőnyegre lépő honfitársunk éremért birkózhatott!

A legnagyobb sikert nehézsúlyú versenyzőnk, Lám Bálint érte el: a Honvéd kiválósága élete első Eb-döntőjén küzdhetett, és bár ott nem bírt a kategória egyik legnagyobb klasszisával, a jóval rutinosabb és esélyesebb, olimpiai ezüst- és bronzérmes, kétszeres világbajnok török Riza Kayaalppal – pedig nagy meglepetésre a fináléban is 3–0-s előnyre tett szert, de végül elfáradt, s jóval rutinosabb ellenfele megfordította az állást: óriások közti óriási küzdelem volt!  –, így is minden dicséretet megérdemel, hiszen 24 esztendősen nyert Eb-ezüstöt, méghozzá Deák Bárdos Mihály 2011-es dortmundi Eb-bronza után az első magyar érmet a kötöttfogásúak királykategóriájában!

„Kettős érzéseim vannak: egyfelől nagyon boldog vagyok, hiszen ezüstérmes lettem, másfelől viszont annyira közel volt az arany... – mondta Lám Bálint a Nemzeti Sportnak a döntő után. – Erre nem számítottam, hogy a fináléban egy ekkora klasszis ellen három nullra fogok vezetni, s nekem kellene megvédeni az előnyömet – még meg kell tanulnom, hogy ilyen kiélezett meccsen, egy döntőben hogyan kell okosan birkózni. Egész nap éreztem a magyar szurkolók támogatását, ez is nagyon sok lendületet és erőt adott!" 

Nála éppen tíz évvel idősebb Kiss Balázs, aki pedig 34 esztendősen állhatott fel újra az Európa-bajnoki dobogóra, miután harcos meccseken, nemegyszer az ellenfelek mellett a bírókkal is megküzdve szerzett 2007 után ismét bronzérmet kontinensviadalon.

„Nagyon boldog vagyok, hogy tíz év után sikerült újra Európa-bajnoki érmet szereznem. Rengeteg sérülés hátráltatta a felkészülésem, most mégis mindent kiadtam magamból, amit csak tudtam; ráadásul az első meccsemen sikerült visszavágnom régi nagy riválisomnak, a török Cenk Ildemnek, aki az egyik legsportszerűtlenebb birkózó a mezőnyben – ezt most is bizonyította –, úgyhogy egyáltalán nincs hiányérzetem, maximálisan elégedett vagyok!" – nyilatkozta a bronzmeccse után Kiss Balázs.

Rajtuk kívül mindenképpen dicséret illeti a két „kicsit", az 59 kg-ban szereplő Torba Eriket és a 66 kilós Krasznai Mátét is, akik bátor birkózást bemutatva maradtak le nem sokkal a dobogóról: mindketten a pontszerző, ötödik helyen végeztek. Elmondható: Kisst leszámítva mindannyian legjobb felnőtteredményüket érték el Újvidéken!

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.08.15 22:58:01

Egyéb egyéni KULCSÁR JOHANNA (MINDSET PSZICHOLÓGIA)

A sztárokkal szembeni ellenérzések fakadhatnak a társas összehasonlítás eredményeképpen létrejövő irigységből is.

2017.08.14 19:13:43

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Világbajnok kardozónk a kétszeres olimpiai bajnok lagzijában jól érezte magát, a páston igyekszik a háta mögött hagyni a hisztit.

2017.08.13 00:55:37

Egyéb egyéni IGLÓI NAGY ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. A „Kit képviselünk, hová tartozunk?” kérdés nem új keletű a sportban, mindig is voltak, akik magánéleti, politikai vagy ki tudja milyen egyéb okból országot váltottak, de ami az utóbbi évek zászlócseréi kapcsán, üzleti alapon történik, az már több mint elgondolkodtató.

2017.08.11 23:49:51

Egyéb egyéni SINKOVICS GÁBOR

„Ha igaz, hogy a lélek még itt bolyong egy ideig, te biztosan ott leszel ősszel az új Hali-stadion megnyitóján.”

2017.08.06 00:28:35

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Többünk kellemetlen élménye, hogy külföldi sportvezetőkkel, újságírókkal beszélve kiderül, fogalmuk sem volt a magyar kandidálásról, így magáról a visszalépésről sem.