Birkózó Eb: Hatos kikapott a döntőben orosz ellenfelétől

Vágólapra másolva!
2013.03.21. 16:19
null
Hatos Gábor ezüstérmes lett a tbiliszi Európa-bajnokságon (Fotó: NS-archív)
Noha életében először döntőbe jutott világversenyen, ezúttal csak ezüstérem jutott Hatos Gábornak. A 74 kilogrammos szabadfogású birkózó két menetben, szoros csatában kapott ki az orosz Andijar Gedujevtől a tbiliszi birkózó Európa-bajnokság döntőjében.

Az általában az ellenfelek fáradására, és saját erejére alapozó Hatos Gábor ezúttal már a döntő elején nagyon aktív volt. Egy mögékerüléssel már fél perc után vezetett, a felnőttvilágversenyen újonc orosz azonban nem ijedt meg, és egy kitolással egyenlített, ami egyúttal azt is jelentette, hogy a két perc leteltével neki ítélték a menetet. A folytatás is hasonlóan alakult, csak ezúttal egy akción belül volt hihetetlen fordulat: Hatos mögékerüléssel próbálkozott, már szinte neki is adtuk volna a pontot, ellenfele azonban kibújt a szorításból, és egy gyors kontrával ő került pontot érő pozícióba. Az ezt követő fél percben pedig már sikeresen menekült a vépi birkózó elől, aki így a végén ezüstérmes lett.

A vállsérüléssel bajlódó Sastin Marianna távollétében is tudott érmet szerezni a női birkózóválogatott a tbiliszi Európa-bajnokságon. A 23 éves Barka Emese 55 kilogrammban lett bronzérmes, miután a 3. helyért rendezett mérkőzésen két menetben (1:0, 1:1) legyőzte a román Ana Maria Pavalt.

Barka pályafutása második Európa-bajnoki bronzérmét szerezte meg. A kategória küzdelmeit a magyar birkózót az elődöntőben legyőző svéd Sofia Mattsson nyerte meg.

„Mindent megtettem" – mondta röviden Hatos a meccs után Gulyás István szövetségi kapitánynak. „Tudom" – jött a felelet és az ölelés válaszul.

Hatos – már a doppingvizsgálat után – az MTI-nek elmondta: természetesen csalódott.

„A döntő pici dolgokon ment el, villanások döntöttek. Annak azért örülök, hogy végre már fényesebb érmem is van a bronznál, de persze azért jobb lett volna az arany. Az orosz ellen nagyon komoly pulzusszámon pörögtem, ám az apróságok az első helyembe kerültek” – fogalmazott Hatos, aki ezt megelőzően olimpián és világbajnokságon egyszer-egyszer, Eb-n pedig háromszor állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

„Azt gondolom, hogy az első menetben kellett volna jobban megmozgatni az oroszt, akkor sikerülhetett volna a győzelem" – jegyezte meg Hegedűs Csaba a magyar szövetség elnöke.

Gulyás István kitért rá, hogy összességében elégedett az eredményekkel, de az dühíti, hogy Hatos aranyérme kevésen múlott.

„Az első menetben talán az orosz lépett ki előbb, de nem láttam pontosan, ezért nem kértem videózást, mert ha nincs igazam, akkor az még egy pluszpontot ért volna az ellenfélnek. Ligeti Danival kapcsolatban már korábban is mondtam, hogy a bronzmérkőzés kivívása is csodával ért fel, olyan rosszul érezte magát egész nap” – tette hozzá a kapitány.

Az egész nap során gyomorrontással küzdő Ligeti bronzmeccse kevés izgalmat tartogatott az azeri Dzsamaladin Magomedov ellen. A 23 éves, tavaly második, 2011-ben Eb-harmadik magyar ugyanis hiába ment előre, indításait rendre megkontrázta riválisa, aki az első menetet 4-0-ra, a másodikat pedig 6-1-re nyerte. Így Ligeti ötödik lett.

VÁLASZOL: A BRONZÉRMES BARKA EMESE

Hatos Gábor ezüstérme mellett a tbiliszi Európa-bajnokság csütörtöki versenynapjának kellemes meglepetése volt Barka Emese bronzérme. A 23 éves birkózó három remek győzelemmel ért oda a dobogó alsó fokára, ami a női szakág léte szempontjából kulcsfontosságú eredmény.

Ez a bronzérem volt a maximum, a világklasszis svéden kívül mindenkit legyőzött.
Ő nagyon erős birkózó, többszörös világ- és Európa-bajnok. Örülök, hogy meglett a bronz, miután az elődöntőben kikaptam tőle.
2007-ben, 17 évesen már egy súlycsoporttal lejjebb bronzérmes lett a szófiai Európa-bajnokságon. Össze tudja hasonlítani a kettőt?
Talán még érzésre sem ugyanolyan. Akkor elsőévesként, jó sorsolással óriási meglepetés volt a bronzérmem. Most az elmúlt évek sérüléseit magam mögött hagyva azért jöttem ki, hogy jól szerepeljek, és nehezebb riválisok ellen sikerült is.
Minden ilyen eredmény segít a magyar női birkózás elismertségén.
Pedig semmiféle plusz felelősséget nem éreztem magamon. Végre nem másoknak akartam megfelelni, magamért birkóztam.
A rendszeres éremszállító Sastin Marianna hiánya miatt sem érzett nagyobb terhet magán?
Nem foglalkoztam ilyesmivel, csak birkóztam ahogy tudtam.
A jelenlegi körülmények között ez az eredmény a maximum, vagy van feljebb?
Nem gondolom, hogy elértem volna a határt. Vannak hibáim, amiket ki kell javítanom. Nem szabad elfelejteni, hogy szeptemberben Budapesten rendezik a világbajnokságot, ahol legalább ilyen jól szeretnék birkózni.
Az álom pedig a riói olimpia...
Igen, ez a legnagyobb cél, de még nagyon messze vagyok tőle.

Sz. I.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, TBILISZI
Szabadfogás. 74 kilogramm:

Hatos Gábor (magyar)–Gedujev (orosz) 1:3 (1:1, 0:1)

Nők. 55 kilogramm. A 3. helyért:
Barka Emese (magyar)–Paval (román) 3:1 (1:0, 1:1)

A VÉGEREDMÉNY
Szabadfogásúak, 74 kg:

1. Anzsuar Gyedujev (Oroszország)
2. HATOS GÁBOR
3. Gija Csihladze (Ukrajna) és Leonyid Bazan (Bulgária)

Szabadfogású 120 kg:

1. Taha Akgul (Törökország)
2. Alen Sassziejev (Ukrajna)
3. Dzsamaladin Magomedov (Azerbajdzsán) és Geno Petriasvili (Grúzia)
...5. LIGETI DÁNIEL

Női 55 kg:
1. Sofia Mattsson (Svédország)
2. Maria Prevolaraki (Görögország)
3. BARKA EMESE és Irina Huszjak (Ukrajna)

Női 67 kg:
1. Alinya Sztadnik-Masnyina (Ukrajna)
2. Ilana Kratysh (Izrael)
3. Aline Focken (Németország) és Szvetlana Babuskina (Oroszország)
...12. GODÓ KITTI

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik