Birkózó Eb: érem nélkül zárt a szabadfogású válogatott

Vágólapra másolva!
2020.02.16. 19:13
null
Kuramagomedov Murad ötödik lett Rómában (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)
A honosított Kuramagomedov Murad révén egy ötödik hellyel, összességében érem nélkül zárt a magyar szabadfogású válogatott a római kontinensviadalon.

 

Másik Oroszországból honosított szabadfogású versenyzőnk, Muszukajev Iszmail egy nappal korábban az utolsó másodpercekben elbukott bronzmérkőzését követően a 74 kilogrammban szereplő Kuramagomedov Murad léphetett szőnyegre az utolsó esti programban, s próbálhatta meg kivívni azt, ami „elődjének” nem sikerült, vagyis a dobogót. Vagy ha kicsit fel akarnánk nagyítani a mérkőzés jelentőségét: Kuramagomedovon állt vagy bukott, hogy női és férfi szabadfogásúink visznek-e haza érmet az olaszországi kontinensviadalról. Elvégre az első napok, a kötöttfogás remeklése (két ezüstje, egy bronza és egy ötödik helye) után alaposan behúzták a féket a mieink, a hölgyek összesen voltak képesek egy nyert meccsre, a szabadfogású férfiak közül pedig, ugye, Muszukajev jutott a legtovább a maga ötödik helyével.

Nem lehetett volna azt mondani, hogy Kuramagomedov a párharc favoritja, hiszen az olimpiai bronzérmes, az elmúlt négy Eb-ből hármat megnyerő török klasszis, Soner Demirtas jött vele szemben a bronzmérkőzésen. Az első menetben sokáig nem történt semmi – azon kívül, hogy a magyar-orosznak felszakadt a szemöldöke, és ápolni kellett –, ám a félidőhöz közeledve a török szépen fogta össze a lábát, ment mögé és vitte le passzívabb ellenfelét.

3:0-s török vezetésről folytatódott a mérkőzés, a forgatókönyv pedig megegyezett az első menetben látottakkal: a háromból két percig csak kergették egymást a felek, majd Demirtas ugyanazt megcsinálta, mint a

„Szerettem volna nyerni, annak ellenére, hogy tudtam, egy világklasszis ellenfelem lesz – mondta a mérkőzés után Kuramagomedov Murad. – Nagyon készültem, de a tapasztalat és a rutin most még a török javára döntött. Taktikusabban birkózott, sajnos kétszer is le tudott vinni, így ő nyerte meg a mérkőzést.”

Ez a fogásnemünk így végül nem szerzett érmet Rómában, az meg, hogy az mennyire mutat jól, hogy az éremért birkózó két magyar szabadfogásút Muszukajev Iszmailnak, illetve Kuramagomadov Muradnak hívják, már más tészta (ha már Olaszországban vagyunk...) – ha, adj' isten, Muszukajev nyerne egy olimpiai érmet a szakágnak Tokióban, úgyis mindenki „megbocsátana” neki. (Az meg megint más kérdés, hogy a nyilvánvaló problémákat már azzal sem lehetne elfedni).

Addig is örüljünk, hogy a magyar válogatott az olimpiai évben több húzóneve – például a már szintén kvótás regnáló világbajnok, Lőrincz Tamás – nélkül is hozott két ezüstöt Lőrincz Viktor és Lévai Zoltán révén, egy bronzot a kvalifikációs sorozatra majd lefogyó, és ott a kvótát kivívni megpróbáló Európai Játékok-ezüstérmes Torba Eriknek köszönhetően, valamint összesen három ötödik helyet a fiatal kötöttfogású, Váncza István, és a két szabadfogású honosítottunk, Muszukajev Iszmail és Kurmagomedov Murad révén.

A következő cél – és a mostani eredményeknél is sokkal fontosabb – a március 19. és 22. közötti, budapesti olimpiai kvalifikációs viadal, ahol az Eb-vel szemben még szerezhetők kvóták a már meglévő négy mellé, ám ahhoz már döntőt kellene birkózni. Remélhetőleg a hazai környezet és a magyar szurkolók biztatása együttesen eredményezhet még egy-két tokiói repülőjegyet.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA
7., utolsó nap. A magyarok eredményei. Férfiak. Szabadfogás. 74 kg. A 3. helyért:
Demirtas (török)–Kuramagomedov Murad 5:0
A végeredmény. Férfiak. Szabadfogás. 61 kilogramm (14 induló). Európa-bajnok:
Alekszandr Bogomojev (Oroszország), 2. Beka Lomtadze (Grúzia), 3. Nikolai Okhlopkov (Románia) és Arszen Harutunjan (Örményország). 74 kg (21). Eb: Frank Chamizo (Olaszország), 2. Magomedraszul Gazimagomedov (Oroszország), 3. Avtandil Kentcsadze (Grúzia) és Soner Demirtas (Törökország), 5. KURAMAGOMEDOD MURAD (MAGYARORSZÁG).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik