Birkózó Eb: újabb érem! Barka Emese bronzot nyert Újvidéken

Vágólapra másolva!
2017.05.05. 19:23
null
Barka Emese bronzérmesként zárt (Fotó: Martin Gábor/MBSZ)
Barka Emese (Csepel) stabil birkózással, az utolsó fél percben gyönyörű négypontos dobással fordítva győzte le olimpiai bronzérmes azeri ellenfelét az újvidéki Európa-bajnokság harmadik helyéért rendezett összecsapáson a nők 58 kilogrammos versenyében.

 

Azok után, hogy az elődöntőben heroikus küzdelemben, az utolsó pillanatokban maradt alul a norvég Grace Bullennel szemben (10:9), Barka Emese a bronzmeccsen magabiztos birkózással győzte le az ukrán születésű, de 2014 óta azeri színekben induló Nataliya Sinishint, aki egyáltalán nem mellesleg tavaly felállhatott a dobogó alsó fokára a riói ötkarikás játékokon.

Barka végig aktívabb birkózást mutatott be a szemmel láthatóan egyetlen akcióra törekedő ellenfelével szemben, és bár Sinishin a mérkőzés utolsó percében tényleg csinált rajta egy kétpontost, a sérült – alighanem műtétre „ítélt” – vállával is küszködő Barka nem rettent meg, egy remekbe szabott, négypontos csípődobással 6:2-re nyerte meg a mérkőzést, ezzel világbajnoki bronzérme és Európai Játékok-aranyérme mellé harmadik Eb-bronzát szerezte meg.

„Teljes szívemből birkóztam végig a versenyen, az elődöntőben is, de sajnos ott nem sikerült a bravúr. Ettől még nagyon boldog vagyok, mert mindenképpen szerettem volna éremmel hazatérni erről az Európa-bajnokságról, annak ellenére is, hogy a felkészülésem nem volt ideális, és sérülés is hátráltatott” nyilatkozta sikerrel megvívott bronzmeccse után Barka Emese.

Barka a magyar küldöttség harmadik újvidéki dobogós helyét szerezte meg. Kedden Veréb István (szabadfogás 86 kg) szintén bronz-, míg csütörtökön Németh Zsanett (75 kg) ezüstérmet nyert.

Ligeti Dániel, a Haladás vb- és Eb-bronzérmes kiválósága ez elődöntőben az olimpiai bajnoktól, a bronzmérkőzésen az olimpiai bronzérmestől kapott ki, így ötödik helyen végzett az újvidéki kontinensviadalon.

Nem mondhatni, hogy szerencsés sorsolása lett volna nehézsúlyú szabadfogású klasszisunknak, Ligeti Dánielnek: az elődöntőben a kategória királyával, az olimpiai bajnoki címvédő török Taha Akgüllel találkozott (és kapott ki 5:0-ra, noha bátran birkózott), a harmadik helyért pedig a riói bronzérmes grúz Geno Petriasvilit kellett volna legyőznie.

A bravúr végül elmaradt, a szombathelyi kiválóság 4:0-s hátrányban az utolsó fél percben még indított néhány elkeseredett támadást – ellenfelét a szőnyegről kimenekülésért meg is intették a végén két pontért –, de 4:2-vel végül alulmaradt, így megismételte tavalyi Eb-eredményét.

Másik két honfitársunk közül Wilson Vanessa (női 69 kg) egy vereség, Gulyás Zsombor (szf, 70) egy-egy győzelem és vereség után esett ki. Szombaton kötöttfogásban négy magyar áll majd szőnyegre: Torba Erik (59), Krasznai Máté (66), a 2009-es világbajnok Kiss Balázs (98), valamint Lám Bálint (130).

BIRKÓZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK
A PÉNTEKI DOBOGÓSOK
női 58 kg, Európa-bajnok:

Grace Bullen (Norvégia)
2. Mariana Cherdivara Esanu (Moldova)
3. Laura Mertens (Németország) és BARKA EMESE
a döntőben:
Bullen-Esanu 3:3

női 69 kg, Európa-bajnok:
Anasztaszija Bratcsikova (Oroszország)
2. Marja Mamasuk (Fehéroroszország)
3. Alla Cserkaszova (Ukrajna) és Koumba Larroque (Franciaország)
a döntőben:
Bratcsikova-Mamasuk 6:3

szabadfogás 70 kg, Európa-bajnok:
Frank Chamizo Marquez (Olaszország)
2. Magomedmurad Gadzhiev (Lengyelország)
3. Israil Kaszumov (Oroszország) és Ruszlan Dibirgadzijev (Azerbajdzsán)
a döntőben:
Chamizo Marquez-Gadzhiev 4:3

szabadfogás 125 kg, Európa-bajnok:
Taha Akgül (Törökország)
2. Dzsamaladdin Magomedov (Azerbajdzsán)
3. Geno Petriasvili (Grúzia) és Levan Berianidze (Örményország)
5. LIGETI DÁNIEL
a döntőben:
Akgül-Magomedov 8:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik