nemzetisport.hu 2019.04.05 15:31 Frissítve: 2019.04.05 16:32

Birkózás: festménykiállítás nyílt a tavalyi budapesti vb-ről

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szervezésében, a budapesti Ari Kupsus Galériában megnyílt Adorján Attila festőművész „Ez a birkózás! – Tizenkét felejthetetlen pillanat a budapesti birkózó-világbajnokság történetéből” című kiállítása. Emellett bemutatásra került a festményekről készült művészeti album.

Bácsi Péter és a róla készült festmény (Fotók: Szabó Miklós)

 

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) elnöke, aki újfent kijelentette, hogy a 2018-as volt minden idők legjobb birkózó-világbajnoksága, többek között azért, mert ilyen „utóhatása” is van, mint ez a kiállítás és album.

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke üdvözölte a sport és a művészet találkozását, megköszönte a vb-szervezők munkáját, s örömmel jelentette ki, hogy a viadal óta háromszáz gyermekkel több birkózik, mint előtte. Szintén kiemelte a festményeken szereplő magyar kiválóságainkat (Barka Emese, Németh Zsanett, Sastin Marianna, Bácsi Péter, Lőrincz Tamás, Korpási Bálint, Kiss Balázs), akik szintén megtisztelték jelenlétükkel a megnyitót.

Adorján Attila festőművész elmondta, nagy hatással volt rá a világbajnokság, s köszönetet mondott azoknak a fotósoknak – Czagány Balázs, Koszticsák Szilárd, Martin Gábor, Róth Tamás, Jens Körner –, akiknek a tizenkét nagyszerű fényképe alapján a festményeket elkészítette. Adorján Attila munkásságát Szentandrási Zsuzsanna művészettörténész méltatta, ő írta az albumban olvasható két tanulmányt.

A festményekhez kapcsolódó esszészerű szövegeket Deák Zsigmond, a Magyar Birkózószövetség sajtófőnöke – a Nemzeti Sport főszerkesztő-helyettese – írta.

A tizenkét képet a jelenleg épülő Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épületében állítják majd ki.

 

 

 

 

 

2020.10.19 22:04:08

Egyéb egyéni L. P. I.

2020.10.19 19:08:23

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Felmérésekben, elriasztó adatok közzétételében, győzködésben nem volt, nincs hiány Klebelsberg Kunó óta napjainkig, ám mintha ezzel a legtöbbször le is tudnánk a legendás kultuszminiszter által kirótt feladatot.

2020.10.16 20:23:23

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

„Úgy harcolt, mintha tényleg ez az egyetlen és utolsó alkalma lenne a siker eléréséhez.”

2020.10.16 22:53:46

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Minden egyes győzelemnek örülni kell és értékelni, hogy Marco Rossival a gondok ellenére egy meccsre kerültünk attól, hogy részt vehessünk a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

2020.10.15 20:17:49

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Hittem, hogy a súlyemelés igazságos. Anno nem tudtam elképzelni, hogy amit látok, csalás lehet, s ami a biztonságot, a pontosságot (a mérhetőséget) jelentette nekem, az a leginkább támadható.