nemzetisport.hu 2019.01.18 15:22 Frissítve: 2019.01.18 15:47

Beszélgessen a sznúkervilág sztárjaival!

Január 26-án szombaton rendezik meg a IV. Magyar Snooker Gálát, amely az eddigi legnagyobb szabású hazai professzionális snookerrendezvény lesz, hiszen az eddigiektől eltérően nem kettő, hanem négy profi játékost láthatnak a hazai snookerrajongók a Gerevich Aladár Sportcsarnokban. Az alapvető információk mellett a játékosokat is bemutatjuk 5-5 érdekességet megemlítve róluk. Korábbi cikkünkben Judd Trumpról és Luca Brecelről olvashattak, ezúttal Stuart Binghamet és Jack Lisowskit ismerhetik meg.

 


5 ÉRDEKESSÉG – STUART BINGHAM (angol, 42 éves, világranglista-12.)

1. Világbajnoki címe meglepő volt, de nem teljesen váratlan

Nem hirtelen berobbanó tehetségként, hanem már viszonylag korosan, 38 évesen jutott fel a sportág csúcsára 2015-ben (korábban amatőr világbajnok is volt). A legendás Ray Reardon 1978-ban, 45 évesen aratott győzelme óta a sportág legidősebb világbajnoka lett akkor (később, 2018-ban Mark Williams 43 esztendősen győzött). Bár meglepetés volt a győzelme, nem volt „teljesen hihetetlen”, hiszen az azt megelőző években egyre eredményesebben kezdett snookerezni.

A Shaun Murphy elleni döntő utolsó játéka:

 

2. Mint a jó bor

A vb-címe nem egynyári sláger volt. Előtte nem nyert túl sokszor a nagy profi megméretéseken, egy-két meglepő meccsgyőzelemtől eltekintve legtöbbször a korai fordulókban búcsúzott. Azonban a kisebb tornák mellett, a 2010-es években a klasszikusokon is beindult. 2011-ben megnyerte a Goldfields Opent, 2014-ben a Shanghai Masterst, és további döntős szereplései is akadtak. A vb-sikerét nem tudta megismételni, de nyert English és Welsh Opent, Championship League-et, és további negyeddöntők, elődöntők, döntők sorát produkálta. A vb címe óta folyamatosan a legjobb 16 tagja.

3. A golf is a szerelme – volt

Fiatalabb korábban nagyon szeretett golfozni, és talán még ma is azt tenné. Viszont egy idő után úgy találta, hogy jobb, ha a snookerre koncentrál. A fentebb említett eredménylistája igazolja, hogy kiváló döntést hozott. Mivel karrierje sok utazással párosul, a visszavonulása után sem akar visszatérni a golfhoz, inkább a családjával szeretne több időt tölteni.

4. A rémálma

„Amikor két lökésnyire vagy a győzelemtől, és éppen akkor célzol rosszul, vagy mondjuk akkor ugrik meg a golyód a krétaszemcsék miatt, majd látod az ellenfelet letakarítani az asztalt. Ezért sem kezdtem el ünnepelni a vb-címemet már az asztalnál egészen addig, amíg biztossá nem vált.”

5. A legszebb pillanat a karrierjében

„Sohasem felejtem el, amikor legyőztem Stephen Hendryt a vb-n 2000-ben, vagy amikor Mark Williamsen kerekedtem felül az első, ranglistapontokat érő tornagyőzelmemkor. Az English Open vagy az amatőr vb-cím is különleges, de a profi világbajnoki cím mindent visz.”

5 ÉRDEKESSÉG – JACK LISOWSKI (angol, 27 éves, világranglista-16.)

1. Kisgyerekként remekelt

Lisowki csupán 10 éves volt, amikor elérte élete első, 100 fölötti breakjét, egészen pontosan 102-ig jutott. Különleges alkalom volt, ennek megfelelően különleges képet készítettek hozzá.

2. Súlyos betegség hátráltatta a pályafutását

Jack Lisowski némiképp „kilóg” a budapesti négyek közül, hiszen ő még nem nyert pontszerző tornát. Tehetsége alapján biztosan már jóval korábban is egyike lett volna a legjobbaknak, ám előbb nemcsak az ellenfelekkel, hanem egy súlyos betegséggel is meg kellett küzdenie. A Hodgkin-limfóma a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos elváltozását jelenti – ezzel harcolt meg eredményesen tinédzserként.

3. Nagyon büszke lehet az amatőrként elért sikerekre

Amatőr státusszal összesen öt tornán jutott döntőbe, ebből hármat megnyert. A 2009–2010-es évad PIOS-versenyein (Pontins International Open Series) kétszer győzött, a végén pedig a sorozat ötéves történetének legmagasabb pontszámával győzött. Ennek a szezonnak a végén az amatőr angol bajnoki címet is megszerezte.

4. Parádés szezont fut

Elődöntős volt a 2017-es Shanghai Mastersen, a mostani évadban pedig messze legjobb formáját futja. 10 pontszerző tornán egy döntő (Riga Masters – Neil Robertsontól kapott ki), egy elődöntő (International Championship) és három negyeddöntő (World Open, Paul Hunter Classic, European Masters) a mérlege. Nincs tehát olyan eredménysora, mint a budapesti riválisoknak, de formája miatt nagyon kemény ellenfél lesz.

5. Nehéz kiejteni a nevét

Mármint az angoloknak. Az Eurosportnak adott egyik interjújában elmondta, hogy a Lisowski névvel kitűnik, mert nyilván nem angol eredetű. „Az embereknek gyakran nehézséget okoz a kiejtése, és ez általában jó téma egy beszélgetés megkezdéséhez. Az egyik nagypapám ukrán volt, bár inkább azt mondják, hogy ez egy lengyel eredetű név. Egy nap majd utánanézek.”

AMIT A GÁLÁRÓL TUDNI KELL 

Az óriási érdeklődésre való tekintettel ismét két előadással készülnek a szervezők: a délutáni és az esti programból álló két bemutatón a világsztárok különböző komoly és szórakoztató játéknemekben is megmérkőznek egymással, magyar játékvezetők irányítása mellett.

Helyszín: Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok (1146 Budapest, Istvánmezei út 3.)

Időpont: 2019. január 26.

Délutáni program: 14:30–17:30
Esti program: 19:30–22:30

A rendezvényről bővebb információ: www.snookergala.hu

Jegyárak:
Sárga szektor – 4.990 Ft
Zöld szektor – 7.990 Ft
Barna szektor – 9.990 Ft
Kék szektor – 13.990 Ft
Rózsaszín szektor (Meet&Greet) – 29.990 Ft

Az előző gálához hasonlóan korlátozott számban, de ezúttal is lehetőség lesz Meet&Greet jegyek vásárlására.

Meet&Greet jegyek tulajdonosait a sztárok személyesen várják majd az arénában a versenyasztal mellett, ahol egy rövid beszélgetésre, fotózásra és autogramra is lehetőséget biztosítanak a szervezők.

Meet&Greet időpontok:
Délutáni program: 13.00–13.30

Esti program: 18.00–18.30

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.