Berki Krisztián ötödször a kontinens trónján

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2011.04.09. 15:06
null
Berki Krisztián az ezüstérmes Cyril Tommasone (balra) és a bronzérmes Harutyum Merdinjan (jobbra) között<br />(Fotó: Reuters)
Címkék
A lólengés döntőjében Berki Krisztián kapta a legmagasabb pontszámot a berlini torna Eb-n, így megszerezte pályafutása ötödik Európa-bajnoki aranyérmét. Hidvégi Vid ugyanezen a szeren a negyedik helyen végzett.

 

Berki, a szer tavalyi világbajnoka – aki másodikként lépett a lóhoz – 15.625 pontot kapott gyakorlatára, ez két tizeddel jobb volt, mint amit a csütörtöki selejtezőben ért el. A kvalifikációt követően a brit Louis Smith volt Berki egyik legnagyobb „kihívója”, ám hibázott, így nem szólhatott bele a versenybe. A riválisok közül az olasz Alberto Busnari következett, aki szintén leesett, ekkor már biztos volt az érem Berki számára.

A sorban Hidvégi Vid következett, az előtte lévőkkel ellentétben ő nem remegett meg, 14.725 pontot kapott, amivel a harmadik helyre jött fel. Utolsóként a francia Cyril Tommasonét szólították, aki már az első mozdulatait elrontotta, és ekkor már tudni lehetett, hogy Berki lesz bajnok. A francia végül „bejött” a második helyre, így Hidvégi leszorult a dobogóról.

A 26 éves Berki 2005 (Debrecen), 2007 (Amszterdam), 2008 (Lausanne) és 2009 (Milánó) után ötödik alkalommal lett Európa-bajnok.

„Minden aranyéremnek megvan a maga varázsa, ennek az ötödiknek most az, hogy meg tudtam mutatni: a betegségem után is visszanyertem az erőmet. Kár, hogy Hidvégi Vid nem került fel a dobogóra, de a negyedik helyének is nagyon örülök – nyilatkozta a verseny után Berki. – A londoni olimpia egyelőre nem foglalkoztat, először legyen meg a kvalifikáció.”

Berki még hozzátette: szerinte brit és olasz riválisa azért rontotta el gyakorlatát, mert ő a teljesítményével nagy nyomás alá helyezte őket.

„Fantasztikus hangulatban versenyezhettem, telt ház előtt és nagyon élveztem – nyilatkozta Hídvégi Vid. – Amiért jöttem, megcsináltam, úgyhogy nagyon boldog vagyok. A gyakorlatom jól sikerült, a leugrásban volt még egy kis hezitálás. Persze nem mondom azt, hogy nem örültem volna, ha bronzérmes leszek, már sokan jöttek is ide hozzám ezzel kapcsolatban, de nem szeretném azzal a negatív érzéssel zárni az Eb-t, hogy lecsúsztam a dobogóról. Inkább pozitívan fogom fel, hogy sikerült minden és ilyen jól szerepeltem, úgyhogy nagyon örülök.”

„Álmaim és vágyaim teljesültek ezekkel a helyezésekkel, így nagyon örülök – értékelt Kovács István vezetőedző. – Én magam is izgultam egy kicsit, főleg azért, mert Berki betegsége miatt nem a megszokott módon készültünk, de hála az égnek, így is meg lett az arany. A gyakorlat nem volt teljesen hibátlan, ezzel az orsóval küszködünk, de majd kijavítjuk. Hídvégi már a melegítésnél is nagyon jó formában volt, kifejezetten elégedett vagyok az ő teljesítményével is.”

TORNA EB, BERLIN
LÓLENGÉS, DÖNTŐ
1. BERKI KRISZTIÁN (magyar) 15.625
2. Cyril Tommasone (francia) 15.050
3. Harutyum Merdinjan (örmény) 14.950
4. HIDVÉGI VID (magyar) 14.725
5. Sebastian Krimmer (német) 14.325
6. Louis Smith (brit) 14.150
7. Alberto Busnari (olasz) 13.875
8. Pierre Yves Beny (francia) 12.450
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik