Berki: a világbajnoki cím már zsebben és talán a kvóta is

Vágólapra másolva!
2011.10.15. 08:29
null
Berki második vb-aranyérmét nyerte (Fotó: Reuters)
A tokiói olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon Berki Krisztián lólengésben megvédte a világbajnoki címét, míg Hidvégi Vid a 4. helyen végzett.

BERKI: MEGCSINÁLTUK!
„Eddig is éreztem, de a finálé alatt még inkább tudatosult bennem, mekkora a tét. Nem figyeltem a többiekre, máskor sem szoktam megnézni a vetélytársak gyakorlatait. Tudtam, hogy rendesen felkészültem, tudtam, hogy bennem van az aranyérem, de azt is: ehhez meg kell csinálnom a gyakorlatomat. A leugrás pillanatában nem a címvédésnek örültem először, hanem a kvótának. Megcsináltuk!" – nyilatkozta a finálé után a Nemzeti Sportnak Berki Krisztián.

Magyar szempontból remekül indult a lólengés döntője, ugyanis egyre-másra hibáztak a riválisok.

Előbb a szlovén Sasa Bertoncelj esett le a szerről, később a brit Lewis Smith is követte, majd a hazai közönség előtt versenyző japán Ucsimura Kohei és az ausztrál Prashanth Sellathurai ugyancsak rontott.

Az első hibátlan gyakorlatot a francia Cyril Tomassone mutatta be.

Hidvégi Vid is remekelt, végül a negyedik helyet érte a gyakorlata, de jegyezzük meg, a brit Smith nagy köszönetet mondhat a pontozóknak, ugyanis nagy hibája ellenére zárt a dobogó harmadik fokán.

Ami azonban számunkra a legfontosabb, Berki Krisztián hibátlan gyakorlattal, 15.833 ponttal megvédte a világbajnoki címét.

Kiválóságunk a tokiói vb-n is hibátlan gyakorlatot mutatott be
Kiválóságunk a tokiói vb-n is hibátlan gyakorlatot mutatott be

Ez sajnos automatikusan nem jelent ötkarikás kvótát, ám a magyar szövetség számításai szerint Berki a másik két szerén is eléri az átlagpontszám 85 százalékát, és mivel lólengésben most dobogón végzett (ennek a két feltételnek kell teljesülnie az olimpiai induláshoz), valószínűleg részt vehet a londoni játékokon – ez jövő héten válik hivatalossá.

Hidvéginek a januári tesztversenyen még tornásznia kell az ötkarikás szereplésért.

A szám utolsó versenyzője, a 2004-es olimpiai és 2003-as világbajnok kínai Teng Haj-pin leesett a szerről, így csupán a 7. helyen zárt.

A magyarok számára a lólengés döntőjével véget ért a torna-vb, a Berki, Hidvégi, Rácz Attila, Vlacsil Attila, Babos Ádám, Kállai Zoltán összeállítású férfiválogatott a 21., a Divéky Luca, Böczögő Dorina, Sheppard Austin, Lónai Hajnalka, Gombás Laura, Szabadfi Szilvia, Nagy Orsolya alkotta női együttes pedig 20. lett a csapatok versenyében.

LÓLENGÉS, DÖNTŐ
1 Berki Krisztián magyar 15.833
2 Cyril Tommasone francia 15.266
3. Lewis Smith brit 15.066
4. Hidvégi Vid magyar 15.000
5. Ucsimura Kohei japán 14.533
6. Prashanth Sellathurai ausztrál 14.333
7. Sasa Bertoncelj szlovén 14.266
Teng Haj-pin kínai 14.266
BERKI KRISZTIÁN ARANYGYAKORLATA

Hidvégi VID


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik