Aztán elrepülök Rióba…

Vágólapra másolva!
2009.10.02. 18:59
null
Remélhetőleg a rióiak az olimpia ideje alatt is szeretni fogják a hozzájuk látogatókat (Fotó: Reuters)
Címkék
A dél-amerikai városok közül Rio de Janerio rendezhet először olimpiát, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság koppenhágai szavazásának utolsó körében a brazil metropolis 66:32 arányban „legyőzte” Madridot.


Meglepetésre a legnagyobb esélyesnek tartott Chicago már az első fordulóban kiesett, a következő körben pedig Tokió kapta a legkevesebb szavazatot – ötven százaléknál többet egyik kandidáló város sem kapott, ennyi kellett volna ahhoz, hogy eldőljön a verseny.

Az erre jogosultak ezután a szavazás harmadik körét is megtartották, ám hogy a versenyben maradt két város közül melyik lesz a házigazda, az csak 18.49-kor derült ki, Jacques Rogge ugyanis ekkor hirdetett eredményt.

A NOB elnöke Rio nevét húzta elő a borítékból, így a brazil városban kezdődhetett meg az alighanem reggelig tartó karnevál.

Jelszó: „Live your passion!" („Éld át a szenvedélyed!")

Az egy évvel ezelőtti technikai pontszám: 6.4

Helyi támogatottság: 89%

Ami a legfőbb érv volt mellette:
Dél-Amerika még nem rendezett olimpiát

Ami leginkább ellene szólt:
az időben közeli 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság

Egy egész kontinens támogatta a riói kandidálást, sőt ha Nicolas Sarkozy francia elnök minapi szavaira gondolunk („Minden szavazatunk a tiétek!"), arra következtethettünk, világszerte rengeteg híve van a riói olimpiának – s alighanem a sportolóknak, sportpolitikusoknak sem csordul ki a könnye, hogy két hetet a Copacabanán és környékén kell majd tölteniük 2016-ban.

A legnagyobb kérdés az volt, van-e annyira erős a brazil sportlobbi, hogy a 2014-es labdarúgó-világbajnokság – amely a világ második legnagyobb sporteseménye – után 2016-ban is Rio legyen a (sport)világ közepe?

Nos, a Joao Havelange és Pelé támogatását is élvező pályázat sikerrel járt. Már a pontos ideje is ismert a XXXI. nyári olimpiának, 2016. augusztus 5. és 21. között kerül rá sor.

Ez lesz egyébként a harmadik eset, hogy egy országban rendeznek „fél olimpiai cikluson belül" olimpiát, illetve labdarúgó-világbajnokságot. 1968-ban Mexikóvárosban volt az olimpia, 1970-ben a vb; 1972-ben Münchené az olimpia, 1974-ben az NSZK-é a világbajnokság, míg 1994-ben az Egyesült Államok rendezhette a legnagyobb labdarúgó seregszemlét, Atlanta pedig 1996-ban az ötkarikás játékokat látta vendégül.

 AZ ELSŐ KÖR UTÁN MÉG MADRID VOLT A NYERŐ
A szavazási eredményekből kitűnik, hogy az első körben még Madrid kapta a legtöbb voksot, szám szerint 28-at, ám a harmadik, mindent eldöntő körben csak néggyel többet kapott ennél, így elmondható, hogy az első körben még Tokió, illetve Chicago mellett állók döntöttek végül Rio de Janeiro javára. 
  Rio de Janeiro Madrid Tokió Chicago
1. kör 26 28 22 18
2. kör 46 29 20  -
3. kör 66 32  -  -

SCHMITT PÁL SZERINT A NOB MOST VALAMI ÚJAT AKART

„Rio de Janeiro meggyőző volt, magabiztosan nyert” – jelentette ki az MTI-nek Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja azon szavazás után, amelyen eldőlt, hogy a brazil metropolis rendezi meg a 2016-os nyári ötkarikás játékokat.

„A döntő szavazáson hatvanhat harminckettőre nyert Rio Madriddal szemben. Ez egyértelmű üzenet volt a sportvilág számára. Három nagyszerű rivális volt, amelyek akár jövőre is képesek lettek volna megrendezni az olimpiát. Rio nagy kihívás, a játékok próbája majd a 2014-es labdarúgó-világbajnokság megrendezése lesz. A város, az ország dinamikusan fejlődik” – nyilatkozta a távirati irodának Schmitt Pál.  

Kiemelte: a magyar sportolók számára is különleges kihívás lesz majd Rio de Janeiróban szerepelni, már a 2015-ös előolimpiai viadalokon is.

Hozzátette: meglepte, hogy a titkos favorit Chicago már az első körben kiesett.

„Azt hiszem, a szavazók azt is figyelembe vették, hogy az Egyesült Államokban már sok olimpia volt, nyári és téli egyaránt. Japán és Spanyolország is volt már rendező. A NOB most valami újat akart.”

MTI

 


SZÁZEZER EMBERT VÁRNAK A RIÓI PARTIRA

A Copacabanán mintegy ötvenezer ember ugrott talpra és kezdett vadul ünnepelni a döntés hallatán, a diadalordítás gyakorlatilag fél Rióban visszhangzott. A brazil partira a helyi szervezők százezer sportrajongót várnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik