MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2019.08.12 00:23 Frissítve: 2019.08.12 08:07

Az első fecske – Malonyai Péter jegyzete

 

Ha valakit, engem aztán nem kell meggyőzni, hogy Budapest mindenre alkalmas, ami csak szép és jó. Elfogultságom menthető, hiszen itt élek születésem óta. Ennek jegyében nagyon tudok örülni annak, ha a külföldiek is felfedezik a városomat (a birtokrag meglehet, nagyképű, de vállalható, hiszen érzelem van mögötte). Az meg különösen megfog, ha tekintélyes szervezetek érzik úgy, hogy itt kell letelepedniük, ide kell költözniük. Nem kétséges, a látvány, az élet, a földrajzi hely (Európa közepe) persze önmagában kevés ahhoz, hogy nálunk bútorozzanak be, ám ha némi gazdasági előny is társul hozzá, sokszoros szorzó lehet.

 
Budapestre tart a Nemzetközi Dzsúdószövetség

„Folyamatban van az ügy” és „Reméljük” – ha ez hangzik el egy befolyásos testület első emberének szájából, akkor több mint sejthető, hogy a szóban forgó terv megvalósul. Esetünkben a Nemzetközi Dzsúdószövetségé (IJF), elnöke, Marius L. Vizer szavaiból következtetünk arra, hogy a szervezet székhelye Budapest lesz. Mielőtt legyintenének, jó, ha tudják, hogy a dzsúdosok száma 40 millió körül van a világon, tehát a szövetség valódi tekintély a sportvilágban.

Az IJF az első fecske – bátran állíthatjuk, mert egyértelmű a kormányzati szándék arra, hogy minél több nemzetközi sportszervezetnek adjunk otthont. A jogszabályi háttérről a nyár elején lehetett először hallani, azóta az Országgyűlés elfogadta a szándékot megerősítő törvénymódosítást.

Nem lévén szerepem semelyik sportág világszövetségében, nyugodtan továbbgondolhatom a szándékot. Először a múltra emlékezve, mert számtalan példa van a magyar sportban, amikor a sportdiplomáciánk hiányosságai (durvább időszakban nem léte) miatt jártunk kudarccal akkor is, amikor feketén-fehéren kiderült: nekünk van igazunk. Hirtelen beugrik a kézilabda (vb-kiesés időntúli góllal), a vízilabda (a bíróküldés finomságai) és persze a pontozásos sportágak. Nem azt remélem (drukkerként: várom), hogy székhelyként kivételezzenek velünk, csupán azt, hogy elsők legyünk az egyenlők között, de legalábbis egyenlők.

Nos, az első fecskét várjuk, a többit pedig reméljük. Az ablakon kinézve a Halászbástyát (is) látom. Jók az esélyeink.

2020.02.11 23:55:14

Egyéb egyéni S. T. J.

A Nemzeti Sport szerdai számából ajánljuk.

2020.02.11 19:43:42

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY (Róma)

Lévai először dobogós felnőtt-világversenyen, a magyar küldöttség már három éremnél tart.

2020.02.10 18:56:37

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A Reuters hírügynökség angliai vezető futballszakíróját magával ragadta a magyar labdarúgás romantikája.

2020.02.09 21:52:20

Egyéb egyéni S. T. J.

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

2020.02.09 21:38:18

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az öttusa elöljárói is attól félnek, hogy szervezetük – és ezzel persze ők is – kikerülnek a pikszisből, csökken a rangjuk, a kapcsolati tőkéjük megcsappan, s az egzisztenciájuk is megsínyli, ha a sportág nem lesz ott az olimpián.