MTI 2020.01.24 18:55 Frissítve: 2020.01.24 19:16

Asztalitenisz: vereség a svédektől, vigaszágon folytatjuk

A magyar férfiválogatottnak nem sikerült a bravúr, a csoportdöntőben 3–0-ra kikapott a harmadik helyen kiemelt svédektől, így a folytatásban a vigaszágon küzdhet a tokiói kvótáért az asztaliteniszezők csapat olimpiai kvalifikációs versenyén, a portugáliai Gondomarban.

 

A tornán mindkét nemnél kilenc ötkarikás indulási jog talál, illetve talált gazdára. A résztvevőket nyolc csoportba sorsolták, ezekben elődöntő-döntő rendszerben rendezik a összecsapásokat, és az első szakaszban a nyolc csoportgyőztes szerez kvótát.

A magyar férfiválogatott – Majoros Bence, Ecseki Nándor és Szudi Ádám összeállításban – csütörtökön 3–0-ra verte a fehéroroszokat, pénteken pedig azzal a svéd együttessel csapott össze, amelynek vezéregyénisége a tavalyi, budapesti világbajnokság egyéni versenyének ezüstérmese, a világranglistán jelenleg nyolcadik Mattias Falck.

Magyar szempontból nem indult jól a párharc és nem is folytatódott jól. A nyitó párosmeccsen Ecseki és Szudi duója szettet sem tudott nyerni Jon Persson és Kristian Karlsson ellen, majd a világranglistán 59. Majoros és Falck találkozója is viszonylag egyoldalú küzdelmet hozott annak ellenére, hogy a magyar nyerte az első játszmát. Falck simán fordított, így a svédek bő egy óra alatt 2–0-ás előnyre tettek szert, és karnyújtásnyira kerültek a kvótától.

A második egyes találkozón Ecseki (139.) a nála több mint száz hellyel előrébb rangsorolt Karlssonnal (25.) próbálta meg felvenni a versenyt, és bár az első szettet neki is sikerült begyűjtenie, a folytatásban érvényesült a papírforma.

A 3–0-s vereség azt jelenti, hogy a magyar válogatott már csak a vigaszági kvótaszerzésben reménykedhet. Ebben a versenyben a nyolc csoportdöntő vesztese játszik kieséses rendszerben, és csak a végső győztes örülhet tokiói indulási jognak.

A magyarok szombati ellenfele később válik ismertté – eddig a lengyelek, a csehek és az indiaiak kerültek még a vigaszágra.

A magyar női válogatott már csütörtökön befejezte szereplését a Porto melletti Gondomarban, a horvátok és a házigazda portugálok legyőzésével – története során először – kvalifikálta magát a tokiói csapatversenyre.

ASZTALITENISZ, OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VERSENY
FÉRFIAK, CSOPORTDÖNTŐ

Svédország-Magyarország 3–0
• Jon Persson, Kristian Karlsson–Ecseki Nándor, Szudi Ádám 3:0 (9, 5, 7)
• Mattias Falck–Majoros Bence 3:1 (–10, 5, 1, 9)
• Karlsson–Ecseki 3:1 (–10, 4, 5, 6)

A gondomari csapatselejtező vasárnapig tart. A nyári ötkarikás játékokon a férfi és női csapatversenyben is 16 válogatott vehet részt, eddig, a kontinentális viadalokról mindkét nemnél ugyanazok az országok szereztek kvalifikációt, Németország, Egyiptom, Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Ausztrália és a házigazda jogán Japán. A csapatkvótás országok az egyéni versenyben is indíthatnak két játékost az olimpián.

Gondomarban a nőknél a magyarokon kívül a Észak-Korea, Tajvan, Szingapúr, Lengyelország, Románia, Hongkong és Ausztria szerzett kvótát, míg a férfiaknál eddig a svédek mellett a Koreai Köztársaság, Szlovénia és Tajvan csapata örülhetett.

2020.10.21 10:27:17

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

„Egyik szakmai csúcsomnak a veszprémi kézilabdázó Éles József visszatérését tartom."

2020.10.19 22:04:08

Egyéb egyéni L. P. I.

2020.10.19 19:08:23

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Felmérésekben, elriasztó adatok közzétételében, győzködésben nem volt, nincs hiány Klebelsberg Kunó óta napjainkig, ám mintha ezzel a legtöbbször le is tudnánk a legendás kultuszminiszter által kirótt feladatot.

2020.10.16 20:23:23

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

„Úgy harcolt, mintha tényleg ez az egyetlen és utolsó alkalma lenne a siker eléréséhez.”

2020.10.16 22:53:46

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Minden egyes győzelemnek örülni kell és értékelni, hogy Marco Rossival a gondok ellenére egy meccsre kerültünk attól, hogy részt vehessünk a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.