Asztalitenisz-vb: beindult a kínai aranygyár, de Afrika is ünnepelt

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.05.26. 16:37
null
A vegyes párost megnyerő Szun Jing-sa (balra) és Vang Csü-csin 2021 után másodszor vehette át a győztesnek járó Heydusek Kupát (Fotó: WTT)
Miközben a dél-afrikai asztalitenisz-világbajnokság utolsó előtti napján kiosztották az első aranyérmet – vegyes párosban a kínai Vang Csü-csin, Szun Jing-sa kettős megvédte a címét –, az összes versenyszámot figyelembe véve ismét összeáll a megszokott kép: a végjátékban inkább már csak az ázsiaiak, azon belül is a kínaiak számíthatnak főszerepre.

 

Vannak természetes dolgok, mint például, hogy a nap keleten kél és nyugaton nyugszik, vagy hogy a tavaszt követi a nyár, majd jön az ősz és a tél, hogy aztán minden kezdődjön elölről. Nos, legalább ennyire természetes, hogy ha asztalitenisz-világbajnokságot rendeznek,a kínaiak minden aranyat begyűjtenek. Perszenéha előfordul, hogy nem így történik– két évvel ezelőtt Houstonban például férfi párosban a svédMattias Falck, Kristian Karlsson kettősdiadalmaskodott–, ám ezek inkább a szabályt erősítő kivételek. A Durbanben zajló vb hetedik napja sem hozott mást, mint amire a legtöbben számítottak, a hagyományok szerint elsőnek megrendezett vegyespáros-döntőben kínai siker született: a Vang Csü-csin, Szun Jing-sa duó megvédte a címét. Érdekesség, hogy 2021-ben ugyancsak a Harimoto Tomokazu,Hajata Hina duó volt az ellenfél, ám a japánok akkor és most sem tudtak játszmát nyerni, sőt még az sem változott, hogy más eloszlásban ugyan, de Harimotóék mindkét finálé három szettjében összesen tizenöt pontot szereztek,ami tűpontosan jelzi, még a közvetlen kihívók is milyen távol vannak a kínaiaktól. Ennek ellenére Szun Jing-sa meglehetősen udvariasan nyilatkozott a mérkőzésről:„A 3:0-s végeredmény könnyű győzelmet mutat, de a találkozó közben akadtak nehézségeink”– mondta.

Ezzel már a 23 éves balkezes Vang Csü-csin és a 22 esztendős Szun Jing-sa is ötszörös világbajnok, s a sikerükkel az is eldőlt, hogy Dél-Afrikában kizárólag ők nyerhetnek három aranyérmet, amire egyelőre van is esélyük, ugyanis mindketten versenyben vannak még egyesben és párosban is.

Utóbbi két számban is egyértelműen kirajzolódik a kínaidominancia, olyannyira, hogy elméletileg férfi és női egyesben, valamint férfi és női párosban is összejöhet a házi döntő. Közben Európa a jelek szerint ismét a háttérbe szorul: a hölgyeknél egyesbena legjobb nyolc, míg párosban a legjobb négy között kizárólag ázsiaiak vannak, a férfiaknál pedig párosban az elődöntőben, egyesben a negyeddöntőben van egy-egy európaiegység, kontinensünk „becsületéért” a német Dimitrij Ovtcharov, Patrick Franziska duó, valamint Anders Lind küzdhet. Utóbbi nyolc közé jutása elég nagy szenzáció, ugyanis a világranglista 180. helyéről jutott el idáig, s jegyezzük meg azt is, hogy a 24 éves dán Majoros Bence állandó páros partnere, Dél-Afrikában is együtt indultak.

Voltmég egy szenzáció férfi egyesben, avendéglátó kontinenst képviselőegyiptomi Omar Asszarvilágranglista-30.-kéntisbejutott a legjobb nyolcba. Asszar egyébként a sportág történetében a második afrikai játékos, aki férfi egyesben negyeddöntőt játszhatott, e tekintetben két évvel ezelőtt Houstonban a nigériai Quadri Aruna volt az úttörő. Akkor a később ezüstérmet szerző svéd Truls Möregardh Arunával szembeni4:1-es sikere, most az Asszart 4:0-ra legyőzőcímvédő és egyben világelső kínai Fan Csen-tung vetett véget az afrikai álomnak.

56. EGYÉNI VILÁGBAJNOKSÁG, DURBAN
Vegyes páros. Elődöntő:

Vang Csü-csin, Szun Jing-sa (kínai, 1. kiemelt)–Vong Csün-ting, Tu Hoj-kem (hongkongi, 6.) 3:2 (–9, 7, –10, 5, 8)
Harimoto, Hajata (japán, 2.)–Lin Si-tung, Kuaj Man (kínai, 7.) 3:1 (–7, 6, 7, 6)

Döntő:
Vang Csü-csin, Szung Jing-sa–Harimoto, Hajata3:0 (6, 2, 7)

Világbajnok: Vang Csü-csin, Szun Jing-sa (Kína),2. Harimoto Tomokazu, Hajata Hina (Japán), 3. Vong Csün-ting, Tu Hoj-kem (Hongkong) és Lin Si-tung, Kuaj Man (Kína). Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra páros nem jutott a legjobb 16 közé


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik