Asztalitenisz: Szőcs Bernadette meghívást kapott a világválogatottba

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.10.18. 16:49
null
A hónapok óta remek formában versenyző Szőcs Bernadette a Waldner-kupán is szerephez jut (Fotó: WTT)
A teniszezők Laver-kupájához hasonló Waldner-kupát rendezik meg november második felében Stockholmban, a legendás svéd zseni, Jan-Ove Waldner vezette világválogatottba – amely az Ázsia-válogatottal méri össze erejét – Szőcs Bernadette is bekerült.

Az asztaliteniszezők nemzetközi versenynaptára az elmúlt években alaposan átalakult, mégpedig nem titkoltan a teniszezőknél bevált szisztémát koppintva, elég csak az életre keltett WTT-sorozatra gondolni. Természetesen akadnak más hasonlóságok is a két sportág versenyrendszere között, s ez a lista novemberben újabbal bővül: az ismertebb „testvérnél” már bejáratott Laver-kupa mintájára megrendezik a Waldner-kupát.

A névadó svéd Jan-Ove Waldnerről érdemes tudni, hogy az 1980-as évek elejétől kezdve több mint két évtizeden át csodálhatta a világ az egészen különleges játékát, a tehetségéről sokat elárul, hogy a pingpong Mozartjának is hívták. Pályafutása során egy olimpiai, hat világbajnoki és tizenegy Európa-bajnoki aranyérmet szerzett, a dobogós helyeit és az egyéb címeit pedig még hosszan lehetne sorolni. Kétségkívül ő minden idők egyik, sokak szerint „a” legjobb asztaliteniszezője, nála jobb névadója nem is lehetett volna a kupának, amelyet egyébként november 23. és 26. között rendeznek meg Stockholmban, ahol lesznek koncertek, Ázsiából és Európából érkező neves előadókkal konferenciák, sőt még esport-bajnokság is, a fő attrakció, a világválogatott–Ázsia-válogatott mérkőzés pedig kétnapos lesz.

A világválogatott csapatkapitánya természetesen Waldner, a svéd nyolc játékos hívott meg csapatába. Az együttest erősíti a német Timo Boll (világranglista-61.) és Dimitrij Ovtcharov (9.), a brazil Hugo Calderano (4.), a franciák káprázatos tehetségű testvérpárja Alexis Lebrun (18.) és Felix Lebrun (14.), s svéd Truls Möregärdh (13.), valamint a hölgyek képviseletében a marosvásárhelyi Szőcs Bernadette (12.) és a Puerto-Ricó-i Adriana Díaz (10.).

Az Ázsia-válogatott kapitánya az ötszörös olimpiai és tizenháromszoros világbajnok kínai Ma Lung (3.), az ő csapatában a kínai Vang Csü-csin (1.), a dél-koreai Dzsang Vu Dzsin (11.) és Lim Dzsong Hun (17.), női oldalról pedig a tavasszal visszavonult japán Kaszumi Isikava, a kínai Cseng Meng (2.) és az indiai Manika Batra (36.) szerepel.

A teniszezők Laver-kupájához hasonlóan itt is lesznek egyes és páros mérkőzések, az első napon a győzelmek egy, a másodikon pedig két pontot hoznak az adott csapatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik