Asztalitenisz Eb: Póta és Samara ezüstérmes, nem volt sansz a döntőben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.04. 13:50
null
Póta Georgina 11. Európa-bajnoki érmét szerezte meg (Fotó: AFP, archív)
Ezüstérmet szerzett a jekatyerinburgi asztalitenisz Európa-bajnokságon a Póta Georgina, Elizabeta Samara magyar, román páros, miután a fináléban simán, 4:1-re kikapott a Hu Melek, Shen Yanfei török, spanyol duótól.

A fináléban Pótának és Samarának nem volt esélye a „kínai-európai” duóval szemben. Az első szett gyorsan elment 11:4-re, a másodikat és a harmadikat pedig hiába kezdte vezetéssel (3:0, 3:2) a magyar, román duó, a végkimenetel mindig Hu Melek és Shen Yanfei sikere lett.

A negyedik játszmában (a jó kezdés itt is megvolt…) Hu és Shen 10:6-ra vezetett, így párosuk négy mérkőzéslabdához jutott. Pótáékat nagy tettekre sarkallta a reménytelennek tűnő helyzet, sorozatban négy meccslabdát hárítottak, majd játszmalabdához jutottak fordításuk után – közben Huék még időkéréssel is próbálkoztak, hiába. Az első játszmalabda még elment, a második nem – 13:11-es eredménnyel szépített a magyar, román páros.

Az ötödik játszma sajnos nagyon simán odalett, Hu és Shen 9:3-ra elhúzott, csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz újra meccslabdájuk. 10:4-nél lett hat is… Ezúttal nem volt kegyelem, értékesítették rögtön az elsőt – Hu Melek és Shen Yanfei Törökország és Spanyolország számára szerzett egy aranyérmet, Póta Georgina és Elizabeta Samara egy ezüstöt Magyarországnak és Romániának. Póta Georgina pályafutása tizenegyedik Európa-bajnoki érmét szerezte meg – egyben az elsőt 2012 óta.

Póta 2007-ben csapatban, 2008-ban pedig Tóth Krisztinával párosban lett Európa-bajnok, azaz ezúttal pályafutása harmadik Eb-aranyát szerezhette volna meg. Egyesben a negyeddöntőben búcsúzott – éppen Samarától kapott ki –, s az Eb legeredményesebb magyar versenyzője volt.

Elizabeta Samara az egyes döntője után már örülhetett, a román versenyző döntő játszma 4-re győzte le a holland(-kínai) Li Jiét. A férfiaknál a német Dimitrij Ovtcharov lett az Európa-bajnok, miután nagyon simán elintézte a portugál Marcos Freitast.

Férfi párosban az osztrák színekben versenyző Robert Gardos Daniel Habesohn oldalán ezüstérmes lett: a magyar származású játékos és társa rendkívül kiélezett, hétjátszmás meccsen maradt alul a Stefan Fegerl, Joao Monteiro osztrák, portugál kettőssel szemben.

ASZTALITENISZ EB
NŐI PÁROS, DÖNTŐ
Hu Melek, Shen Yanfei (török, spanyol)–Póta Georgina, Elizaveta Samara (magyar, román) 4:1
(4, 7, 9, –11, 4)

FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Dimitrij Ovtcharov (német)–Marcos Freitas (portugál) 4:1
(12,–9, 9, 4, 6)

NŐI EGYES, DÖNTŐ
Elizabeta Samara (román)–Li Jie (holland) 4:3
(6, –9, –3, 7, –12, 4, 4)

FÉRFI PÁROS, DÖNTŐ
Stefan Fegerl, Joao Monteiro (osztrák, portugál)–Robert Gardos, Daniel Habesohn (osztrák) 4:3
(9, 12, –6, –8, –13, 8, 10)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik