Asztalitenisz Eb: a Póta, Ekholm pár szombaton éremért játszik

SZŰCS MIKLÓS (Alicante)SZŰCS MIKLÓS (Alicante)
Vágólapra másolva!
2018.09.21. 13:06
Négy mérkőzésből három vereség – magyar szempontból nem ez volt az alicantei Európa-bajnokság legsikeresebb délelőttje. Az egyetlen győzelmet a Póta Georgina, Matilda Ekholm pár szerezte, amely ezzel már a legjobb nyolc között van.

Pedig jó esélyekkel várhatták a mieink a férfi és női páros nyolcaddöntőit, hiszen a négy magyar érdekeltségű egységből háromnak valós győzelmi esélyei voltak, ám ezt csak a Póta Georgina, Matilda Ekholm magyar, svéd duó bizonyította az asztalnál. Az első helyen kiemelt Pótáék végig irányítottak, a franciák csak egy-egy labdamenet erejéig tudták felvenni velük a versenyt, egy pillanatig sem lehetett kérdéses, hogy ki jut be a legjobb nyolc közé.

„Egyre jobban megy a játék, Matilda kérésére már többet kommunikálunk a labdamenetek között, aminek meg is lett az eredménye – mondta Póta. – A legutóbbi két world tour versenyen nehéz sorsolást kaptunk, kicsit aggódtunk, hogy ilyen előzmények után vágunk neki az Európa-bajnokságnak, de itt egyelőre nincs ok a panaszra, hiszen szombaton már éremért játszunk.”

Ami a folytatást illeti szombat délelőtt a német Sabine Winter, Petrissa Solja duó lesz az ellenfelük. Róluk tudni kell, hogy 2013-ban megnyerték az Eb-t, két évvel ezelőtt Budapesten pedig Winter másik párral, Kristin Silbereisennel ugyancsak aranyérmes lett, azaz nagy meccsre van kilátás, de hát így is van rendjén, hiszen ott már a négy közé jutás, ezzel együtt a biztos Eb-érem lesz a tét. A 2016-os bronzérmes Madarász Dóra, Pergel Szandra duó viszont már egészen biztosan nem ismétli meg budapesti produkcióját, miután hat szettben kikapott a luxemburgi Ni Xialian, Sarah de Nutte kettőstől. A mieink az első játszmában még tartották a lépést a kínai származású Xialiannal, a folytatásban aztán magára talált és ez döntőnek bizonyult.

A férfiaknál az ötödiknek rangsorolt Ecseki Nándor, Szudi Ádám páros a Samuel Walker, Tobias Rasmussen angol, dán kooperáció ellen játszott a nyolc közé jutásért. A fiatal magyar egység korábban tapasztalt magabiztosságának nyoma sem volt, Ecseki és Szudi is sokat hibázott, így nem is lehetett más a vége, mint vereség.

„Nem hiába nevezik ezt a versenyt Európa-bajnokságnak, de igaz ez a világbajnokságra és az olimpiára, ezeken mindig nagyobb nyomás nehezedik az esélyesekre – mondta vereséget követően Aranyosi Péter a férfiválogatott szövetségi kapitánya. – Sokszor nem elég jól felkészülni, ezt a légkört, ezt a nyomást is meg kell szokni, el kell tudni viselni. A fiataljainknak ebben is előrébb kell lépniük.”

Ugyancsak kikapott Lakatos Tamás az erdélyi Szőcs Hunorral alkotott kettőse, igaz, ez volt a legkevésbé váratlan vereség, hiszen ők korábban nem játszottak együtt, erre az Eb-re álltak össze, a túloldalon álló Simon Gauzy, Emmanuel Lebesson duónak pedig veretes múltja van.

A délutáni programban a női egyesre érdemes figyelnünk, előbb Pergel Szandra játszik a német Nina Mittelhammal, majd Póta Georgina a spanyol Maria Xiaoval – a tét mindkét esetben a legjobb 16 közé jutás lesz.

ASZTALITENISZ, EGYÉNI EURÓPA-BAJNOKSÁG, ALICANTE

Férfiak. Páros. Nyolcaddöntő: Walker, Rasmussen (angol, dán)–Ecseki Nándor, Szudi Ádám 4:0 (7, 9, 6, 10), Gauzy, Lebesson (francia)–Lakatos Tamás, Szőcs (magyar, romániai) 4:0 (9, 4, 10, 5)

Nők. Páros. Nyolcaddöntő: Póta, Ekholm (magyar, svéd)–Loeuillette, Guisnel (francia) 4:0 (7, 6, 2, 10), Ni Xialina, De Nutte (luxemburgi)–Madarász Dóra, Pergel Szandra 4:2 (–5, 6, 3, 9, –5, 9)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik