Asztalitenisz: csak a szokásos, Kína mindent vitt Dohában

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.01.13. 19:11
null
Vang Csü-csin a dohai star contender verseny legeredményesebb játékosaként két aranyéremmel (egyes, vegyes páros) és egy ezüstéremmel (férfi páros) zárt (Fotó: WTT)
Az asztalitenisz WTT-sorozat katari star contender versenye a megszokott mederben zajlott, ami azt jelenti, hogy az ötből négy aranyérem sorsát kínai házi döntő keretében osztották el, de természetesen az ötödik arany is a sportág nagyhatalmához került.

Az elmúlt nem egészen egy hónapban az asztaliteniszezőknél három kiemelt nemzetközi viadalt rendeztek, a 2023-as WTT-sorozat női döntőjét Szingapúrban, a férfidöntőt Dohában, majd a 2024-es idény első tornáját, a dohai star contender versenyt – ezeken összesen kilenc számban avattak bajnokot, a kínaiak pedig kilenc aranyat, hét ezüstöt és tíz bronzot szereztek. Nehéz lenne azt állítani, hogy inog a trón a kínai asztaliteniszezők alatt...

A szombaton befejeződött dohai star contender torna egyébként bebizonyította, hogy a 2023-as WTT-sorozatot megnyerők nem a szerencsének köszönhették sikerüket, hiszen az ottani női és férfi győztes, azaz Szun Jing-sa és Vang Csü-csin tarolt a katari fővárosban, ahol az egyes mellett közösen a vegyes páros trófeáját is megszerezték.

Mindent egybevéve kijelenthető, a kínaiak döntő fölényben vannak a világgal szemben, ami az olimpia évében, néhány héttel a csapat-világbajnokság rajtja előtt nem sok jóval kecsegteti a többieket: az elmúlt hetek eredményei alapján nehéz elképzelni, hogy a dél-koreai vb-n (február 16–25.) és a párizsi olimpián (július 26–augusztus 11.) ne Kínáé legyen az összes megszerezhető aranyérem.

Viszont jó hír, hogy vasárnaptól Dohában – a katari fővárosban idén már ez lesz a harmadik torna – a WTT-sorozat contender versenyén a kínaiak némi teret adnak a többieknek, hiszen a vegyes párost leszámítva ezen az eseményen nem állnak asztalhoz, ott lesz viszont magyar részről Ecseki Nándor, Madarász Dóra, Póta Georgina és Dari Helga.

WTT-SOROZAT, STAR CONTENDER, DOHA
Férfiak. Egyes. Döntő: Vang Csü-csin (kínai)–Lin Sin-tung (kínai) 4:2 (8, 3, –10, 7, –4, 5)
Páros. Döntő: Liang Csing-kun, Jüan Li-cen (kínai)–Ma Lung, Vang Csü-csin (kínai) 3:1 (7, –9, 6, 6)
Nők. Egyes. Döntő: Szun Jing-sa (kínai)–Csen Meng (kínai) 4:1 (7, 6, –2, 7, 10)
Páros. Döntő: Csien Tien-ji, Csen Hszing-tung (kínai)–Diaconu, Xiao (román, spanyol) 3:0 (3, 1, 9)
Vegyes páros. Döntő: Vang Csü-csin, Szun Jing-sa (kínai)–Lin Si-tung, Kuaj Man (kínai) 3:2 (10, 12, –3, –5, 6)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik