Asztalitenisz: Budapest lesz a 2019-es pingpongfőváros

SZŰCS MIKLÓS (Doha)SZŰCS MIKLÓS (Doha)
Vágólapra másolva!
2018.07.05. 20:05
null
A megállapodás aláírásának nagy pillanata – balra Nátrán Roland, a sportág hazai első embere
A magyar és a nemzetközi szövetség elnökei által csütörtökön aláírt szerződés csak megerősítette, amit már eddig is tudtunk: 2019-ben, 58 év után ismét Budapest rendezi meg a sportág legnagyobb eseményét, az egyéni világbajnokságot.

Katar ilyentájt az Európából érkező számára már a megérkezés pillanatától az elviselhetetlen arcát mutatja: a napközbeni 42 fok éjszakára legfeljebb 30-ra esik vissza, a hőség szinte elviselhetetlen, nem csoda, hogy a városban alig-alig látni gyalogost. A helyiek a légkondicionált autójukban jutnak el A-ból B-be, aki pedig éppen dolgozik, az ugyancsak hűtött, csillogó üvegpaloták, felhőkarcolók ablakain keresztül láthatja a távolban emelkedő a darukat, amelyek egyértelműen jelzik, akadnak kevésbé szerencsések, akik a négy év múlva esedékes labdarúgó-világbajnokság építkezésein dolgoznak.

MIÉRT ÉPPEN KATAR?
Tekintve, hogy az ITTF székhelye Svájcban van, a vb-t pedig Budapesten rendezik, felvetődik a kérdés, a két fél miért éppen Katarban írta alá a rendezésre vonatkozó szerződést. A nemzetközi sajtótájékoztatón természetesen ez is szóba került.

„Az ITTF alelnöke hívott meg bennünket, szerette volna, ha Dohában írjuk alá a megállapodást, és mivel tudtuk, hogy Katar csodálatos házigazda, örömmel mondtunk igent az invitálásra” – válaszolta Thomas Weikert, az ITTF elnöke.

„Jöjjön vissza két év múlva, rá sem fog ismerni" – jegyzi meg Khalil Al-Mohannadi, a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) alelnöke, aki most elsősorban, a katari szövetség elnökeként, mint az esemény házigazdája lesi a meghívottak minden kívánságát. Nincs is hiba semmiben, minden adva van, hogy megköttessék a magyar asztaliteniszsport elmúlt évtizedeinek egyik legfontosabb szerződése.

„Tudatosan felépített folyam újabb állomásához érkeztünk – mondja Nátrán Roland, a sportág hazai első embere. – Kezdődött azzal, hogy előbb junior, majd felnőtt world tour-versenyeket rendeztünk és rendezünk a mai napig, aztán 2016-ban az Európa-bajnokság házigazdái voltunk, a mostani megállapodással pedig véglegesség vált, hogy jövő tavasszal 1950 után ismét a magyar fővárosban lesz az egyéni világbajnokság.”

A csütörtökre meghirdetett dohai sajtótájékoztatóval egybekötött aláírási ceremónián ez utóbbit Thomas Weikert, az ITTF német elnöke is kiemelte, sőt mint kiderült, nagy várakozással tekint a jövő tavaszi vb elé.

MODERN KORI PREMIER
Budapest eddig három világbajnokságnak adott otthont, 1929-ben, 1931-ben, legutóbb pedig 1950-ben volt házigazda. Tekintve, hogy akkoriban a kínaiak még sehol nem voltak, nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a modern kori asztalitenisz legnagyobb eseménye először jön el hozzánk 2019. április 21. és 28. között. Az eseménynek a Hungexpo területén lévő kiállítási csarnokok adnak otthont: a legmodernebb, G-jelű csarnokban lesz a négy centerasztal, ezeket egy 5500 férőhelyes lelátó veszi körül, a többi asztalt az A-csarnokban állítják majd fel, ott nagyjából 2000 férőhelyes nézőteret alakítanak ki.
„Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen nagyságrendű eseménynek a házigazdái lehetünk, és mivel Magyarországon sokan szeretik az asztaliteniszt, reményeink szerint telt ház fogadja a versenyzőket” – mondta Nátrán Roland.

„Közös célunk, hogy minden eddiginél jobb világbajnokságnak adjon otthont Budapest, s biztos vagyok benne, hogy ez így is lesz. Többször is voltunk a Magyarországon, láttuk a helyszínt, a szállodákat, találkoztunk a szervezőkkel, s ez alapján kijelenthetem, mindenki számára emlékezetes lesz a jövő évi a világbajnokság, sok szerencsét kívánok Budapestnek.”

Miután Thomas Weikert és Nátrán Roland a nemzetközi sajtó nyilvánossága előtt aláírta a szerződést, a magyar szövetség elnöke sietve hozzátette, 2019-ben Budapest nem csak egyszerűen vb-t rendez, hanem az asztalitenisz fővárosa lesz: januárban world tour-verseny, áprilisban egyéni vb, júliusban pedig veterán Eb szerepel a programban, így aki szereti a pingpongot, az biztos, legalább egyszer ellátogat hozzánk.

„Csak, hogy lássuk, mekkora versenyről van szó, érdemes megjegyezni, hogy a sportági világbajnokságok között nézettséget tekintve az asztalitenisz a hatodik legnagyobb esemény – tette hozzá Felegyi Gábor, a magyar szövetség főtitkára. – Az természetes, hogy Európából minden bizonnyal sok szurkoló érkezik a vébére, de terveink szerint Ázsiában is árusítunk belépőket, hiszen a tapasztalatok szerint onnan is érkeznek majd drukkerek.”

A katari olajnak köszönhető mesés gazdagságot és csillogást ugyan nem ígérhetünk nekik, de hogy a levegő hőmérsékletét nézve az átlagember számára elviselhetőbb lesz a klíma, mint most Katarban, azt bizton ígérhetjük – a többi pedig a versenyzőkön múlik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik